Türkiye İhracat Haftası

Türkiye İhracat Haftası

Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım:- "Geçen yıl 33 milyar dolar olan finansman sağlama hedefimizi yıl sonunda 40 milyar dolara çıkarma planıyla yola çıktık"- Halkbank Genel Müdürü Arslan:- "Yaklaşık 190 milyar liralık bakiyeye ulaşan nakdi kredilerimizi,

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ (Türk Eximbank) Genel Müdürü Adnan Yıldırım, geçen yıl 33 milyar dolar olan finansman sağlama hedefini yıl sonunda 40 milyar dolara çıkarma planıyla yola çıktıkları bildirdi.

Yıldırım, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen Türkiye İhracat Haftası'nda "İhracatın Finansmanı" başlıklı paneldeki konuşmasında, işlerinin ağırlıklı olarak doğrudan ihracatçıları finanse etmek olduğunu söyledi.

İhracatçılara doğrudan finansman, nakit ve sigorta sağladıklarını bildiren Yıldırım, "Bu geldiğimiz 11 ay sonu itibariyle geçen yıl 33 milyar dolar olan hedefimizi yıl sonunda 40 milyar dolara çıkarma planıyla yola çıktık. Geldiğimiz 10 ay sonunda da 32,5 milyar dolardayız. Bu şu anlama geliyor; zaten geçtiğimiz yılın tamamında gerçekleşen 33 milyar dolara, neredeyse 10 ayda yaklaştık. 10 aylık dönemi de mukayese edersek, yüzde 16'nın biraz üzerinde, geçtiğimiz yıla göre dolar bazında daha fazla destek sağlamayı becerdik." diye konuştu.

Yıldırım, geçtiğimiz yıl ihracatın yüzde 23'ünü finanse eden bir Eximbank varken, bu sene sonunda bu konudaki hedeflerinin yüzde 26 olduğunu kaydederek, "Yine geldiğimiz Ekim sonu itibariyle burada yüzde 25'i yakalamış durumdayız. Yani buradaki hedefimize 1 puan kalmıştır" dedi. ​


- "KGF ile bir ivme yakaladık"

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da ekonominin ve ihracatın finansmanında alternatif finans tekniklerinin, alternatif kuruluşların ve güçlü bir ekosistemin önemli olduğunu belirterek, bunları bir araya getirmeden tek sorunun finansman olduğunu düşünmenin gerçekçi bir yaklaşım olmadığını ifade etti.

KOBİ ve esnaf denince akla Halkbank'ın geldiğini bildiren Arslan, "Biz emeğiyle çalışan esnaflardan başlayıp, daha sonra KOBİ'ye ve ihracatçıya ilerleyerek birçok farklı firmayla çalışıyoruz. Bir firmanın veya bir kişinin finansal okur yazarlık ve finansı yönetme altyapısı güçlüyse, bankaların daha rahat finansman sağlama imkanı oluyor. Olayı bir ekosistem olarak düşünmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Arslan, bugün itibariyle bankacılık sektörünün bilanço büyüklüğünün 3 trilyona liraya ulaştığını, bunun 2 trilyonunun da nakdi finansman bakiyesi olduğunu bildirerek, ihracat finansmanının ise bu rakamın sadece yüzde 5'i olduğu bilgisini paylaştı.

Dış ticaret finansmanı için muhabir bankacılık ağının geniş olması gerektiğine dikkati çeken Arslan, Türkiye'nin son yıllarda başta Afrika olmak üzere ciddi atılımlar yaptığını bildirdi.

Arslan, Türk bankalarının küresel bankalarla ciddi entegrasyon içine girdiğini belirterek, küresel bankalarla ciddi iş birlikleri yaptıklarını ve muhabir banka sorununu aştıklarını kaydetti.

Bankacılık sistemi olarak ihracatçılar için daha teşvik edici yatırımlar yapmak durumunda olduklarını vurgulayan Arslan, özel ve kamu bankalarının hedef ülkelerde banka satın alıyor olmasının Türk iş adamların bu ülkelerde cesaretle ticaret yapmasını teşvik ettiğini dile getirdi.

Arslan, şunları kaydetti:

"Biz ihracatçılarımızın finansa erişimi noktasında çok daha eğitimli ve daha güçlü iş planları ile gelmesi durumunda bankacılık kesiminin finansman imkanlarının artacağını düşünüyoruz. Artık ekonomideki gelişmeler ve sektördeki regülasyonlarla birlikte, doğru bilgi ve doğru finansmanla bankacılık sektörünün ilerlediğini görüyoruz. 2023 yılı itibariyle 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşmak için bankacılık sektörü dışında, finansman kurumlarının da desteklerinin artacağına inanıyoruz. Halkbank olarak portföyümüzdeki KOBİ müşterilerimizin ihracat ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) devreye girmesi ile birlikte ciddi anlamda teşvik edici bir takım gelişmeler sağladık. Yaklaşık 190 milyar liralık bakiyeye ulaşan nakdi kredilerimizi, gelecek yıl yüzde 15 artırmayı, bunun büyük kısmını KOBİ'lere ve ihracatçılara kullandırmayı hedefliyoruz. Halkbank olarak bundan sonra KOBİ'ler ve ihracatçılara yönelik finansman paketleri artırmayı düşünüyoruz. KGF ile bir ivme yakaladık. KGF'de boşalan limitlerin yeniden kullandırılması ve bunun da özellikle ihracatçılara yönelik olması durumunda eskiye göre daha güçlü bir gelişme beklemekteyiz."




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :