Türk Eximbank'ın Ekonomi Bakanlığına bağlanması

Türk Eximbank'ın Ekonomi Bakanlığına bağlanması

TİM Başkanı Büyükekşi: -"Eximbank gibi ihracatçıları doğrudan ilgilendiren bir kurumun Ekonomi Bakanlığı çatısı altına alınmasını sevinçle karşılıyoruz"- AKİB Koordinatör Başkanı Kıvanç: -"Türk Eximbank’ın Ekonomi Bakanlığından alacağı destek ve güçle, ih

İSTANBUL (AA) - ELİF FERHAN YEŞİLYURT/AHMET BAYRAM - Türkiye'de ihracatın kurumsallaşmış tek asli teşvik unsuru olan, bu amaca yönelik olarak ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimcileri nakdi ve gayrinakdi kredi, sigorta ve garanti programları ile destekleyen Türk Eximbank'ın Ekonomi Bakanlığına bağlanması ihracatçılar tarafından olumlu karşılandı.

Türk Eximbank'ın Ekonomi Bakanlığına bağlanmasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Eximbank’ın devlet sistemindeki yapılanmasının, kurumun ihracatçılara verdiği desteği de yakından etkilediğini belirterek, "Ülkemiz ihracatını ilgilendiren bütün konuların tek elden yürütülmesi biz ihracatçılar için son derece kritik bir önem arz etmektedir. Dolayısıyla, Eximbank gibi ihracatçıları doğrudan ilgilendiren bir kurumun Ekonomi Bakanlığı çatısı altına alınmasını büyük bir sevinçle karşılıyoruz" diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığının ihracat politikalarını belirleyerek, ihracata yön veren ana kuruluş olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Eximbank, ihracatçılarımıza kredi, garanti ve sigorta işlemleri yoluyla finansal destek veren en önemli kuruluştur. Söz konusu değişiklik ile hem ihracata ilişkin ana politikalar, hem de ihracatçının finansal anlamdaki ihtiyaçları tek bir kurumda birleşmiş oldu.

Böylece, ihracatçılar olarak sorunlarımızın ve taleplerimizin daha hızlı ve uyumlu bir şekilde çözüm bulacağına inanıyoruz. Ayrıca, yeni yapılanmasında Eximbank’ın sadece ihracatçılara finansal destek ve kredilendirme anlamında değil, aynı zamanda kur riskinden korunma konusunda da önemli atılımlar yapmasını ümit ediyoruz. Küresel ekonomideki durgunluk ve çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılar gibi sebeplerle ihracatımızda meydana gelen kayıpların, bu şekilde tek elden ve daha güçlü bir şekilde yönetilerek telafi edileceğine inanıyoruz. Biz ihracatçıları son derece memnun eden bu değişikliği hayata geçiren Ekonomi Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Ülkemize ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyoruz."


- "Daha fazla ihracatçıya ulaşabileceğine inancımız tam"


Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Zeki Kıvanç ise Türk Eximbank yönetiminin şimdiye kadar çok büyük başarılara imza attığını ve Türk ihracatçısının her zaman en büyük destekçisi olduğunu ifade ederek, Türk Eximbank gibi ihracat kredi kuruluşlarının, ihracatçılara sağlayacağı desteklerin yeni pazarlara açılabilmesi ve mevcut pazarları koruyabilmesi açısından çok önemli bir ihtiyaç olduğunu ve bu bakımdan Türk Eximbank’ın hizmetlerini çok önemsediklerini kaydetti.

Türk Eximbank’ın Ekonomi Bakanlığı bünyesinde hizmet verecek olmasının, ihracatçının hizmetlerden çok daha kolay ve hızlı bir şekilde faydalanması açısından önem arz ettiğini anlatan Kıvanç, “Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’nin girişimleri ile Türk Eximbank’ın Ekonomi Bakanlığı bünyesinde hizmet verecek olması bizleri çok mutlu etti. Öncelikle Bakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonra Ekonomi Bakanlığı’nın yetki alanında hizmet verecek Türk Eximbank’ın, Ekonomi Bakanlığı’ndan alacağı destek ve güçle, ihracat sektörüne sağladığı desteğin kesintisiz ve artırılarak süreceğine, kısa, orta ve uzun vadeli kredileri, sigorta ve garanti programları ile ihracatçıların önünü açacak hizmetlerde bulunmaya devam edeceğine, çok daha fazla ihracatçıya ulaşabileceğine inancımız tam” şeklinde konuştu.

Kıvanç, Türkiye Kalkınma Bankası’nın Eximbank modeline dönüştürülmesi amacıyla yeniden düzenlenmesinin, ihracatçının ve sanayicinin ihtiyaç duyduğu yatırım kredilerine ulaşması için büyük önem taşıdığını söyledi.


- "Biz bunun avantajını yaşarız"


Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise Türk Eximbank'ın ihracatçıların önünü açan Ekonomi Bakanlığına bağlanmasının daha doğru olduğuna işaret etti.

Bankanın kuruluş sürecinde de Ekonomi Bakanlığına bağlı olduğunu anımsatan Ünlütürk, "Ekonomi Bakanımız geçtiğimiz dönemde bu konuda çok çaba sarf etti ve emek harcadı. Bence Eximbank'ın Ekonomi Bakanlığına bağlanması Sayın Nihat Zeybekci'nin başarısıdır. Göreve gelir gelmez ilk icraatı bu oldu. Bundan sonra işlerimiz biraz daha hızlı yürüyecek, önümüzdeki döneme biz bunun avantajını yaşarız. İhracata dayalı mevzuatlar hızlı bir şekilde yenileniyor ve değişiyor. Bunların hızlı bir şekilde Eximbank'a yansıtılması, aynı sistem içinde olması bir avantaj getirecektir" dedi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de ihracatçının bankasının ihracatçının Bakanına bağlanmasının çok iyi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"İHKİB olarak bizim yıllardır arzu ettiğimiz bir gelişmenin hayata geçmiş olmasından dolayı son derece mutluyuz. Eximbank diğer bankalardan farklı olarak biz ihracatçıların bankası. Dolayısıyla ihracatçıların bankasının ihracatçıların bağlı bulunduğu bakanlığa bağlanmasını son derece yerinde ve olumlu bir karar olarak değerlendiriyorum. Öte yandan Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci, uzun yıllar ihracatın içinde yer aldığı için sorunlara ve çözüm yollarına da son derece vakıf. İhracatın tüm detaylarını bilen bir Bakana bağlanan Eximbank’ın son dönemde sergilediği başarılarının hızla daha da yukarılara tırmanacağına inanıyorum. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’nin direktifleriyle Eximbank’ın ihracatçıya sunacağı yeni enstrümanlar, firmaların pek çok sorununun çözümüne yardımcı olacak, kan kaybı yaşayan Türkiye ihracatına da ciddi katkı sunacaktır."


- " Direkt ihracatçıya dokunan kurum haline geldi"


Ege Hazırgi̇yi̇m ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, "Biz Eximbank'ı yoğun olarak kullanan bir sektörüz, kararı çok olumlu bir şekilde karşıladık. Bence Zeybekci, Bakanlık görevine gelir gelmez ilk başarılı icraatını yaptı. Zaten daha önce bu konu konuşuluyordu, Eximbank'ın artık ihracat ailesinin çatısı altında olmasında büyük fayda var" dedi.

Bankanın son dönemdeki performansından ve yönetiminden memnun olduklarını aktaran Kızılgüneşler, şunları anlattı:

"Bunu ihracatın kendi içinden bir yapı içinde yer alması bize pozitif enerji sağlayacaktır. Eximbank'ın yönetimi de oldukça başarılı. Daha önceleri Eximbank'ın bazı uygulamaları arasında farklılık oluyordu. Son yönetimle bunlar da giderildi. Son yönetim Eximbank'ın çıtasını oldukça yükseğe çıkardı. Gerçekten de direkt ihracatçıya dokunan bize hizmet eden kurum haline geldi. Eximbank'ın ihracat sigortalarıyla ilgili bir yardım bekliyoruz. Özellikle son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle 5'inci ve 6'ncı teşvik bölgelerinde yatırım yapan sanayicilerin, ihracatların sigortalanması konusunda bazı sıkıntılar var."

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ise bugüne kadar imkanları sınırlı olsa da verdiği destekler ile ihracatçıya güç katan Türk Eximbank’ın Ekonomi Bakanlığına bağlanmasının, son derece doğru bir karar olduğunu vurgulayarak, "Böylece, ihracatçılar olarak sorun ve taleplerimizin daha hızlı ve uyumlu bir şekilde çözüm bulacağını düşünüyorum. Çünkü hem ihracata ilişkin ana politikaların geliştirilmesi, hem de ihracatçının finansal anlamdaki ihtiyaçlarına yönelik çözümlerin tek bir kurumda birleşmesi bize hız kazandıracaktır. Eximbank’ın hedefi Türkiye ihracatının en az yüzde 15, yüzde 20'sini finanse etmek olursa ve bu hedefe ulaşılırsa ihracatta hızlı bir gelişme yaşayabiliriz" şeklinde konuştu.

Gülle, Türk Eximbank’ın Ekonomi Bakanlığına bağlanmasıyla birlikte sadece ihracat kredileri açısından değil, ihracatçının kur riski karşısında korunması ve yeni enstrümanların geliştirilmesi açısından da faydası olacağına dikkati çekerek, "Başta, kendisi de ihracatçı olan, ihtiyaç ve sıkıntılarımızı yakından bilen Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’ye ve düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.


- "İhracatçılarımızın sorunları daha çabuk çözülecek"


Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, bu gelişmenin ihracatçılar tarafından sevinçle ve memnuniyetle karşılandığını belirterek, ihracatçıların beklentisi doğrultusunda karar verildiğini kaydetti.

Kavak, Eximbank'ın yönetiminden son derece memnun olduklarını ifade ederek, "Özellikle ihracatçıların sorunlarının giderilmesi, finansman desteği noktasında bizzat Genel Müdür Hayrettin Kaplan ile Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, çok yoğun çaba harcıyorlar. Bundan sonraki süreçte ihracatçılarımızın sorunlarını daha çabuk çözüleceğini, iletişim ve birbirimizi anlama konusunda biraz rahat olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen ise Türk Eximbank gibi ihracatçının ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan bir bankanın, ihracatçının sürekli yanında olan, sorunlarını ve beklentilerini de çok iyi bilen Ekonomi Bakanlığına bağlı olmasının hem ihracatçılara daha hızlı çözümler sunulmasını sağlayacağını hem de ihracata ivme kazandıracağını vurguladı.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu da bunun son derece doğru bir karar olduğunu ifade ederek, ihracatın patronunun Ekonomi Bakanlığı olduğunu, ihracat artışına katkı sağlayacak bir birim olan Türk Eximbank'ın Bakanlık kontrol ve yönlendirmesiyle ihracatın artışında büyük rol oynayacağını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :