TÜBİTAK Ödül Töreni

TÜBİTAK Ödül Töreni

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:- "Önümüzdeki dönemde TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırarak ve 4. Sanayi Devrimi çalışmasını başlatarak reformları sürdüreceğiz"- "Bilim ve teknoloji ekosistemimizi güçlendirecek en önemli reform ise anayasa değişikliği o

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Önümüzdeki dönemde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunu (TÜBİTAK) yeniden yapılandırarak ve 4. Sanayi Devrimi çalışmasını başlatarak reformları sürdüreceğiz. Bilim ve teknoloji ekosistemimizi güçlendirecek en önemli reform ise anayasa değişikliği olacak." dedi.

Bakan Özlü, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen, "TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Töreni"ne katıldı.

Bilim insanlığının bir meslekten ziyade, yaşam tarzı olarak görüldüğünü belirten Özlü, bilimle uğraşmanın, insanın zihninin ve hayatının tamamını meşgul eden, zorlu ve meşakkatli bir iş olduğunu söyledi.

Özlü, dünyada çok büyük zulümlerin ve acıların yaşandığı bir dönemden geçildiğine işaret ederek, "Bu zulümlere en fazla maruz kalanların başında maalesef Müslümanlar geliyor. İnsanlığa barış ve adalet sunması gereken Müslümanların neden bu halde olduğunu gerçekten de çok ciddi bir şekilde muhasebe etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

İslam dünyasının güçsüzlüğünde öne çıkan en önemli faktörün bilgi, bilim ve eğitimdeki yetersizlik olduğuna dikkati çeken Özlü, bir araştırmaya göre, dünyadaki ortalama eğitim sürelerinin Yahudilerde 13,4 yıl, Hristiyanlarda 9,3 yıl, Budistlerde 7,8 yıl, Müslümanlarda ise 5,6 yıl olduğunu ve bu tablonun muhakkak değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

- "En önemli reform anayasa değişikliği"

Türkiye'de son yıllarda, bilim ve teknoloji alanında çok önemli gelişmeler kaydedildiğini vurgulayan Özlü, üniversite, akademisyen, araştırma, yayın sayısı, üniversitelerin fiziki imkanları, Ar-Ge harcaması ve patent başvuruları gibi göstergelerde ilerleme yaşandığını söyledi. Bu yıl yaşanan zorluklara rağmen, önemli reformları da hayata geçirdiklerini ifade eden Özlü, şöyle konuştu:

"Ar-Ge reform paketiyle bilim ve teknoloji ekosistemini oluşturan bütün bireyleri ve birimleri daha da güçlendirdik. Geçtiğimiz hafta da ülkemizin iş ve yatırım ortamıyla araştırma altyapısına büyük güç katacağına inandığımız Sınai Mülkiyet Kanunu'nu yasalaştırdık. Önümüzdeki dönemde de TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırarak ve 4. Sanayi Devrimi çalışmasını başlatarak bu reformları sürdüreceğiz. Bilim ve teknoloji ekosistemimizi güçlendirecek en önemli reform ise anayasa değişikliği olacak."

Özlü, bilim, teknoloji ve araştırma altyapısını, sadece Türk vatandaşları için değil, dünyadaki tüm bilim insanları ve araştırmacılar için cazibe merkezi haline getireceklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, daha fazla bilgi ve teknoloji üreten, bu bilgiyi ekonomik ve sosyal faydaya dönüştüren, gücüne güç katan bir Türkiye inşa edeceklerini belirten Özlü, ülkenin hedeflerine ulaşmasında en büyük gücün kendi insan kaynağı, özellikle de bilim insanları ve araştırmacıları olduğunu vurguladı.

- "TÜBİTAK'ın yeniden yapılanması zorunluluktur"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergi̇n de bilim, özel, hizmet ve teşvik ödüllerinin, bilimin ve bilimsel çalışmaların teşvik edilmesi amacıyla 1966 yılından beri verildiğini hatırlattı.

Türk bilim insanlarının dünyada ses getiren çalışmalara imza atmaya başladığına dikkati çeken Ergin, "Prof. Dr. Aziz Sancar'ın bu konudaki başarısı hepimizi heyecanlandırmıştır. Çocuklarımız, öğrencilerimiz ve genç kuşaklar artık kendilerine bilim insanlarını da rol model olarak almaya başlamışlardır." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, geçen yılki TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri töreninde, Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü'nün yeniden kurulmasına yönelik talimat verdiğini belirten Ergin, bu konunun takipçisi olduklarını, kuruluşla ilgili tüm hazırlıkları tamamladıklarını ve açılışı kısa sürede yapacaklarını söyledi.

Ergin, 2017-2023 yıllarını kapsayacak yeni strateji belgelerini, ülkenin yüksek öncelikli ihtiyaçlarına odaklı, gerçekçi problemlerle ilişkilendirilmiş, iyi göstergelerle takip edilebilen ve değişen koşullara hızla tepki verebilen bir yapıda olmasını planladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"TÜBİTAK, 17-25 Aralık öncesinde alçaklığın ötesinde çukur terör örgütü FETÖ'nün odaklandığı kurumlardan birisi olmuştu. Çok şükür o günlerde yapılan tahribatı büyük ölçüde onardığımızı değerlendirmekteyiz. TÜBİTAK'ın Türkiye Cumhuriyetinin yüce milletinden başka hiçbir merciye hizmet etmemesi hususunda yaptığımız çalışmalara var gücümüzle devam etmekteyiz. Bunun için temizlik çalışmalarının perçinlenmesi, sistemden kaynaklanan problemlerin giderilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan da TÜBİTAK'ın yeniden yapılanması bir zorunluluktur. Planlayan, yöneten ve icraatı gerçekleştiren tarafların birbirinden ayrıldığı yeni yapıyı kurabilir, ulusal girişim mekanizmasını yerleştirebilirsek, odaklanma eksikliğimizle birlikte sistemik problemlerimizi de ortadan kaldırmış oluruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :