TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin "mültecilerin sorunlarına" ilişkin araştırma önergesi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin "mültecilerin sorunlarına" ilişkin araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi kabul edilmedi.

Öneri üzerinde HDP Grubu adına söz alan Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, iktidarın her fırsatta, insani görevini yaptığını ve Suriye'den gelenlere kucak açtığını söylediğini aktardı.

"Ancak, hükümetlerin üzerine düşen sorumluluk, bu kişilere bir statü belirlemek ve bu statünün çerçevesini evrensel insani değerlere uygun hale getirmektir." diyen Ertan, hiç kimsenin isteyerek kendi topraklarından, anılarından, mezarlarından, sosyolojik bir varlık olarak kendini var eden değerlerden ayrılmak istemeyeceğini kaydetti.

Mülteciliğin bir tercih değil bir gün herkesin başına gelebilecek bir zorunluluk olduğunu dile getiren Ertan, toplam mülteci nüfusunun yüzde 10'unun kalabildiği AFAD kamplarındaki ve bütün Türkiye'deki sığınmacı ve mültecilerin, "maruz kaldıkları ayrımcı uygulamalar ve hak ihlalleri nedeniyle bir an önce Türkiye'den ayrılmak istediklerini" öne sürdü.

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu olarak ziyaret ettikleri kamplarda, sokaklarda gördükleri Suriyelilerde, vatan hasreti, ülkelerine dönme arzusunu gözlemlediklerini ifade etti.

Ersoy, "Türkiye'nin asli vazifesi Suriye'deki olaylara tribünden bakmak değildir, müdahil olarak buradaki siyasal gelişmelere bir katkı koyup Suriye'nin rahatlamasıyla mültecilerin büyük bir bölümün tekrar ülkesine dönmesi sağlanmalıdır." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, AK Parti'nin, Suriyeliler başta olmak üzere, ülkedeki sığınmacılara yaklaşımının "hak temelli ve çağdaş bir yaklaşım olmaktan uzak" olduğunu öne sürdü.

Türkiye'deki sığınmacıların yoğun insan hakları ihlallerine maruz kaldığını, AK Parti'nin siyasi emelleri için "adeta birer pazarlık unsuru olarak kullanıldığını" savunan Doğan, "Karanlık ortaçağ zihniyetiyle köle alıp satar gibi gerçekleştirilen Geri Kabul Anlaşması da bu kapsamdadır. AKP ile Avrupa Birliği, insan onurunu ayaklar altına alan bir pazarlık yapmış, temel bir insan hakkı olan göç hakkını, daha iyi bir yaşama ulaşma hakkını, el ele gasp etmişlerdir. CHP olarak, bu anlaşmayı, devletler arası insan ticareti olarak gördüğümüzü bir kez daha açıklamak istiyoruz." dedi.

-"Maliyeti 20 milyar dolar"

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Türkiye'nin 3 milyon sığınmacıya evini, gönlünü, kapılarını açtığını söyledi. Sığınmacılar için toplamda 10 milyar dolarlık bir harcama yapıldığını ifade eden Uslu, şunları söyledi:

"10 milyar dolarlık harcama faturalı harcama, bize maliyeti 20 milyar dolar. Çünkü, faturalandırılmayan harcamalar da var. STK'ların yardımları var, orada çalışan memurların maaşları var ve diğer harcamalarla bu 20 milyar doları buldu. Ancak biz 'Harcama yaptık' demiyoruz çünkü bu bizim insani, vicdani, hukuki ve tarihi bir görevimiz. Bunu yapmaya devam ediyoruz. Maliyetlere bakmadan kapımızı, gönlümüzü açtık, açmaya devam edeceğiz. Bunları yaparken de uluslararası iki ilkeyi de yerine getiriyoruz: Birincisi, açık kapı politikası, ikincisi de geri göndermeme ilkesi. Uluslararası hukukta olan bu iki ilkeyi de sonuna kadar uyguluyoruz. Cenevre Sözleşmesi'ne imza atmış Avrupa ülkeleri bugün açık kapı politikasını veya geri göndermeme ilkesini uygulayamıyor, onun için insanlar Akdeniz'de ölüyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :