TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi toplantısı

TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi toplantısı

Savunma Sanayi Müsteşarı Demir:- "Türk savunma sanayisi 2015 yılı itibarıyla TSK'nın ihtiyaçlarını karşılamada önemli mesafe katetti"- "Daralan iç ve dış pazara rağmen sektör, 5 milyar dolarlık satış rakamına ulaştı"

ANKARA (AA) - Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Türk savunma sanayisinin 2015 yılı itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaçlarını karşılamada önemli mesafe katettiğini belirterek, daralan iç ve dış pazara rağmen sektörün 5 milyar dolarlık satış rakamına ulaştığını bildirdi.

TOBB'dan yapılan açıklamaya göre, TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini görüşmek üzere Ankara'da bir araya geldi.

Demir, toplantıda yaptığı konuşmada, sektörün Güneydoğu Asya ve Pasifik pazarlarına ağırlık vermesi gerektiğini belirterek, Ortadoğu ve Afrika'da ortaya çıkan krizler sonrasında önemli bir pazar oluştuğunu ifade etti.

Türk savunma sanayisinin 2015 itibarıyla TSK'nın ihtiyaçlarını karşılamada önemli mesafe katettiğini bildiren Demir, daralan iç ve dış pazara rağmen sektörün 5 milyar dolarlık satış rakamına ulaştığını kaydetti.

Demir, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan istikrarsızlık ve belirsizliklere dikkati çekerek, müsteşarlık olarak stratejik planlar yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Yan sanayi ve KOBİ'ler için oluşturulan kredi ve teşvik mekanizmasının güncellendiğini kaydeden Demir, savunma sanayi ve havacılık için gerekli teknolojileri destekleyecek sektörel derinliğin, henüz istenilen seviyede olmadığına işaret etti.

Bu kapsamda Savunma Sanayileri Teknolojileri Anonim Şirketinin kurulduğunu ifade eden Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şirket, savunma, havacılık, uzay, anayurt güvenliği alanlarında ve bunlara yönelik çeşitli çalışmalarda şirket ortaklıkları yapabilecek ve faaliyette bulunan şirketleri destekleyebilecek, ortak olabilecek veya yeni şirket kurulumlarına yönelebilecek. Bunun yanında test konusunda dağınık bir yapının olduğu, mükerrer yatırımların olduğu gözlemlenmekte. Hatta süreçlerin de standardize olmasıyla ilgili sorunlar olduğunu bilmekteyiz. Türk test adında Test ve Değerlendirme Anonim Şirketi kurulması kararı aldık. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile temaslarımız devam etmektedir."

- Kamunun mikro elektronik ihtiyacı için şirket kurulacak

Türk Nano Anonim Şirketi adıyla, kamu ve özel sektör girişimi olacak bir şirketin kurulması yönünde de karar aldıklarını açıklayan Demir, söz konusu şirkete ilk aşamada 97 milyon dolar yatırım yaparak savunma sanayi ve akıllı kart gibi kamunun mikro elektronik ihtiyacının karşılanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Demir, en az 350 milyon dolarlık ek yatırımla Türkiye'nin mikro elektronik ihtiyacının önemli bölümünü daha karşılamayı planladıklarını belirterek, "Bu yatırımla yıllık yaklaşık 12 milyar dolar cari açık veren ülkemizin elektronik sektöründe yerli katkı oranlarının önemli ölçüde artacağını, cari açığımızın azalacağını öngörüyoruz." ifadesini kullandı.

Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan'ın yönettiği toplantıda, Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneğinin (SASAD) performans anketi, ihracata yönelik teşvik çalışmaları ve Ar-Ge Reform Paketi'ne ilişkin sunumlar gerçekleştirildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler