Türkiye Varlık Fonu kuruluyor (7)

Türkiye Varlık Fonu kuruluyor (7)

Terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları kapsamında görevden uzaklaştırılmış olan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine, 15 gün içerisinde büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali taraf

TBMM (AA) - Terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları kapsamında haklarında yürütülen soruşturma veya kovuşturma nedeniyle halihazırda görevden uzaklaştırılmış olan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine, 15 gün içerisinde büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılacak.

Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıyla, Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre çalışan sözleşmeli personelden, kadroya geçenler sebebiyle iptal edilmiş sayılan 10 bin 827 pozisyonun yeniden kullanımına ve bu suretle eleman temininde güçlük çekilen yerlerde toplam 22 bine kadar personelin istihdamına imkan getiriliyor.

Kamu idarelerinin yerine getirdiği faaliyetlerin güvenilir, hızlı, kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi için internet ve data hizmeti sağlayıcıları ile teknik altyapı kurulum, bakım ve yedekleme ile ilgili alımların gelecek yıllara yaygın yüklenme suretiyle gerçekleştirilmesini olanak sağlanıyor.

Kamu idarelerinin, birden fazla yıla yaygın olması zorunluluğu bulunan veya ekonomik olan diğer mal ve hizmet alımlarını yüklenme süresini 3 yılı geçmemek üzere, belirleme ve belirlenen süreleri beş katına kadar artırma konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki veriliyor.

- Terörden zarar gören binalar

Terör olayları sebebiyle hasar gören bina ve alanlarda, imar planı, imar uygulaması, alt ve üstyapı projeleri, ruhsat ve yapım da dahil olmak üzere, bütün iş ve işlemler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen yapılacak, yaptırılacak ve onaylanacak. Bu alanlarda her tür ve ölçekteki meri imar planı, plan notları ve plan açıklama raporunda ilgili idarelere verilmiş görüş bildirme de dahil her türlü görev ve yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçecek.

Bu alanlarda yapılacak yapılardaki kat irtifakı veya kat mülkiyetinin hak sahipleri tespit edilip bunların, mülkiyet haklarına veya oluşmuş olan zararlarına karşılık, bağımsız bölümlerin devri yapılıncaya kadar Hazine adına kurulacağı, inşaat ruhsatının Hazine adına düzenleneceği ve bu alanlarda yapılacak uygulamalarda tüm tapu ve kadastro işlemleri ile yıkım ve yapıma ilişkin her türlü izin ve ruhsat gibi iş ve işlemlerin ilgililerin muvafakatı aranmaksızın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen yapılacak veya yaptırılacak.

Bu bölgede yapılacak yeni uygulamalarda sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir alanların oluşturulabilmesi için donatı alanlarının karşılanabilmesi ve uygulamalarda meydana gelecek adaletsizliğin giderilmesinin temini bakımından, evvelce yapılan parselasyon planlarında, meri mevzuatta öngörülen orandan eksik yapılmış olan düzenleme ortaklık payı kesintileri, gerekli halde sonradan yapılacak düzenlemede meri mevzuatta bulunan orana tamamlanacak.

Ayrıca, yapılacak uygulamanın aciliyeti de gözetilerek planların askı ilan ve itiraz süreleri ile bu uygulamalara karşı açılacak davalardaki süreler de bu işlere mahsus olarak düzenleniyor.

Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına hizmet gerekleri ve ihtiyaca binaen nöbet görevi verilebilecek.

Öte yandan, asgari 8 saat nöbet tutma mecburiyeti kaldırılıyor.

- Terörle ilişkili belediyelere düzenleme

Belediye başkanı veya başkanvekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde, belediye başkanı veya başkanvekili ya da meclis üyesi görevlendirilecek. Görevlendirilecek kişinin, seçilme yeterliğine sahip olması şartı aranacak.

Görevden uzaklaştırılan veya tutuklanan belediye meclisi üyesinin istifa etmesi halinde de bu fıkra hükümleri uygulanacak.

Belediye başkanı veya başkanvekili görevlendirilen belediyelerde, bütçe ve muhasebe iş ve işlemleri valilik onayı ile defterdarlığa veya mal müdürlüğüne gördürülecek.

Bu belediyelerde belediye meclisi, başkanın çağrısı olmadıkça toplanamayacak.

Terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları kapsamında haklarında yürütülen soruşturma veya kovuşturma nedeniyle halihazırda görevden uzaklaştırılmış olan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine, 15 gün içerisinde büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılacak.

- Hizmetin aksaması

Belediye veya bağlı idarelerde, hizmetlerin aksatılmasının terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin veya etkileyeceğinin valilik tarafından belirlenmesi halinde, valilik söz konusu hizmeti Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il özel idaresi veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yapacak veya yaptıracak.

Valiliğinin talebi üzerine, yapılan veya yapılacak harcamalar karşılığı tutarlar, Maliye Bakanlığı veya İller Bankası Anonim Şirketince ilgili idare payından kesilerek ilgili kurum ve kuruluşa gönderilecek.

Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerine aktarılan tutarlar, bu idarelerin bütçeleriyle ilişkilendirilecek.

Belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla kullanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulacak.

Bu fıkra kapsamında sorumluluğu tespit edilen belediye veya bağlı idare personelinin vali veya kaymakam tarafından görevden uzaklaştırılması halinde göreve iade işlemi, ancak uzaklaştırma işlemini yapan makam tarafından gerçekleştirilebilecek.

Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar ve ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içerisinde 30 günden eksik prim ödeme gün sayısı bulunanlar, sigortalı çalışmama şartı hariç, 30 günden eksik günleri için genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılacak.

(Bitti)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :