"Türkiye enerjide AB için stratejik ortak"

"Türkiye enerjide AB için stratejik ortak"

AB Delegasyonu Ticaret, Ekonomi, Tarım ve Enerji Bölüm Başkanı Gargya:- “Türkiye’yi enerji konusunda stratejik ortak olarak görüyoruz ve enerji alanında görüşmelerimize devam etmek istiyoruz"- “AB, Güney Gaz Koridoru’nun inşa edilmesini ortak fayda sağlay

İZMİR (AA) - EBRU ŞENGÜL - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi, Tarım ve Enerji Bölüm Başkanı Balazs Gargya, "Türkiye’yi enerji konusunda stratejik ortak olarak görüyoruz ve enerji alanında görüşmelerimize devam etmek istiyoruz.” dedi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) medya sponsoru olduğu Uluslararası Jeotermal Enerji Kongresi’nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gargya, AB ve Türkiye’nin enerji konusunda olumlu görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

AB olarak Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki gelişimini yakından takip ettiklerini dile getiren Gargya, Türkiye’nin enerjide 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediğini belirtti.

Gargya, AB ve Türkiye arasında düzenlenen Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu Toplantısı'nın ilk kez geçen yıl yapıldığını hatırlatarak, "Taraflar arasında kısa süre içinde ikinci toplantı gerçekleştirildi. Biz, Türkiye’yi enerji alanında stratejik ortak olarak görüyoruz ve enerji alanında görüşmelerimize devam etmek istiyoruz." diye konuştu.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki yasal düzenlemelerini hızlandırması gerektiğine dikkati çeken Gargya, enerji şirketleri için lisanslama süreçlerini kolaylaştırmanın Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği hedeflere ulaşmasında önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

- "Türkiye’nin enerji merkezi olması Avrupa için faydalı"

Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefinin Avrupa için önemli olduğunu vurgulayan Gargya, "Türkiye ve Avrupa piyasaları arasında doğrudan bir bağlantı kurulması ve Türkiye’nin enerji merkezine dönüşmesi, Avrupa’nın enerji arz güvenliği açısından faydalı olur." ifadesini kullandı.

Gargya, Türkiye’nin enerjide merkez olmasının bölgede ülkeler arasındaki doğalgaz ticaretini canlandıracağını ve bu durumun ülke üzerinden geçecek doğalgazın fiyatlandırılmasına da olumlu yansımaları olacağına işaret etti.

Türkiye’nin enerji merkezine dönüşmesinde iki şartın önemine dikkati çeken Gargya, "İlk olarak piyasa faaliyetlerinin AB mevzuatında öngörüldüğü gibi ayrıştırılması gerekiyor yani iletim şebekesi işletiminin tedarik faaliyetlerinden tam olarak ayrıştırılmasının garanti edilmesi gerekiyor. İkinci olarak da ülke içindeki doğalgaz iletim şebekesine, LNG ve depolama tesislerine üçüncü şahısların erişiminin eşit ve şeffaf olarak olarak sağlanması çok önemli.” diye konuştu.

Gargya, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nı (TANAP), Güney Gaz Koridoru’nun önemli bir parçası olarak gördüklerini ve bu koridorun hayata geçirilmesinin enerji çeşitliği açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

“AB, Güney Gaz Koridoru’nun inşa edilmesini ortak fayda sağlayacak bir proje olarak değerlendiriyor." diyen Gargya, projenin hayata geçirilmesiyle Türkiye ve AB arasındaki stratejik ortaklığın da pekişeceğini söyledi.

Gargya, Avrupa’da 6 ülkenin doğalgazını sadece Rusya'dan tedarik ettiğini ve Güney Gaz Koridoru projesi sayesinde başka tedarikçilerin de TANAP Projesi üzerinden AB'ye doğalgaz gönderebileceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :