TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin, darbe girişiminin siyasi ayağının araştırılmasına ilişkin önergenin bugün görüşülmesi önerisi reddedildi- Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek:- "FETÖ'nün terör örgütü vasfı ortaya çıktıktan sonra en büyük desteği veren sayın Kılıçd

TBMM (AA) - TBMM FETÖ'nün 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, "FETÖ'nün terör örgütü vasfı ortaya çıktıktan sonra en büyük desteği veren sayın Kılıçdaroğlu'dur. Terör örgütünün basın organlarının önünde göğsünü siper eden CHP'nin sayın Genel Başkanı, FETÖ'nün sözcülüğünü yapmış, bu darbeye 'kontrollü darbe' diyor. Utanın." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, HDP Grubu'nun, 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağının açığa çıkarılmasıyla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi, kabul edilmedi.

Danışma Kurulu toplanamadığından Genel Kurul'un onayına sunulan öneri üzerinde ilk sözü HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar aldı.

HDP olarak her türlü darba girişimine ve devlet içinde illegal yapılanmaya karşı olduklarını vurgulayan Sancar, 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili pek çok sorunun karanlıkta kaldığını, bu sorular yanıtlanmadan vatandaşın kafasındaki şüphelerin giderilemeyeceğini savundu.

Sancar, "Kontrollü darba iddiaları ortaya atıldığında bağırarak, çağırarak, demagoji yaparak sorumluluktan kaçmak mümkün değildir." dedi.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da FETÖ ile mücadeleye ilişkin kamu vicdanındaki inandırıcılığın korunması için hain darbe girişimiyle ilgisi olan herkesin konumuna ve görevine bakılmadan hesap vermesinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Aksu, "Gerçek faillerin ortaya çıkmasını, adaletin yerini bulmasını, 'Olan yine garibana oldu' düşüncesinin kamuoyunda oluşmamasını, bu süreçte kazanılan halk desteğinin kaybedilmemesi, devlete olan inanç ve güvenin zedelenmemesini istiyoruz." diye konuştu.

-"Herkes her şeyi biliyor, bir tek biz bilmiyoruz"

AK Parti İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, konuşmasında, bazı kesimlerin darbeyi önceden bildiğine dair iddiaları hatırlatarak, "Herkes her şeyi biliyor, bir tek biz bilmiyoruz. Bu ülkenin masum vatandaşları" ifadesini kullandı.

Mecliste kurulan darbe araştırma komisyonunun üyesi olduğunu hatırlatan Erdoğdu, komisyonun taslak raporunu da eleştirdi ve raporun karanlıkta kalan sorulara yanıt olamadığını kaydetti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın komisyona gelmemesinin, soruların aydınlatılamamasında önemli bir unsur olduğunu savunan Erdoğdu, 15 Temmuz günü ve darbe girişiminin olduğu saatlere ilişkin çelişkili bilgiler bulunduğunu öne sürdü.

Erdoğdu, "Her şeyden önce can verdik, yaralılarımız var, ekonomimiz mahvoldu, üzerine OHAL ilan ettiniz, bütün bu darbecilerin hepsi yurt dışında bir eli yağda bir eli balda. Zekeriya Öz orada. Yüreğimiz sızlıyor. Ergenekon'da bize ettiği zulmü biliyoruz bu adamların. Burada 200 bin insan mağdur. İçinde suçlusu da vardır ama Bank Asya'nın önünden geçti diye insanlar tutuklanıyor, biz siyasi ayakla ilgili bir şey yapmıyoruz. Bu soruları cevaplandırmıyorsak siyasi ayak sizsiniz. Çünkü bu soruları cevaplandırmaya engel olan sizsiniz, sorumlusunuz." değerlendirmesinde bulundu.

-"Bunlar hep yürüyen arabaya binmişler"

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, FETÖ'nün 17-25 Aralık öncesi ve sonrası iki ayrı dönemde değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, tarihi sürecine değindi.

Özdağ, "17-25 Aralık öncesi bu yapıya hemen hemen her siyasi yapı destek olmuş. Bunlar zaten duran arabaya binmemişler, hep yürüyen arabaya binmişler. Otobüs duraklarında durmayı değil, yürüyen arabalara, iktidara binmeyi tercih etmişler" dedi.

CHP ve HDP'nin 17-25 Aralık sonrasında AK Parti karşısında "Düşmanımın düşmanı dostumdur" anlayışıyla hareket ederek, bu yapının yanında durduğunu, kapanan gazetelerini, bankalarına destek çıktığını kaydeden Özdağ'a CHP ve HDP milletvekilleri yerlerinden tepki gösterdiler.

AK Parti'nin ise 17-25 Aralık sonrası terör örgütü olduğu ortaya çıkan bu yapıya yönelik güçlü bir mücadele başlattığını anlatan Özdağ, şunları söyledi:

"Darbecilerin siyasi ayağı olmaz. Darbeciler her yerde olurlar, Fethullah Gülen bir darbecidir. Darbeciler darbeyi siyasi yapıyı ortadan kaldırmak için yapmışlardır. 1960 darbesi Menderes'e, 1971 darbesi Demirel'e yapılmıştır, 1980 darbesi Demirel'e, Türkeş'e, Erbakan'a yapılmıştır. 28 Şubat postmodern darbesi Erbakan'a karşı yapılmıştır. İktidara karşı yapılan her darbeden muhalefet de mutlaka nasibini almıştır. Hep beraber kime yapılırsa yapılsın bütün darbeleri kınayacağız."

Kendisinin darbe girişimini araştırmak üzere kurulan komisyonun başkanvekili olan Özdağ, komisyonun kişilere davette bulunabileceğini, ancak gelmek istemeyenleri zorla getiremeyeceğini aktardı. Özdağ, komisyonun çalışmayan üyelerinin CHP ve HDP'li üyeleri olduğunu kaydetti.

-"Siz maalesef buna teslim oldunuz"

Kürsüden, CHP'den ihraç edilen eski milletvekili Birgül Ayman Güler'in partisi ve FETÖ ilişkisine yönelik bazı sözlerini okuyan ve HDP'lilere yönelik de eleştirilerde bulunan Özdağ, "Bu yapı sizi de kullanmak istedi. Ve siz maalesef buna teslim oldunuz. 17-25 Aralık'tan 15 Temmuz'a kadar da bu yapıya destek oldunuz." ifadelerini kullandı.

Özdağ'ın bu sözlerine CHP ve HDP milletvekilleri tepki gösterdi.

-"Bu uzayda bir oluşum muydu?"

HDP'li Sancar sataşma nedeniyle söz alarak, AK Parti'nin herkesi suçlayarak gerçekleri örtbas etmeye çalıştığını ileri sürdü.

Sancar, "2013'te yollarınız ayrıldı diyelim; rapor diyor ki ihale aldılar, kamuya sızdılar, yurtdışında okullar açtılar. Kim yaptı? Bu uzayda bir oluşum muydu? Siyasi kararları kim veriyordu?" diye sordu.

CHP'li Erdoğdu ise sataşma nedeniyle yaptığı konuşmada, "Ne istediler de vermedik demek bir iştirak değil midir? Biz bunu sormayalım mı? CHP grubundan hangimizin resmi var Fethullah Gülen'e 'hoca efendi' diyerek diz çökmüş? Sizin grubunuzda onlarca var. Yakışıyor mu?" değerlendirmesinde bulundu.

17-25 Aralık süreciyle ilgili tüm gerçeklerin ortaya çıkmadığını da dile getiren Erdoğdu, "Kendi ortağınız tezgah kurmuş bize ne? Çalmasaydınız, çırpmasaydınız?" ifadesini kullandı.

Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Erdoğdu'yu temiz bir dil kullanması ve ithamda bulunmaması yönünde uyardı.

- Fotoğraf gösterdi

TBMM FETÖ'nün 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek de sataşma nedeniyle kürsüye geldi.

Petek'in konuşmasının yerinden laf atan milletvekilleri nedeniyle başlayamaması üzerine Bahçekapılı uyarıda bulundu.

Komisyon raporunda tüm siyasi partileri ya da siyasetçileri suçlamak gibi bir yaklaşım izledikleri iddialarının doğru olmadığının altını çizen Petek, "Yazdığımız şu; her dönemde FETÖ'nün siyasi partilere yakınlık gösterip, devlete sızmak için gayret gösterdiğini ifade ettik." dedi.

Komisyon raporunun açıklandığı basın toplantısında gösterdiği CHP'ye ait bağış makbuzunun darbe girişiminden önce yazılmış ve komisyon uzmanlarınca incelenen bir kitapta yer aldığını söyleyen Petek, "CHP'yi suçlamak için değil ama CHP'yi nasıl kullandığını göstermek için göstermiştim." dedi.

CHP milletvekillerinin itirazları üzerine "Ama sizin bu saldırganlığınız ve FETÖ'den yana tutum almanız karşısında şunları göstermek zorundayım" diyen Petek, bazı CHP milletvekillerinin FETÖ'nün kapatılan basın yayın organlarıyla ilgili protesto gösterilerinde çekilen fotoğraflarını gösterdi.

Petek, "FETÖ'nün terör örgütü vasfı ortaya çıktıktan sonra en büyük desteği veren sayın Kılıçdaroğlu'dur, sayın Tanal'dır. Terör örgütünün basın organlarının önünde göğsünü siper eden CHP'nin sayın Genel Başkanı, FETÖ'nün sözcülüğünü yapmış, bu darbeye 'kontrollü darbe' diyor. Utanın." dedi.

"Buna kontrollü darbe diyeceksiniz, sonra bugün kalkacaksınız burada geçmiştekilerle bizi eleştireceksiniz." ifadesini kullanın Petek'in sözlerine CHP milletvekilleri yerlerinden kalkarak itiraz ettiler.

Karşılıklı sözlü tartışma başlaması üzerine Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Sayın milletvekilleri ayıptır. Bu Meclis bombalandı. Hepiniz buradaydınız. Ayıptır. İlkokul mu bu içinde bulunduğunuz Meclis? Böyle mi çözeceksiniz FETÖ ile mücadeleyi?" diyerek birleşime ara verdi ve grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

Ara sırasında da AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında karşılıklı sözlü tartışma devam etti.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından oylanan HDP Grup önerisi reddedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :