Türkiye Otomotiv Pazarını 10 Dev Grup Yönetiyor: İşte Markaların Gerçek Sahipleri

Türkiye Otomotiv Pazarını 10 Dev Grup Yönetiyor: İşte Markaların Gerçek Sahipleri

Türkiye'de faaliyet gösteren 46 otomobil markasının büyük bölümü yalnızca 10 küresel grubun kontrolünde bulunuyor. İlk 5 grup pazarın yüzde 74'ünü elinde tutuyor.

Türkiye otomotiv pazarı her geçen yıl daha fazla markaya ev sahipliği yapıyor. Son olarak Cadillac ve GMC markalarının da yeniden pazara giriş yapmasıyla faaliyet gösteren marka sayısı 46'ya ulaştı. Ancak görünürdeki bu çeşitliliğin arkasında çok daha farklı bir tablo bulunuyor.

2026 yılının ilk dört ayında Türkiye'de 290 bin adedin üzerinde sıfır otomobil satışı gerçekleşirken, satışların büyük kısmı yalnızca birkaç küresel otomotiv grubunun kontrolünde toplandı. Verilere göre ilk 5 grup toplam satışların yüzde 74,15'ini, ilk 10 grup ise yüzde 91,6'sını oluşturdu.

408.webp

Stellantis Türkiye'nin En Büyük Otomotiv Gücü Konumunda

2021 yılında Fiat-Chrysler ile PSA Grubu'nun birleşmesi sonucu kurulan Stellantis, Türkiye pazarında lider konumda bulunuyor. Hollanda merkezli dev yapı altında Peugeot, Fiat, Opel, Citroen, Jeep, Alfa Romeo, DS, Maserati ve Ferrari gibi markalar faaliyet gösteriyor.

Alt ve orta segmentten lüks otomobillere kadar geniş bir ürün gamına sahip olan Stellantis'in Türkiye otomobil pazarındaki payı yüzde 20,93 seviyesinde bulunuyor.

clio.webp

Şirketin hissedar yapısında Agnelli ailesi, Peugeot ailesi, Fransa'nın yatırım kuruluşu Bpifrance ve Çinli Dongfeng önemli rol oynuyor.

Renault-Nissan İttifakı Gücünü Koruyor

Türkiye'de uzun yıllardır güçlü konumunu sürdüren Renault Grubu, markalarının sayısından çok stratejik ortaklıklarıyla öne çıkıyor. Renault, Dacia ve Alpine markalarının yanı sıra Nissan ile olan iş birliği sayesinde geniş bir teknoloji havuzuna sahip.

Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakı eski yapısına göre daha esnek hale gelmiş olsa da ortak platform ve motor geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bunun en somut örneklerinden biri Renault Clio ile Nissan Juke modellerinin ortak teknik altyapıyı paylaşması.

Renault ve Nissan'ın toplam Türkiye pazar payı yüzde 18,58 olarak hesaplanıyor.

Volkswagen Grubu Çok Markalı Yapısıyla Dikkat Çekiyor

Dünyanın en büyük otomotiv topluluklarından biri olan Volkswagen Grubu, bünyesindeki marka çeşitliliğiyle öne çıkıyor.

Grup; Volkswagen, Audi, Skoda, Seat ve Cupra markalarının yanında lüks segmentte Porsche, Bentley ve Lamborghini, ağır ticari tarafta ise Scania ve MAN markalarını bünyesinde barındırıyor.

hyundai.webp

Türkiye pazarındaki toplam payı yüzde 15,85 olan grubun yönetiminde Porsche ve Piëch aileleri, Aşağı Saksonya Eyaleti ve Katar Yatırım Otoritesi etkili konumda bulunuyor.

Hyundai Elektrikli Araç Hamlesiyle Büyüyor

Son yıllarda elektrikli araç yatırımlarıyla dikkat çeken Hyundai Motor Group, faaliyetlerini üç temel marka üzerinden sürdürüyor: Hyundai, Kia ve Genesis.

Elektrikli araç ve batarya teknolojilerinde önemli yatırımlar yapan grup, Türkiye'de de üretim planlarını hızlandırıyor. Sonbaharda yerli üretim elektrikli Ioniq 3 modelinin piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Hyundai Grubu'nun Türkiye otomobil pazarındaki payı yüzde 9,8 seviyesinde bulunuyor.

Toyota Az Markayla Büyük Etki Yaratıyor

Marka sayısı açısından rakiplerinden daha küçük görünen Toyota Grubu, kurduğu stratejik ortaklıklarla küresel etkisini artırıyor.

Toyota, Lexus ve GR markalarının yanı sıra Subaru'da yaklaşık yüzde 20 hisseye sahip. Ayrıca Mazda, BMW, BYD ve Isuzu ile farklı alanlarda iş birlikleri yürütüyor.

Türkiye pazarındaki payı yaklaşık yüzde 9 olan Toyota, ilk beş büyük otomotiv grubunun son halkasını oluşturuyor.

Togg İlk 6'ya Girmeyi Başardı

Türkiye'nin yerli mobilite markası Togg, henüz yalnızca iki modelle satış yapmasına rağmen önemli bir başarı elde etti.

Şirketin ortaklık yapısında Anadolu Grubu, BMC, Turkcell ve Zorlu Holding yüzde 23'er payla yer alırken, TOBB yüzde 8 hisseye sahip bulunuyor.

togg.jpg

Batarya, yazılım ve bağlantılı teknolojiler alanında da faaliyet göstermeyi hedefleyen Togg'un Türkiye pazarındaki payı yüzde 4,55 seviyesine ulaşarak markayı ülkenin en büyük altıncı otomotiv oyuncusu konumuna taşıdı.

Çinli Markalar Yükselişte

Son yıllarda Türkiye'de hızlı büyüme gösteren Çinli üreticiler de dikkat çekiyor.

Chery, Omoda ve Jaecoo markalarıyla yüzde 4,1 pazar payına ulaşırken, elektrikli araç üreticisi BYD yüzde 2,26 seviyesine yükseldi.

Premium segmentte ise BMW-Mini Grubu yüzde 3,8, Mercedes-Benz ise yüzde 2,69 payla ilk 10 içerisinde yer aldı.

Pazarın Yüzde 92'si 10 Grubun Kontrolünde

Türkiye otomobil pazarında markaların sayısı artmaya devam etse de satışların büyük kısmı sınırlı sayıdaki küresel üreticinin kontrolünde bulunuyor.

Bir dönem listenin üst sıralarında yer alan Ford ve Honda gibi markalar artık ilk 10 grup içerisinde yer almazken, sektör giderek daha fazla büyük küresel ortaklıkların ve çok markalı yapıların etkisi altında şekilleniyor.

2026'nın ilk dört ayında Türkiye'de satılan her 10 otomobilden yaklaşık 9'u, yalnızca 10 büyük otomotiv grubundan birine ait markalar tarafından satıldı. Bu tablo, otomotiv sektöründe rekabetin marka sayısından çok küresel sermaye ve ortaklık yapıları üzerinden şekillendiğini ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.