Türkiye'de melek yatırımlar 500 milyon avroyu aştı

Türkiye'de melek yatırımlar 500 milyon avroyu aştı

Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü Başkan Yardımcısı Altuntaş:- "Türkiye'deki toplam melek yatırım tutarı 512 milyon avroyu buluyor, ancak ülkenin potansiyeli dikkate alındığında bu tatmin edici seviyede değil"- "Melek yatırım sistemi yüzde 100 İslami bi

ANKARA (AA) - SEVGİ CEREN GÖKKOYUN - Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü (EBAN) Başkan Yardımcısı Baybars Altuntaş, Türkiye'deki toplam melek yatırım tutarının 512 milyon avroyu bulduğunu, ancak ülkenin potansiyeli dikkate alındığında bu seviyenin tatmin edici olmadığını bildirdi.

Altuntaş, AA muhabirine, Türkiye'de melek yatırımlarının geldiği noktayı ve 18-20 Şubat'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek Dünya Melek Yatırım Forumu hakkında bilgi verdi.

EBAN verilerine göre, toplam erken aşama yatırım ekosistemindeki 9,8 milyar avronun 6,7 milyarlık kısımının melek yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğini belirten Altuntaş, dünyada ise start-up yatırımlarının yaklaşık 50 milyar dolar olduğunu söyledi.

Altuntaş, Türkiye'de 13'ü Hazine Müsteşarlığına kayıtlı toplam 16 melek yatırım ağının bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) istatistiklerine göre, girişimcilerin yaklaşık yüzde 2'si melek yatırım alabiliyor, yatırım alan her 10 girişimden ise 1 tanesi küresel anlamda başarı gösterebiliyor. Bu istatistikleri bilen melek yatırımcılar bireysel olarak bir start-up'a yatırım yapmak yerine, risklerini dağıtmak için gruplar halinde farklı start-up yatırımlar yapıyorlar. Grupların ortalama 50-60 üyesi bulunuyor. Bir melek yatırımcı birden fazla gruba üye olabiliyor. Bu bağlamda melek yatırım ağlarına ihtiyaç duyuluyor, bu ağlar da belli bir disiplin içinde çalışmalarını yürütüyorlar."

Altuntaş, Türkiye'deki toplam yatırım tutarının, kayıtlı olmayanları da dahil edildiğinde 512 milyon avroyu bulduğunu ancak ülkenin potansiyeli dikkate alındığında bu tutarın tatmin edici olmadığını bildirdi.

Avrupa'da Türkiye'nin İngiltere'den sonra melek yatırımcılığa ilişkin kanununa sahip tek ülke olduğunu anlatan Altuntaş, Türkiye'nin EBAN'ın 2016 istatistik raporuna göre toplam melek yatırım tutarları dikkate alındığında İngiltere, İspanya Finlandiya ve Almanya'dan sonra 5. sırada yer aldığını kaydetti.

- Dünya Melek Yatırım Forumu

Altuntaş, başkanlığını üstlendiği Dünya Melek Yatırım Forumu'nun bu yıl 82 ülkeden 115 uluslararası konuşmacının katılımıyla gerçekleşeceğini ifade ederek, forumda bu yıl ilk kez 16 ülkede düzenlenen start-up yarışmalarının kazananlarının stant açarak fikirlerini melek yatırıcılara sunacaklarını bildirdi. Altuntaş, "Melek yatırımcıların ekonomide desteklenmesi çok kıymetli çünkü onların know-howlarını, mentorluklarını ve networklarını da ekonominin hizmetine sunmuş oluyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Melek yatırımın yeni bir İslami finans aracı olarak değerlendirilmesine yönelik forumda panel düzenleneceğini aktaran Altuntaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Melek yatırımda 'borç verme' diye bir şey yok, yatırım yapıyorsunuz, hisse ve risk alıyorsunuz. Aslında Melek yatırım sistemi yüzde yüz İslami bir finansal enstrüman. Fakat körfez ülkelerine ve İslam coğrafyasına baktığımızda maalesef melek yatırım fazla bilinmiyor. Bu bölgede yatırımcılar hala gayrimenkule yatırım yapıyorlar. Bu panelde bu farkındalık nasıl oluşturulabilir onu tartışacağız. Dünyadaki 50 milyar dolarlık melek yatırım pazarının nasıl büyütülebileceğini hepimizin düşünmesi gerekiyor. O yüzden de körfez ülkelerine çok önem veriyoruz."

Altuntaş, ayrıca forum kapsamında yatırımcılar açısıdan son derece önemli olan "çıkış stratejileri" hususunda ele alınacağını belirterek, "Şu anda maalesef Silikon Vadisi ve Londra dışında bir çıkış mekanizması kurulabilmiş değil. Biz İstanbul'da belki Borsa İstanbul'dan da istifade ederek nasıl bir çıkış mekanizması kurgulayabiliriz, insanlar işlerini büyütmek için nasıl Silikon Vadisi veya Londra'ya gitmeden 2. ya da 3. aşama finansmanlarını sağlayabilirler bunu konuşacağız." ifadelerini kullandı.

Baybars Altuntaş, ayrıca Dünya Melek Yatırım Forumu'na iştirak etmesi beklenen katılımcıların 250 milyar dolarlık bir sermayeyi temsil ettiğini söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :