"Türkçe Portalı"nın yeni hedef kitlesi İspanyolca konuşanlar

"Türkçe Portalı"nın yeni hedef kitlesi İspanyolca konuşanlar

YEE Türk dili ve kültürünü dünyanın birçok ülkesine taşımak amacıyla geçen yıl hayata geçirdiği Türkçe Öğretim Portalı'nda yeni hedef İspanyolca konuşanlar - YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş: - "Bizim stratejik planda öncelik verdiğimiz ülkelerin başında

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türk dili ve kültürünü birçok ülkeye taşımak amacıyla geçen yıl hayata geçirdiği Türkçe Öğretim Portalının dil seçeneklerine dünya genelinde 500 milyon kişi tarafından konuşulan İspanyolcayı eklemeye hazırlanıyor.

YEE tarafından geliştirilen ve Türkçe öğrenmek isteyen herkese açık olan "Türkçe Öğretim Portalı" bir yıldan kısa sürede 6 kıtada 159 ülkeden 100 bin kullanıcı sayısını aştı. Portalın içerik altyapısı sürekli güçlendiriliyor.

- Türkçe kelimeler 11 farklı etkinlikle öğreniliyor

Türkçe öğrenmek isteyen herkese cep telefonu, tablet ve bilgisayarından kendi başına çalışma imkanı sunan portal, dil öğretimindeki 4 temel beceriye göre tasarlandı. Sitede kullanıcılar, binlerce farklı etkinlikle interaktif şekilde okuma, dinleme, konuşma ve yazma derslerini tamamlayarak Türkçe öğrenebiliyor.

Hiç Türkçe bilmeyenler için belirlenen A1 seviyesinden yüksek düzey olan C1'e kadar farklı eğitim seviyeleri sunan portalda, kullanıcılar kendilerine uygun düzeyden başlayarak Türkçelerini geliştirebiliyor. Çeşitli video ve oyunların da yer aldığı sitede kullanıcılar, eğlenceli bir şekilde Türkçe öğreniyor.

Kullanıcılar çeşitli gruplara ayrılmış Türkçe kelimeleri 11 farklı etkinlikle kolayca öğrenebiliyor. Etkinliklerde Türkçe bir kelimenin okunuşunu duyan, resmini ve yazılışını gören kullanıcılar, kelimeleri kendileri de telaffuz ederek sistem üzerinden puan toplayabiliyor.

- "Stratejik önceliğimiz İspanyolca konuşulan ülkeler"

YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Şubat 2017'de yayına başlayan portalın kullanıcı sayısının her geçen gün arttığını ifade etti. Özellikle uzak coğrafyalardan portala giren öğrencilerin kendileri için çok kıymetli olduğunu dile getiren Ateş, "Çünkü her yerde merkezimiz olmayabiliyor. Ya da bir ülkede sadece başkentte merkezimiz oluyor, ülkenin başka şehirlerine ulaşabilmek için bu portal çok anlamlı." diye konuştu.

Ateş, portalda içerik yenilemeleri yaptıklarını ve portalın etkileşimli olması nedeniyle öğrencilerin de bu sürece katkıları olduğunu anlattı. YEE Başkanı Ateş, yazılımcılar, bilgisayar mühendisleri ve Türkçe öğreticilerinden oluşan çalışma ekibinin hem estetik hem de içerik açısından portalı sürekli yenilediğini söyledi.

Portalın şu ana kadar 4 farklı ara yüz diliyle hizmet verdiği ve çok yakın bir zamanda İspanyolcanın da yeni bir ara yüz dili olarak sisteme ekleneceği bilgisini veren Ateş, şöyle devam etti:

"Özellikle bizim stratejik planda da öncelik verdiğimiz ülkelerin başında İspanyolca konuşulan ülkeler geliyor. Yaklaşık 500 milyon konuşanı olan bir dilden söz ediyoruz. Dolayısıyla Türkçe öğretiminde buna dikkat ediyoruz.

ABD'de merkezimizi geçen yıl açmıştık ama bu yıl daha geniş bir mekana geçtik. Orada İspanyolca konuşan insan sayısının çok fazla olduğunu gördük. İspanyolca, hem Amerika hem de Meksika ve Latin Amerika ülkeleri için önemli bir dil. Şu anda Madrid'de bir YEE merkezi tutmak üzereyiz, çalışmalarımızda sona geldik. Meksika'da bir yer tuttuk. İkinci aşamada da Brezilya, Arjantin ve diğer ülkelerde de merkez açmak için çalışmalarımız devam ediyor."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :