Taşıt Vergisi'nde bildiğiniz herşeyi unutun

Taşıt Vergisi'nde bildiğiniz herşeyi unutun

Maliye Bakanlığı, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) araçların egzost emisyon değerlerini dikkate alan bir sisteme geçilmesi için çalışmalarını hızlandırdı

Avrupa Birliği'nin (AB) de uyguladığı sistem, karbondioksit salımı yüksek yeni araçların yanında, egzost emisyon değerleri yüksek olan eski araçları kullananlar da daha yüksek vergi ödeyebilecek. Bununla birlikte son yıllarda yaygınlaşan LPG'li araçlarsa bir anlamda teşvik edilmiş olacak.

Maliye Bakanlığı, MTV için araçların tipi, motor hacmi ve yaşı gibi kriterlerin yerine başka bir vergilendirme sistemi getirmeye hazırlanıyor. Daha önce de sıkça gündeme getirilen ve son dönemde yeniden üzerinde çalışılmaya başlanan sistemle, karbondioksit emisyon değerleri yüksek araçlar, daha yüksek vergilendirilecek. Bununla birlikte söz konusu kriterlere göre yeni nesil dizeller, yeni nesil teknolojilere sahip benzinli modeller ve LPG'li araçlar daha da az vergi ödeyecek, avantajlı olacak.

Yenilemeye dolaylı teşvik

Sistem bir bakıma trafikten çekilmesine çalışılan eski araçlar için de etkili olacak. Teknolojisi geri kaldığı için karbondioksit salımları yüksek eski araçların vergisi daha yüksek olacak. Araçlar eskidikçe, vergileri de artacak.

Düzenlemenin, dolaylı olarak sıfır otomobil alımını özendireceğine dikkat çekiliyor. Bununla birlikte büyük motorlu arazi araçlarının yanı sıra ve kamyon gibi büyük ticari araçların da, yüksek karbondioksit salımları nedeniyle üst vergi dilimindeki grupta yer alacağı belirtiliyor. Türkiye'de halen motorlu araç parkında benzinli motora sahip araçların sayısının hayli yüksek olduğu, bununla birlikte 20 yaş üstü binek araçların sayısının ise yaklaşık 4 milyon civarında olduğu kaydediliyor.

Son dönemde yeni otomobil satışlarında dizelin payı da yüzde 50'yi aşmış durumda. Bununla birlikte düzenlemenin yasalaşması halinde yüzde 20'lerde bulunan LPG'li araç oranının da artması bekleniyor.

Dizel ve LPG avantajlı

Emisyon değerlerine göre vergilendirme yapılması durumunda, dizel ve LPG'ye sahip motorlara sahip araçların, genel anlamda benzinli motorlara oranla daha düşük karbondiokbit (CO2) değerleri sayesinde avantajlı olmaları bekleniyor. Günümüzde yeni dizel motorlu ve LPG'li araçların kilometre başına CO2 salımları, benzinlilere göre daha düşük. Ancak son dönemde yeni bazı küçük hacimli benzinli motorlarda, dizellerin bile altında CO2 değeri sunan modeller çıkmaya başladı. Yeni nesil dizellerde CO2 salımı oranı ortalama 110 g/km olurken, benzinlilerde bu 10-15 gram yükseliyor. Dizellerde en düşük CO2 oranı 99 g/km‘yi, sbenzinlilerde de 96 g/km'ye inebiliyor. Hibrit modellerdeyse durum farklı ve daha düşük. LPG'li araçlarda CO2 miktarı, benzine göre yüzde 20 daha düşük olabiliyor.

Bu sisteme göre, aynı markada 15 ila 40 gr/km daha çok karbondioksit emisyonu olan benzinli araçlar, dizel araçlara göre daha çok vergi ödeyecek.

Kademeli geçiş olmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni sistemin, AB'nin “kirleten öder” prensibine göre hazırlandığını kaydetti.

Eskiyen araçların daha fazla karbondioksit emisyonu saldıklarını, dolayısıyla eski araçların vergisinin artacağını vurgulayan Palandöken, “Trafikten 2011 yılında 198 bin 801, 2012 yılında 125 bin 407 adet kaydı silinen araç varken, 2013 yılı Ocak-Ağustos arasında 164 bin 718 aracın kaydı silinmiş. Bu nedenle, eskiyen araçlarını çevreyi daha az kirleten araçlarda değiştirmek isteyenler için hurda teşviki getirilmeli. Hurda teşviği bütçeye zarar yerine fayda getirir” dedi. Palandöken, hurda teşviğiyle her yıl fazladan ortalama 150 bin aracın yenileneceğini, bunun da ekonomiye katma değer sağlayacağını ve işsizliğin azalmasına olumlu etkisi olacağını kaydetti.

Yeni sisteme kademeli geçiş yapılması gerektiğinin de altını çizen Palandöken, “Bugün çok düşük tutarlarda MTV ödeyen araç sahiplerinin vergisi bir anda artabilir. Türkiye'de MTV, araçların silindir hacmi ve yaş esasına göre alınıyor. Bu nedenle, yeni sisteme kademeli geçilmeli ve eski model araç sahipleri mali olarak zor durumda bırakılmamalı” diye konuştu.

 

 

Kaynak: Milliyet