TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

"Mayıs ayında üretim ve ihracat bir miktar artışa geçse de kanatlı sektöründe ocak-mayıs döneminin açığı kapatılamadı"- "Başta Suudi Arabistan olmak üzere büyük pazarlara ihracatı artırmamız gerekir"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayında üretim ve ihracat bir miktar artsa da kanatlı sektöründe ocak-mayıs döneminin açığının kapatılamadığını belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, başta Irak olmak üzere Ortadoğu pazarı ve çevre ülkelere yapılan ihracattaki tıkanma nedeniyle kanatlı sektöründe üretimin de sıkıntıya girdiğini ifade etti.

Tavuk eti üretimini mayıs ayındaki yüzde 2’lik artışın da kurtaramadığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Mayıs ayında üretim ve ihracat bir miktar artışa geçse de kanatlı sektöründe ocak-mayıs döneminin açığı kapatılamadı. Mayıs ayında tavuk eti üretimi 169 bin 751 tondan 173 bin 187 tona çıktı. Buna karşın, ocak-mayıs döneminde üretim 820 bin tondan 777 bin tona indi. 5 aylık üretim düşüşü yüzde 5,2 oldu. Mart ve nisan aylarında, bir önceki yılın aynı ayına göre gerileyen tavuk yumurtası üretimi, mayıs ayında yüzde 3,5 arttı. Üretim 1 milyar 367 milyondan 1 milyar 415 milyona çıktı. Ancak 5 aylık rakamlara bakıldığında üretim, oran olarak yüzde 0,6 geriledi, miktar olarak 43,3 milyon azalmayla 7,32 milyar adetten 7,28 milyar adede indi. "

Mayıs ayında Irak'a yapılan yumurta ihracatının yüzde 131, kanatlı eti ve ürünleri ihracatının yüzde 124 arttığını ve bunun üretime yansıdığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

"Irak pazarına ihracatın artmasıyla, mayıs ayı kanatlı eti ihracatı 24,4 milyon dolardan 28,9 milyon dolara, yumurta ihracatı 11,9 milyon dolardan 14,3 milyon dolara yükseldi. Kanatlı sektörü ülkemizin yüz akı bir sektörüdür. Milyonlarca kişiye istihdam sağlayan, çok büyük miktarlarda üretim yapan, yüz milyonlarca dolar döviz girdisi sağlayan bir sektörümüzdür. Ülkemizin son teknolojiyi en iyi kullanan sektörlerinin başında gelmektedir. Ülke içi tüketim belli noktalara ulaşmıştır. Sektörün kapasitesi ülke için üretimin çok üzerindedir. Sektör ihracat yapmak ve bu ihracatı sürekli artırmak zorundadır. Durum böyleyken, sektör dışı gelişmeler yüzünden ihracatta meydana gelen tıkanmalar sektörü zor durumda bırakmaktadır."

- "İhracat artırılmalı"

Başta Suudi Arabistan olmak üzere büyük pazarlara yapılan ihracatın artırılması gerektiğine değinen Bayraktar, bunun yapılmaması durumunda kanatlı sektöründeki gelişimin duracağını savundu.

Suudi Arabistan'ın 1,9 milyar dolarlık kanatlı eti ve ürünleri, 70 milyon dolarlık da yumurta ithal ettiğini ifade eden Bayraktar, "Bu ithalatın 5'te 4'ünü Brezilya gibi çok uzak bir ülkeden yapmaktadır. Yanı başımızda sayılan Suudi Arabistan pazarı başta, özel teşvikler de vererek üreticilerimizin mutlaka Ortadoğu pazarlarına girmesinin, daha fazla ihracat yapmasının ve bunun kalıcı olmasının yollarını, ne yapıp edip bulmalıyız. Brezilya, Suudi Arabistan'a 1,6 milyar dolarlık yumurta ve kanatlı eti ihraç ederken, Türkiye'nin 13 milyon dolarda kalması kabul edilebilir değildir." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler