Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı

TÜREB Başkanı Ataseven: - "Sektörde öngörülebilirliğin mutlaka korunması gerekiyor. Bizim 2020'den sonraki projeksiyonumuzu da görebiliyor olmamız gerek"- "Bunun için de hem sektör temsilcileri hem de kamu tarafındaki yetkililerle yol haritamızı hazırlama

ANKARA (AA) - Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, sektörde öngörülebilirliğin korunması gerektiğini belirterek, "Bizim 2020'den sonraki projeksiyonumuzu da görebiliyor olmamız gerek. Bunun için de hem sektör temsilcileri hem de kamu tarafındaki yetkililerle yol haritamızı hazırlamak istiyoruz." dedi.

TÜREB'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında düzenlenen sektör buluşmasının açılışında konuşan Ataseven, toplantının Türkiye'deki rüzgar potansiyelini ekonomiye kazandırmak için sorunlara çözüm getirebilmek açısından fırsat oluşturduğunu dile getirdi.

Sektörün mevcut durumuna ve sorunlara ilişkin bilgi veren Ataseven, 2015 sonu itibarıyla 956 megavatlık santralin işletmeye alındığını ve bu rakamın bir rekor olduğunu anlattı. Ataseven, halen bekleyen 9 bin 730 megavatlık lisanslı rüzgar santrali projesi bulunduğu ve bin 868 megavat gücünde 61 santral projesinin de inşaat aşamasında olduğu kaydetti.

Ataseven, şöyle konuştu:

"Orman ve Su İşleri Bakanlığının genelgesine bağlı olarak bin 243 megavat kurulu gücünde 30 proje bekliyor. Bu projelerin yatırım tutarı 2 milyar dolar seviyesinde, ithalatı önleyici etkisi ise yıllık 300 milyon dolar. Bununla ilgili bazı firmaların davaları vardı ve bu davalar kazanıldı. Bu konuda uygulamaya yönelik daha hızlı bir aksiyon alınması gerekiyor. Ayrıca, yüksek harçlar ve ağaçlandırma bedelleri, Danıştayın rüzgar projeleri için acele kamulaştırma kararlarına yürütmeyi durdurma kararı vermesi sıkıntılar oluşturuyor. Acele kamulaştırma kararı olmazsa olmaz. Bununla birlikte, izin süreçleri karmaşık ve bunların sadeleştirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili bir başbakanlık genelgesi mevcut fakat hızlı bir şekilde uygulamaya geçilmesi lazım."

Ataseven, "Sektörde öngörülebilirliğin mutlaka korunması gerekiyor. Bizim 2020'den sonraki projeksiyonumuzu da görebiliyor olmamız gerek. Bunun için de hem sektör temsilcileri hem de kamu tarafındaki yetkililerle yol haritamızı hazırlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

YEKDEM Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere de değinen Ataseven, söz konusu değişikliğin 1 Mayıs 2016 itibarıyla uygulanmaya başlandığını, bunun yatırımcılar için kısıtlı bir süre olduğunu söyledi.

Rüzgar enerjisi yatırımcılarının sisteme adapte olabilmesi için biraz daha uzun vadeye ihtiyaç olduğunu düşündüğünü aktaran Ataseven, bu şekilde bir hızlı geçişle rüzgar sektörü oyuncularının dengesizliğe düşebileceklerini belirtti.

Ataseven, sektörün son 6 yılda yüzde 25-30 seviyesinde büyüdüğünü, bununla birlikte rüzgar sanayisinin de gelişme gösterdiğini anlattı.

7 kule ve 4 türbin firmasının ürünlerinin Türkiye'de üretildiği bilgisini veren Ataseven, bu firmaların yaptığı üretimin yüzde 30'unun iç pazarda kullanıldığını, kalan yüzde 70'lik kısmının da ihraç edildiğini bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :