"TİKA Latin Amerika’da Türkiye’nin varlığını derinleştiriyor"

"TİKA Latin Amerika’da Türkiye’nin varlığını derinleştiriyor"

TİKA Kolombiya Bölge Ofis Koordinatörü Özkan: - "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şili, Peru ve Ekvador ziyaretleriyle birlikte Türkiye-Latin Amerika ilişkileri kurumsal anlamda kökleştirilmeye başlandı" - "Özellikle Kolombiya ve Meksika’da iki ayrı bölgesel ofis

KİTO (AA) - ÖMER MUSA TARGAL - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) Latin Amerika projelerini takip eden Kolombiya Bölgesel Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Özkan, "TİKA'nın Latin Amerika'da Türkiye'nin varlığını derinleştirdiğini" söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Amerika temasları kapsamında kendisine eşlik eden heyetle birlikte Ekvador’un başkenti Kito’da bulunan Özkan, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Latin Amerika’yı Türk dış politikasında açılımın başladığı ancak derinleşemediği bir bölge olarak tanımlayan Özkan, geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kolombiya, Küba ve Meksika’ya yaptığı ziyaret sonrası bölge ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni bir ivme kazandığını söyledi.

Özkan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şili, Peru ve Ekvador ziyaretleriyle birlikte Türkiye-Latin Amerika ilişkileri kurumsal anlamda kökleştirilmeye başlandı" ifadesini kullandı.

- TİKA, Latin Amerika’daki kurumsal işbirliklerini artırıyor

Erdoğan’ın son Güney Amerika turunda, TİKA’nın Şili ve Peru ve Ekvador’un resmi kalkınma ajanslarıyla işbirliği protokolü imzaladığını hatırlatan Özkan sözlerine şöyle devam etti:

“TİKA olarak, daha önce de Meksika ve Kolombiya gibi kıtanın anahtar ülkeleriyle işbirliği protokolü imzalamıştık. Bu son ziyaretle birlikte TİKA’nın kıtadaki iletişim ve etkileşim ağı daha da derinleşti. Yasal altyapıyı oluşturan bu protokoller aynı zamanda hangi alanlarda işbirliği yapılabileceğini de ortaya koyuyor.”

Özkan, bu protokollerin kalkınma yardımında yeni bir yönelim olan üçüncül ülkelerde ortak projeler yapmanın da yolunu açacağını belirtti.

- TİKA, Latin Amerika açılımının öncüsü

Türkiye’de 2006'nın “Latin Amerika ve Karayipler Yılı” ilan edildiğini ve böylece bölgeye dair çok boyutlu bir politika başlatıldığını hatırlatan Özkan, "Özellikle Kolombiya ve Meksika’da iki ayrı bölgesel ofis açan TİKA, Latin Amerika’da açılımın öncüsü oldu" dedi.

Özkan, “Türkiye, Latin Amerika’da birçok alanda çalışmaya hazır olmakla birlikte, şu andaki projelerin birkaç alanda yoğunlaştığı söylenebilir. Latin Amerika’daki Müslümanlara yönelik destekler, çevre sorunlarına yönelik çözüm odaklı projeler ve çatışma sonrası sosyal dinamikleri şekillendirebilecek çalışmalar yanında eğitim ve sağlık projeleri de bu alanların başında geliyor” ifadelerini kullandı.

Mehmet Özkan, Meksika'nın başkenti Meksiko’da 1910'da yaptırılan ve "Osmanlı Saati" olarak bilinen tarihi saat kulesinin 2010'da TİKA tarafından restore edildiğini hatırlattı.

Bu tür örnekler yanında TİKA’nın daha çok insan merkezli kalkınma projelerine yoğunlaştığını vurgulayan Özkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kolombiya’nın Caqueta bölgesinde elektriğin olmadığı okullara enerji sağlamak için güneş panelleri projesini gerçekleştirdik. Böylece hem bu okullarda elektrik sıkıntısı giderdik hem de bu projeye desteğimizle birlikte Kolombiya Bilişim Bakanlığı da bu okullara ücretsiz internet sağladı. Bu tür, insanların hayatını doğrudan etkileyen ve şekillendiren projeleri tek başımıza ya da ilgili ülkenin resmi makamlarıyla yapmayı önemsiyoruz.”

Özkan bu yolla, desteklenen projelerin sonuç çıktılarının katkı itibariyle çarpan etkisi yapmasını amaçladıklarını söyledi.

- “Türk iş dünyasıyla Latin Amerika’da yakın çalışmak istiyoruz”

TİKA’nın kıtaya yönelik bir diğer yaklaşımının Türk iş dünyası ile yakın çalışmak olduğunu vurgulayan Özkan, özellikle Latin Amerika gibi uzak coğrafyalarda bu tür işbirliklerinin Türkiye'nin politikalarının kalıcılığı için daha önemli olduğunu vurguladı.

Özkan, iş dünyasına da ön açacak şekilde Türk iş adamlarının yatırım yaptığı bölgelerdeki sosyal projelere TİKA aracılığıyla destek verebileceğini kaydetti.

Özkan, TİKA ve iş dünyası ortaklığındaki bu tür sosyal projelerin, hem yerel halkın Türkiye’ye bakışını müspet yönde değiştirdiğini hem de Türkiye’den kurumların ortak strateji ile hareket etmesinin yolunu açtığını söyledi.

- "Türk kurumları Latin Amerika'da daha etkin olmalı"

Türkiye ve Latin Amerika ilişkilerinde yeni bir trendin yakalandığını ifade eden Özkan “Ümit edelim ki bu ziyaretler sadece Cumhurbaşkanı ile sınırlı kalmaz ve çeşitli dönemlerde orta ve üst düzey seviyede bölgeye ziyaretler yapılarak bir sonraki cumhurbaşkanı ziyareti için daha fazla altyapı hazırlanabilir” dedi.

Özkan bu bağlamda "Türkiye'nin uluslararası anlamda yumuşak gücünün göstergesi olan kurumların Latin Amerika'da daha fazla görünür olması gerekiyor" ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :