"Türkiye'ye 11,2 milyar dolar finansman sağladık"

"Türkiye'ye 11,2 milyar dolar finansman sağladık"

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Hajjar:- "Türkiye'ye bugüne kadar toplamda 11,2 milyar dolar finansman sağladık" - "Hiçbir kurum, ülkelerin kalkınmasında karşılaşılan zorlukları tek başına çözemez. Tunus'ta yapılacak İKB 43. Genel Kurulunun 'sürdürülebili

ANKARA (AA) - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ - İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar, bankanın kuruluşundan bugüne kadar Türkiye'ye toplam 11,2 milyar dolar finansman sağladığını belirterek, "Bankaya üye ülkelerimizin kalkınma ihtiyaçlarına kendimizi adadık." dedi.

Tunus'ta 1-5 Nisan'da yapılacak İKB'nın 43. Genel Kurulu öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Hajjar, son bir yılda özellikle bilim ve teknolojinin sunduğu fırsatlardan yararlanarak bankaya üye 57 İslam ülkesinin kalkınmalarına yardımcı olmak için çeşitli girişimler başlattıklarını söyledi.

Hajjar, bankayı finanse edilen projelere daha fazla sürdürülebilirlik katmak için kalkındırıcı banka rolüne dönüştürmeye çalıştıklarını anlatarak, sürdürebilir finans konusunda önemli ölçüde mesafe alındığını belirtti.

İKB grubunun, faaliyetlerini merkezden yönetmek yerine üye ülkelerden yerel olarak yönetmeye odaklandığını vurgulayan Hajjar, bankanın üye ülkelerin kalkınmasına yaklaşımının "kapsayıcı" ve "dönüştürücü" olduğunu kaydetti. Hajjar, “Hiçbir kurum, ülkelerin kalkınmasında karşılaşılan zorlukları tek başına çözemez. Tunus'ta 1-5 Nisan'da yapılacak İKB 43. Genel Kurulu toplantısının 'sürdürülebilir kalkınma için ortaklıklar' üzerine odaklanmasının nedeni de budur." ifadesini kullandı.

Bankanın "daha yaşanabilir bir dünya" için özel sektör, araştırma kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla el ele vermeye her zaman sıcak baktığını bildiren Hajjar, bu konuda son yıllarda önemli gelişmelerin yaşandığını aktardı.

İKB'nın Türkiye'deki operasyonlarına değinen Hajjar, bankanın kuruluşlarından bu yana Türkiye'de 483 proje için toplamda 11,2 milyar dolar finansman sağladığını bildirdi. Hajjar, "Türkiye'de destek olduğumuz projeler, İslami finans, eğitim, ulaştırma, enerji, sağlık, ulaşım ve yenilebilir enerji alanlarında." diye konuştu.

Hajjar, İstanbul ve Ankara'da ofisleri bulunduğunu belirterek, "Türkiye Bölge Ofisi olarak, Türkiye, Azerbaycan, Arnavutluk, Kosova, KKTC ve Bosna Hersek'teki kalkınma projeleri üzerinde çalışıyoruz. Bankaya üye ülkelerimizin kalkınma ihtiyaçlarına kendimizi adadık." değerlendirmesinde bulundu.

- Teknoloji fonu faaliyetlerine başlıyor

Banka öncülüğünde kurulan 500 milyon dolarlık "Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Fonu"nun faaliyetlerine 3 Nisan'da başlayacağını bildiren Hajjar, söz konusu fonun dünyadaki bilim insanlarına, yenilikçilere ve girişimcilere destek vererek üye ülkelerde kalkınma zorluklarını çözmeye katkı yapacağını belirtti.

- 100 bin katarakt ameliyatına finansman desteği

Öte yandan Genel Kurulda, İKB'nin Kalkınma İçin İslami Dayanışma Fonu (ISFD) Önlenebilir Körlükle Mücadele Projesi'nin ikinci aşamasının başlatılması planlanıyor. Banka, 30 milyon dolarlık fon oluşturarak 12 Afrika ülkesinde 100 bin katarakt hastasına "ışık" olacak. Türkiye'nin projeye en fazla destek verecek ülke olması bekleniyor.

Genel Kurul toplantılarında, İKB'nın 2018 İslami Bankacılık ve Finans Ödülü, bu alandaki çalışmaları dolayısıyla Sudanlı Ahmad Ali Abdullah'a verilecek.

- Türkiye'yi Şimşek temsil edecek

Bu arada, İKB'nın 43. Genel Kurulunda, Türkiye'yi, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek temsil edecek.

İKB, 7 Aralık 1973'te aralarında Türkiye’nin de bulunduğu tamamı İslam Konferansı Örgütüne üye ülkeler tarafından kuruldu. Faaliyetlerine 20 Ekim 1975'te başlayan banka, üye ülkeler ve Müslüman toplumların ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Bugüne kadar üye ülkelere toplam 128 milyar dolar finansman sağlayan banka, Türkiye'ye de 483 proje için 11,2 milyar dolar kullandırdı.

Ankara ve İstanbul’da 2014'te ofis açan banka, Türkiye’yi bölgesel merkez olarak kullanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler