TBMM Genel Kurulunda Zeytin Dalı Harekatı bilgilendirmesi

TBMM Genel Kurulunda Zeytin Dalı Harekatı bilgilendirmesi

Milli Savunma Bakanı Canikli:- "Bugün Türkiye, sadece edilgen, yönlendirilen, kendisine biçilen rolü biçilen çerçevede oynayan bir ülke konumundan milli çıkarlarıyla örtüşmeyen herhangi bir gelişmeye en azından bölgesinde müdahale edebilen, onu değiştireb

TBMM (AA) - Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye'nin edilgen, yönlendirilen, kendisine biçilen rolü biçilen çerçevede oynayan bir ülke konumundan milli çıkarlarıyla örtüşmeyen herhangi bir gelişmeye en azından bölgesinde müdahale edebilen, onu değiştirebilen, yönlendirebilen bir konuma geldiğini söyledi.

Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin TBMM Genel Kurulunu bilgilendiren Canikli, milletvekillerinin sorularını da yanıtladı.

Türkiye'nin bugün oyun kurucu bir ülke konumuna geldiğini belirten Canikli, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının bunun en somut yansıması olduğunu ifade etti.

Bakan Canikli, Türkiye'nin de bulunduğu bölgenin siyasi haritasının yeniden şekillendirilmeye çalışıldığına işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu proje, belli bir aşamaya geldikten sonra Türkiye'nin müdahalesiyle, Türkiye'nin aleyhine olabilecek şekilde hayata geçirilmesi engellendi, engellenmeye çalışılıyor. Eğer Türkiye oyun kurucu olmasıydı, bu politika kesinlikte realize edilirdi, hayata geçirilirdi, hiç kimse de bunu engelleyemezdi. Türkiye, sadece edilgen, yönlendirilen, kendisine biçilen rolü biçilen çerçevede oynayan bir ülke konumundan milli çıkarlarıyla örtüşmeyen herhangi bir gelişmeye en azından bölgesinde müdahale edebilen, onu değiştirebilen, yönlendirebilen bir konuma gelmiştir. Türkiye'nin kesinlikle stratejisi de vardır, hedefleri de vardır. Bunun da hayata yansıması operasyonlardır."

- "Türkiye oyunu kuruyor"

Canikli, "Türkiye'deki Suriyeliler yatıyor Türk askeri onlar için arazide savaşıyor." şeklinde eleştiriler yapıldığını anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye'deki Suriyeli misafirlerimiz 'Biz kendi topraklarımızı teröristlerden temizlemek istiyoruz, biz de katkı sağlamak istiyoruz, biz de varız' diye araziye, meydana çıkıyor. Gördüğümüz ÖSO bu. Bunun nesini eleştiriyorsunuz Allah aşkına. Daha önce, 'Suriyeliler kendi topraklarını kendileri kurtasınlar' deniyordu, işte bugün çıktılar, bunlar da bize katkı sağlıyorlar, destek veriyorlar. Aynı amaç için birlikte yürüyoruz şu anda. Bunun neresi yanlış? Bunu unutmayın, Özgür Suriye Ordusu da oyun kurucu Türkiye'nin yine bir işaretidir, yine bir yansımasıdır. Onu da böyle okumak gerekir. Çok ayrıntıya giremiyorum. Ama kesinlikle bütün bunları Türkiye dizayn ediyor, Türkiye oyunu kuruyor ve şu anda Türkiye yönetiyor. Eğer aksi olmuş olsaydı, bugün bölgede siyasi şekillenme bazı ülkelerin hedeflediği gibi olurdu ve Türkiye de ciddi anlamda bir toprak kaybına uğrardı, Türkiye güçsüzleştirilirdi, egemenliğini, bağımsızlığını büyük oranda kaybederdi. O nedenle bu mücadele bağımsızlık mücadelesidir, o nedenle bu mücadele beka mücadelesidir."

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fırat Kalkanı Operasyonunun başarıyla yürütüldüğünü anlatan Canikli, "Ağırlıklardan, hainlerden kurtuldukça TSK güçlenmiştir." dedi.

- "Şanlı, şerefli dik duruş"

Bu arada, Genel Kurulda AK Parti Grubu adına konuşan Şanlıurfa Milletvekilli Mehmet Kasım Gülpınar ülke bütünlüğüne ve güvenliğine tehdit görüldüğü anda böyle bir harekat yapılmasının son derece doğal olduğunu belirti.

Gülpınar, "Bu emperyal güçlerin böl, parçala, yönet anlayışına karşı verilmiş bir cevaptır aynı zamanda. Yüzyıllardır birbirleriyle savaşan devletlerin bugün Avrupa Birliği altında birleşip dünyada söz sahibi olduğu bir dönemde, Müslüman coğrafyasını bölme gayreti içinde olup yeni yeni haritaları piyasaya sürenlere karşı şanlı ve şerefli bir dik duruştur bu." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray da Türk ordusunun arkasında olduklarını belirterek, "Türk askeri bugün Suriye'de, AK Parti'nin yanlış dış siyasetleriyle, Türkiye'yi içine düşürüldüğü zor durumdan çıkarmak üzere canlarını vermektedir. O nedenle, Türk ordusunun bu büyük başarısının derleme toplama, birtakım örgütlerle paylaştırılmasına izin veremeyiz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :