"Türkiye nükleerde cazip bir piyasa"

"Türkiye nükleerde cazip bir piyasa"

Westinghouse Elektrik Şirketi Kıdemli Başkan Yardımcısı Benjamin: -"Türkiye bizim için cazip ve çekici bir piyasadır" - "Hükümetinize 3. nükleer santralle ilgili görüşlerimizin yer aldığı, projenin nasıl başarılı olabileceği konusunda bir rapor sunduk,

İSTANBUL (AA) - HÜSEYİN ERDOĞAN - Westinghouse Elektrik Şirketi Kıdemli Başkan Yardımcısı Jeff Benjamin, Türkiye'nin kendileri için "cazip bir piyasa" olduğunu belirterek, "Hükümetinize 3. nükleer santralle ilgili görüşlerimizin yer aldığı, projenin nasıl başarılı olabileceği konusunda bir rapor sunduk, cevabını yakında bekliyoruz" dedi.

Benjamin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de nükleer santrallerin yapılmasının ülkedeki enerji çeşitliliğine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkiye'nin 80 milyona yakın nüfusla elektrik talebindeki artışta dünyada ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken Benjamin, ülkenin enerji güvenliğini sağlamak için nükleer enerjiye geçişe büyük önem vermesinin "doğru karar" olduğunu belirtti.

Benjamin, Türkiye'nin her yıl milyarlarca dolar enerji ithalatı yaptığını hatırlatarak, bu harcamanın bile ülkede nükleer santral projeleri geliştirilmesini haklı kıldığını söyledi.

- "Türk firmalarına fırsatlar sunacağız"

Benjamin, Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ), ABD'li Westinghouse ve Çinli SNPTC ile Kasım 2014'te iyi niyet anlaşması imzaladığı 3. nükleer santrale ilişkin de "Türkiye'ye 3. nükleer santralle ilgili görüşlerimizin yer aldığı, projenin nasıl başarılı olabileceği konusunda, hükümetinize bir rapor sunduk ve yakında cevabını bekliyoruz. Bunun, aylarla ifade edilen bir süreyi bulmayacak şekilde, önümüzdeki birkaç hafta içinde sonuçlanacağı düşüncesindeyiz" ifadelerini kullandı.

Westinghouse olarak yerli üreticilerle ve tedarikçilerle işbirliğine önem verdiklerini vurgulayan Benjamin, güvenlik şartları ve düzenlemelere uygun üretim yapabilecek üreticilerle çalışabileceklerinin de altını çizdi.

Türk Hükümeti'nin nükleer enerji konusunda güçlü bir kararlılığa sahip olduğunu belirten Benjamin, "Türk firmalarına da fırsatlar sunmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Eğer burada projeyi gerçekleştirebilme fırsatı bulabilirsek, tedarik zincirinde mutlaka Türk firmalarıyla çalışacağız. Bunun ülke için önemli olduğunu biliyoruz. Ayrıca, Türkiye bizim için nükleerde cazip ve çekici bir piyasadır. Başarılı bir AP-1000 tipi reaktör satışı, Türkiye'ye komşu bölgelere ve buradan başka ülkelere geçmek için güçlü bir teşvik sinyali olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de nükleer alanda ilk olacak Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'ne ilişkin anlaşma 2010 yılında Rusya ile imzalandı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak santralin, en geç 2022 yılında devreye girmesi öngörülüyor.

Türkiye'nin ikinci nükleer santrali, 4 bin 480 megavat kapasiteli olan Sinop'ta ise ilk nükleer reaktörün 2023 yılında devreye girmesi planlanıyor. Üçüncü nükleer santral için ise fizibilite anlamında teknik ve coğrafi bölge çalışmaları sürüyor.

"Türkiye nükleerde cazip bir piyasa"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler