Türk diplomatların gözünden 15 Temmuz

Türk diplomatların gözünden 15 Temmuz

Türkiye Yaunde Büyükelçisi Ülkü:- "Kamerun halkı tarafından bize gönderilen mesajlarda hep, 'Bu kalkışma Türkiye'nin başarılarını engellemeye yöneliktir, başınıza gelen bu musibet başarılarınızdan ötürüdür' gibi ifadeler vardı"

YAUNDE (AA) - ALAATTİN DOĞRU - Türkiye Yaunde Büyükelçisi Murat Ülkü, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili, "Kamerun halkı tarafından bize gönderilen mesajlarda hep, 'Bu kalkışma Türkiye'nin başarılarını engellemeye yöneliktir. Başınıza gelen bu musibet başarılarınızdan ötürüdür' gibi ifadeler yer alıyordu." dedi

Kamerun'un başkenti Yaunde'de, 15 Temmuz gecesi yaşananları AA muhabirine anlatan Ülkü, darbe kalkışmasının olduğu gece Yaunde'deki Türk Büyükelçiliği Resmi Konutu'nda, görevleri sona eren yabancı ülkelerin büyükelçileri için resmi yemek vermekte olduklarını söyledi. Ülkü, bir süre sonra herkesin cep telefonuna çeşitli haberlerin düşmeye başladığını, orada bulunan büyükelçiler tarafından kendisine meraklı sorular yöneltildiğini ifade etti.

Kalkışmanın hangi aşamada olduğunu ilk başlarda bilemediğini belirten Ülkü, "Yabancı ülkelerin oradaki büyükelçilerine tarihimizde bu yönde birçok teşebbüsün olduğunu her birinde de demokrasimizin geriye gittiğini bunun hoş karşılanacak bir durum olmadığını ve kabul edilemez olduğunu belirttim." şeklinde konuştu

Büyükelçilik Resmi Konutu'ndaki yemeğin bitmesinin ardından durumu sabaha kadar medyadan ve televizyonlardan takip etmeye çalıştıklarını ifade eden Ülkü, hain darbe girişiminin akamete uğradığını görünce çok sevindiklerini kaydetti.

Büyükelçi Ülkü, bu sırada diğer meslektaşlarının telefon ederek kendisine hem geçmiş olsun dileklerini ilettiklerini hem de hain kalkışma sırasında gösterdikleri soğukkanlı ve dik duruştan dolayı kendisini kutladıklarını belirtti.

Darbe girişiminin ertesi gününde Kamerun dışişleri bakan yardımcısının kendisini telefonla arayarak Kamerun hükümeti adına geçmiş olsun dileklerinde bulunduğunu aktaran Ülkü, izleyen günlerde de Kamerun resmi makamlarından birçok destek ve dayanışma mesajları almaya başladıklarını söyledi.

Ülkü ayrıca şu ifadeleri kullandı:

"Bunun yanında Kamerun vatandaşları da çeşitli yollardan bize ulaşarak bazıları bize e-posta yazarak bazıları da büyükelçiliğimize faks çekerek Türkiye'nin yanında olduklarına dair destek mesajlarını ilettiler. Daha önce de belirttiğim gibi bize gösterilen bu ilgi Kamerun insanının dünyayı çok iyi okuduğunun göstergesidir. Çünkü bize gönderilen mesajlarda hep 'Bu kalkışma Türkiye'nin başarılarını engellemeye yöneliktir. Başınıza gelen bu musibet başarılarınızdan ötürüdür' gibi ifadeler yer alıyordu. Bu güzel dayanışma mesajları bizi mutlu etti."

Darbe kalkışmasının Kamerun'da yaşayan FETÖ hainlerinin dışındaki Türklerde büyük bir infial bulduğunu aktaran Ülkü, ülkedeki Türk vadandaşlarının FETÖ mensuplarına karşı milli birlik ve beraberlik dayanışması içide olduklarını dile getirdi.

Hain darbe girişiminin 1'inci yıl dönümünde, Anadolu Ajansı başta olmak üzere 30'a yakın gazete ve medya temsilcisinin katılacağı bir basın toplantısını bugün gerçekleştireceklerini anımsatan Ülkü, 15 Temmuz'da da Yaunde'deki Türk Büyükelçiliği Resmi Konutu'nda Türk ve Kamerunluların katılacağı anma törenini düzenleyeceklerini bu vesile ile 'Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nü idrak edeceklerinin anlattı.

Ülkü, düzenlenecek törende Anadolu Ajansı'nın darbe girişimi hakkındaki fotoğraflarının büyükelçilik konutunun girişine konulacağını ve bunun yanında yine o menfur geceyi anlatan videoların katılımcılara izlettirileceğini aktardı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın 15 Temmuz yıl dönümü vesilesiyle kaleme aldığı makalenin tüm dünyada olduğu gibi Kamerun'da da yayımlanmaya başlandığına değinen Ülkü, makalenin ülkenin önde gelen bazı gazeteleri tarafından da yayınlandığını bildirdi.

Büyükelçi Ülkü, 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ ile mücadele konusunda da şu değerlendirmelerde bulundu:

"15 Temmuz darbe girişimi özellikle bu coğrafyada ve Kamerun'da bazı şeylerin daha iyi anlaşılmasına, mücadele ettiğimiz düşmanın çok daha net görülmesine neden oldu. FETÖ’nün Kamerun gibi dost ve kardeş ülkeler için de ne denli ciddi bir tehdit olduğunu her vesileyle vurguluyoruz. Bu konularda Kamerun makamlarıyla yakın bir diyalog içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kamerun halkı 15 Temmuz’la ilgili gelişmeleri ne denli iyi tahlil ettiğini bize çok iyi gösterdi. O dönemde Büyükelçiliğimize gönderilen dayanışma mesajlarında bahse konu hain girişimin Türkiye’nin başarılarının engellenmesini hedeflediğini birçok Kamerunlu kardeşimiz dile getirdi. Sonuç olarak bu zor zamanlar Türk ve Kamerun halkları arasındaki kardeşlik hukukunun değerini bir kez daha göstermiştir."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :