Altın Portakal’ın En İyisi "Dostlar Sağolsun" Oldu

Altın Portakal’ın En İyisi "Dostlar Sağolsun" Oldu

İGÜ öğrencisi Orhan Kerem Kartal, mezuniyet projesi olarak hazırladığı ve Bakanlık desteği alan kısa filmiyle 63. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde birincilik ödülünü kazandı.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Orhan Kerem Kartal, büyük bir başarıya imza attı. Kartal'ın mezuniyet projesi kapsamında imza attığı "Dostlar Sağolsun" adlı kısa film, 63. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülünün sahibi oldu.

24-31 Ekim 2026 tarihlerinde düzenlenen festival kapsamında bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen Sinema Okulları Öğrenci Filmleri Yarışması'na Türkiye genelinde 48 üniversitenin 70 fakültesinden toplam 70 proje başvurdu. Zorlu maratonda finale kalan yapım, jürinin değerlendirmesi sonucunda kategorisinde birinciliğe ulaştı.

Bakanlık desteğiyle yola çıktı

Senaryosu da Orhan Kerem Kartal tarafından kaleme alınan film, henüz yapım aşamasındayken T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün 2026 yılı destek programına kabul edilmişti. Desteklenmesi uygun görülen 15 eser arasında yer alarak 255 bin TL Kısa Film Yapım Desteği kazanan proje, çekim sürecinin tamamlanmasının ardından Altın Portakal sahnesine taşındı.

Bireysel yas ve toplumsal beklentiler sinemada

Sakarya'nın Karasu ilçesinde çekilen "Dostlar Sağolsun", dedesinin cenazesini bekleyen 15-16 yaşlarındaki Kasım'ın içsel çatışmalarını odağına alıyor. Kendi yasını yaşamaya fırsat bulamadan çevresindeki yetişkinlerin talepleri ve geleneksel sorumluluklarla karşılaşan genç karakter üzerinden bireysel duygular ile toplumsal roller arasındaki gerilim işleniyor. Minimalist anlatım dili tercih edilen yapım; aile, mahalle kültürü ve bireyin yalnızlığını gündelik hayatın ayrıntılarıyla beyaz perdeye aktarıyor.

"Öğrencimizin başarısı tüm genç sinemacılara ilham olmalı"

Elde edilen başarının akademik camia ve öğrenciler açısından önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu vurgulayan İGÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Doğan, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Türk sinemasındaki prestijli konumuna dikkat çekti. Doğan, "Öğrencimiz Orhan Kerem Kartal, eğitim hayatı boyunca gösterdiği üstün yeteneğini Altın Portakal alarak taçlandırdı. Tüm öğrencilerimizin bu başarıdan ilham alarak Kerem'in bıraktığı ayak izlerini takip etmesi gerektiğine inanıyorum," ifadelerini kullandı.

"Asıl kazanım üretmeye devam etme cesaretidir"

Ödül töreninin ardından duygularını paylaşan genç yönetmen Orhan Kerem Kartal ise öğrenci festivallerinin deneyim paylaşımı açısından taşıdığı değere değindi. Böylesine köklü bir organizasyonda yer almanın gurur verici olduğunu belirten Kartal, şunları kaydetti:

"Öğrenci festivallerinde asıl kazanım, yalnızca ödül kürsüsüne çıkmak değil; üretmeye devam etmek için cesaret bulmak, yeni hikâyelerin peşine düşmek ve sinemanın içinde kendine bir yer açabilmektir. Bu yolculukta emeği geçen aileme, üniversiteme, hocalarımıza ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.