TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Bursa Milletvekili Gözgeç: "Kadın, çocuk demeden insanları katleden, yerlerinden yurtlarından eden, kız çocuklarını dağa kaçıran, istismar eden, terörist olmaya mahkum eden, canlı bomba olarak kullanan tüm terör örgütleriyle, bu şiddet hareketler

TBMM (AA) - AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, "Kadın, çocuk demeden insanları katleden, yerlerinden yurtlarından eden, kız çocuklarını dağa kaçıran, istismar eden, terörist olmaya mahkum eden, canlı bomba olarak kullanan tüm terör örgütleriyle, bu şiddet hareketlerine karşı hep birlikte mücadele etmek zorundayız" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, kadına yönelik şiddetin araştırılmasıyla ilgili önergenin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi görüşüldü.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, 2016 yılında bile hala kadın cinayetlerinden, şiddetten bahsettiklerini söyledi.

Erkek şiddetinden dolayı kadınların yaşamını yitirdiğini ifade eden Ertan, "Sadece 2016 yılında 220 kadın öldürülmüş durumda. Bir devlet için gerçekten utançtır bu rakamlar. Böylesi bir konuda Meclis araştırması istenmesi devletin yükümlülüğüdür. Başka ülkeler böyle yapıyor." dedi.

Türkiye'nin şiddete yönelik karnesinin kötü olduğunu öne süren Ertan, "Partimize yönelik 4 Kasım'da yapılan yargı darbesi sonucu eş başkanımız Figen Yüksekdağ ile birlikte 5 kadın arkadaşımız tutsak durumdadır. İçinde bulunduğumuz şiddet sarmalından çıkmak için şiddete, zulme, her türlü ayrımcılığa karşı mücadele eden kadınların mücadelesi yaşamsal bir rol oynamaktadır." diye konuştu.

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu da 2016 yılında sadece kız çocuklarının değil erkek çocuklarının da şiddet mağduru olduğunu söyledi.

Depboylu, Göktürkler döneminde dahi kadın ve erkeğin eşit statüde olduğunu belirterek, bugün ise durumun çok vahim boyutlarda olduğunu söyledi. Depboylu, "Kadının yerine baktığımızda maalesef 26. Dönem'de 550 milletvekili var, 80'i kadın. Kabineye bakıyoruz, çok üzücü, bir tek kadın bakanımız var. Biz kabinede hiç olmazsa yüzde 30'u yakalamak isterdik. Yaptıklarımızla övünmek, yapmadıklarımızın üzerini örtmek doğru değildir.' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ise "kadına yönelik şiddetin sadece öldürme üzerinden değil, tüm yönleriyle değerlendirilmesi gerektiğini" belirtti.

Erken yaşta evliliklerin sayısının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Özdemir, bu konunun öncelikle ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Özdemir, "Ülkemizde ekonomik darboğaz, borç sarmalı, işsizlik ve beraberindeki sosyal dışlanma, beraberinde topyekün şiddetin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Eşinden veya birlikte yaşadığı erkek tarafından fiziksel şiddet gören kadınların oranı yüzde 36'dır. AKP hükümetlerinin 14 yılda çözemediği ve hatta artış yaşanan kadına yönelik şiddetle karşı karşıyayız. Şiddetin ve cinayetlerin önlenmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz." dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de kadına yönelik şiddetin Türkiye'nin değil dünyanın tüm ülkelerinin sorunu olduğunu söyledi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği indekslerinde başı çeken ülkelerde dahi kadına yönelik şiddetin bir sorun olmaktan çıktığını söylemenin mümkün olmadığını vurgulayan Gözgeç, "Dünyanın dört bir tarafında görülen bu şiddet olgusuna duyarsız kalmamız mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

AK Parti döneminde kadına yönelik şiddeti önlemek adına reform niteliğinde adımlar atıldığının altını çizen Gözgeç, şunları kaydetti:

"Kanuni düzenlemeler tek başına yeterli değildir. Bu konuda her meslek koluna eğitimler verilmiştir. Yapılan düzenlemeler ve çalışmalar göstermiştir ki bu konuya hiçbir zaman duyarsız kalmamız mümkün olmamıştır. Hepimizin bu konuda sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Özellikle terör... Kadın, çocuk demeden tüm toplumun yaşama hakkını hedef alan kapsamlı bir şiddet hareketidir. Kadın, çocuk demeden insanları katleden, yerlerinden yurtlarından eden, kız çocuklarını dağa kaçıran istismar eden, terörist olmaya mahkum eden, canlı bomba olarak kullanan tüm terör örgütleriyle, bu şiddet hareketlerine karşı hep birlikte mücadele etmek zorundayız."

Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler