"Terör sona erdiği zaman hayvancılık hızlı gelişecek"

"Terör sona erdiği zaman hayvancılık hızlı gelişecek"

TZOB Başkanı Bayraktar:- "Terör olayları sona erdiği zaman o bölgedeki hayvancılık sektörünün hızlı gelişeceği ve bunun ülkemiz hayvancılığına büyük katkı sağlayacağı kanaatindeyim"- "Bugün için 17-18 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz bu yeterli değil. Bi

SAKARYA (AA) - EMRE AYVAZ - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki terör olayları sona erdiği zaman oradaki hayvancılık sektörünün hızlı gelişeceğini ve bunun ülke hayvancılığına katkı sağlayacağını bildirdi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terörün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da tarım ve hayvancılık sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi.

Özellikle hayvancılık sektörü açısından oradaki meraların kullanılmasının önemli olduğunu fakat üreticilerin buraları kullanamadığını vurgulayan Bayraktar, "Hayvanlarını otlatma şansları yok. Özellikle koyun varlığımız o bölgede büyük bir tehdit altında ve o bölge hayvancılık için çok ideal bir bölge" diye konuştu.

Bayraktar, hayvan maliyetlerini aşağı çeken ve Türkiye'nin kaba yem ihtiyacını karşılayacak olan meraların korunması ve ıslah edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Tabii ki terör olayları sona erdiği zaman o bölgedeki hayvancılık sektörünün hızlı gelişeceği ve bunun ülkemiz hayvancılığına büyük katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Üretimin de hızlı bir şekilde artmasını sağlayacağı kanaatindeyim ama bunun içinde güvenlik önemli. Güvenliğin olmadığı yerde sadece hayvancılık değil hiçbir iktisadi faaliyetin olması mümkün değil. Bu güvenliğin de o bölgede hızlı bir şekilde sağlanmasını bekliyoruz."

- "Gıda fiyatlarında artış var"

Bayraktar, gıda fiyatlarında artış olduğunu sadece Türkiye'de değil dünyada da gıdanın önem kazandığını ve zaman zaman değişik nedenlerle arzın yetmediğini de gördüklerini kaydetti.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile tarımsal Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) mukayese edildiğinde üretici fiyatlarında çok büyük artış olmadığını belirten Bayraktar, "Yani bu ülkemizde spekülasyonun çok fazla olduğunu gösteriyor. Yani tarımsal ÜFE artmıyorsa ama TÜFE Tarımsal ÜFE'nin çok üzerinde artıyorsa burada üretimin aslında yetersiz olduğu değil, üretimin yeterli olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla burada çok önemli olan bir şey üreticinin de enflasyona bir miktar ezildiğini de gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, sürdürülebilir üretim için üreticinin maliyetinin üzerinde bir fiyatla piyasaya mal satması gerektiğini vurgulayarak, bununla alakalı da zaman zaman üretici mağduriyetini gidermek için gerekli enstrümanları devreye koymak gerektiğini belirtti. Bunun, bir müdahale kurumu, üretici örgütlerinin güçlendirilmesi, üreticinin maliyetlerini aşağı çekmekle alakalı tedbirler olabileceğini belirten Bayraktar, "Bunu sağladığımız takdirde üreticimiz sadece bu ülkeyi doyurmakla kalmayacak ülkemize gelen 35-40 milyon turisti de doyuruyor. Bugün için 17-18 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz bu yeterli değil. Biz bunların 40-50 milyar dolara çıkmasını istiyoruz ama bunun için muhakkak suretle üreticinin desteklenmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :