"Terörle ilgili akademik çalışma gerekiyor"

"Terörle ilgili akademik çalışma gerekiyor"

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kılıç:- "Üniversitelerde, akademik camialarda terörle ilgili araştırmalar, çalışmalar, tezler yapılması gerekiyor. Hem nitelik hem de niceliksel anlamda böyle bir ilginin, duyarlılığın olduğunu

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç, üniversitelerde akademi camiasının terörle ilgili araştırmalar yapması gerektiğini belirterek, "İşi sadece bir söylem çatışmasına dönüştürmeksizin ülkenin, vatanın, milletin değerlerine duyarlılık göstererek esaslı bir şekilde terör sorununun nasıl çözüleceğine dair fikir üretmesi gerekiyor" dedi.

Hukuk fakültesi bünyesindeki Prof. Dr. Ernst Hirsch Hukukun Temellerini Araştırma Merkezi Müdürü de olan Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2006 yılına kadar 77 üniversite bulunduğunu, bu tarihten sonra kurulan yeni üniversitelerle sayının 194'e yükseldiğini anlattı.

Son yıllarda yükseköğretimde çok hızlı ve yüksek eğilimli büyüme hacmine tanık olduklarını belirten Kılıç, bu durumun, hükümetin yükseköğretim alanını toplumsal talepler doğrultusunda genişletme, öğrenci kapasitesini artırma noktasındaki temel politikası ile gerçekleştiğini kaydetti.

Niceliksel büyümenin niteliksel anlamda büyümeyi de gerekli kıldığını anlatan Kılıç, kalite güvence sistemlerinin üniversitelerde yerleşmesi noktasında girişimler olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin yükseköğretimde brüt okullaşma oranının yüzde 84'lere yükseldiğine dikkati çeken Kılıç, bu oranla dünya ölçeğinde ilk 4 ülke arasında yer alındığını söyledi.

Kılıç, brüt okullaşma oranının yarısına yakınını açıköğretim okullarının karşıladığını vurgulayarak, bu oranın düşmesi ve örgün öğretimin daha fazla tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

- "Üniversiteler, bölgesel ölçekte duyarlılık sergilemeli"

Üniversitelerin bilgi üretimi, üretilen bilginin aktarımı ve topluma hizmet boyutu olmak üzere 3 temel işlevi bulunduğunu ifade ederek Kılıç, şöyle konuştu:

"Bilgi üretimi ve aktarımında üniversitelerimiz belli bir düzeye geldi. Topluma hizmet noktasında özellikle toplumun temel meseleleri sosyal ve politik meseleleri noktasında gerçekten yetkin düzeyde ilginin, alakanın ve duyarlılığın olduğunu söylemek mümkün değil. Üniversitelerin bu süreçlerde işlevleri, misyonları önem arz ediyor. Ülke 30 yıldan fazla bir süredir terör hadisesi yaşıyor. Yürek yakan acıları yaşadığımız terör hadisesi var. Bu sorun sadece askeri bir sorun değil temelde sosyolojik, toplumsal psikoloji ve iktisadi boyutu olan bir sorun. Bu noktada üniversiteler yüksek sorumluluklar düşüyor. Üniversitelerde, akademik camialarda terörle ilgili araştırmalar, çalışmalar, tezler yapılması gerekiyor. Hem nitelik hem de niceliksel anlamda böyle bir ilginin, duyarlılığın olduğunu söylemek mümkün değil. Üniversiteler topluma hizmet etme misyonu çerçevesinde projeler üretmeli, bölgesel ölçekte duyarlılıklar sergilemeli."

- "Temel sorunumuz, fikir üretememek"

Prof. Dr. Kılıç, Türkiye'deki üniversitelerde terörle ilgili belli bir kıvama gelecek düzeyde çalışma yapılmadığını dile getirerek şunları kaydetti:

"Bireysel çaba, akademik ilgi doğrultusunda değil daha sistematik bir şekilde, araştırma merkezlerinin, enstitülerin bünyesinde bölge ve saha çalışmaları yapılması gerekiyor. Bu noktada çok yetersisiz. İşin biraz karşıt söylemler, ifadeler ortaya koymakla sloganlar üzerinden gittiğini görüyoruz. Bu, iç açıcı bir durum değil. Akademi camiasının dersine iyi çalışması gerekiyor. İşi sadece bir söylem çatışmasına dönüştürmeksizin ülkenin, vatanın, milletin değerlerine duyarlılık göstererek esaslı bir şekilde terör sorununun nasıl çözüleceğine dair fikir üretmesi gerekiyor. Temel sorunumuz slogan değil fikir üretememek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :