Türk Yargı Etiği Bildirgesi pazartesi açıklanacak

Türk Yargı Etiği Bildirgesi pazartesi açıklanacak

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türk Yargı Etiği Bildirgesini pazartesi günü düzenlenecek programla kamuoyu ile paylaşacak- Bildirgede, hakim ve savcıların özellikleri, "Özü sözü bir, kişilikleriyle oldukları gibi görünür ve göründükleri gibi davranırlar" i

ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı sıfatıyla uzun süredir üzerinde çalışılan, Türk Yargı Etiği Bildirgesini pazartesi günü açıklayacak.

HSK'nin 2016'dan beri çalışmalarını sürdürdüğü Türk Yargı Etiği Bildirgesi önceki gün, Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Abdulhamit Gül'ün başkanlığındaki HSK Genel Kurul toplantısında gündeme geldi.

Genel Kurulunun değerlendirmeleriyle bildirgede son aşamaya gelinirken, Türk Yargı Etiği Bildirgesinin kamuoyuyla paylaşılması ilişkin de hazırlıklar tamamlandı.

Türk Yargı Etiği Bildirgesi, HSK Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından, 11 Mart pazartesi günü düzenlenecek programla açıklanacak.

- "Bağımsızlık ve tarafsızlık"

Hakim ve savcıların uymaları gereken etik kuralları kapsayan bildirge, 8 ana başlıktan oluşuyor. "Bağımsızlık ve tarafsızlık" ile "mesleğe yaraşır şekilde davranılma" vurgusu yapılan bildirgede, hakim ve savcıların yargıya olan güveni temsil ettikleri belirtiliyor.

Bildirgede, hakim ve savcının özelliği, "Özü sözü bir, kişilikleriyle oldukları gibi görünür ve göründükleri gibi davranırlar." ilkesiyle anlatılıyor. Öte yandan bildirgede, hakim ve savcıların hediye kabul etmemeleri gerektiğine de işaret ediliyor.

Türk Yargı Etiği Bildirgesinin önemli noktalarından birisini de meslek gereği elde edilen bilgiler oluşturuyor. Bildirgede, bu konuda, "Gizli kalması gereken bilgi ve sırları, kendi yararına ya da başkalarının yarar veya zararına olabilecek şekilde kullanmazlar." ifadeleri bulunuyor.

- Hazırlık süreci

2017-2021 Stratejik Planda, o dönemdeki ismiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargıya güveni artırmak için mesleki etik kuralları oluşturarak, çalışmalar yapılması hedefine yer verdi. Daha sonra Yargı Etiği Bürosunun kurulması kararlaştırıldı.

Yargı Etiği Bürosu tarafından öncelikle bu alanda yapılmış bilimsel çalışmalar ile diğer ülkelerin etik kodları bir araya getirilerek veri tabanı oluşturuldu, ulusal, uluslararası çalışmalar takip edildi. Etik kuralların belirlenmesi amacıyla çok sayıda çalıştay ve toplantı yapılarak fikir alışverişinde bulunuldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :