TANAP Genel Müdürü Düzyol:

TANAP Genel Müdürü Düzyol:

"Projeyi 2018 Haziran ayından daha erken devreye almak için bütün imkanları zorlayacağız"

ANKARA (AA) - Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP'ın Türkiye'nin imza attığı mega projelerden biri olduğunu belirterek, "Projeyi 2018 Haziran ayından daha erken devreye almak için bütün imkanları zorlayacağız." dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca (SETA) düzenlenen "Türki̇ye'ni̇n Enerjide Merkez Ülke Olma Arayışı Paneli"ne katılan Düzyol, son dönemdeki siyasi gelişmeler doğrultusunda TANAP'ın büyük önem taşıdığını söyledi.

Proje kapsamında şu ana kadar yaklaşık 4,5 milyar dolar değerinde ihalenin tamamlanarak kontratlarının imzalandığını bildiren Saltuk Düzyol, "Şu anda 440 kilometrelik bölümün kaynak işlemi tamamlandı. Bin 334 kilometre 56 inçlik kısmın yaklaşık 3'te biri ve 100 kilometre boru indirme de bitirildi. Boru hattının Eskişehir'den Trakya-Yunanistan sınırına kadar olan bölgenin ihalesi yapıldı. Deniz geçişi hariç bütün kontratlar imzalandı. Oldukça hızlı ilerliyoruz. İnşallah hedefimiz, 2018 Haziran ayında projeyi tamamlamaktır. Ancak daha erken bir tarihte devreye almak için de bütün imkanları zorlayacağız. Var gücümüzle bunun için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Düzyol, konuyla ilgili bir soru üzerine de "TANAP gibi mega projeler çok fazla kaynak gerektiriyor. Önümüzde bir takvim var. Görevimiz bu projeyi öncelikle zamanında tamamlamak. Daha erken bir tarihe çekmek için de bütün imkanları zorlayacağız. Fakat gazın üretime hazır hale gelmesi de lazım. Daha erken tarihte TANAP hazır olsa bile, gaz kapınızda hazır değilse kimseye faydası olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Saltuk Düzyol, toplam bin 850 kilometre uzunluğundaki proje kapsamında 5 bin kişiye istihdam sağlandığını, yeni ihale edilen işlerle birlikte bu rakamın 8 bin çalışana ulaşacağını dile getirerek, boru hattının geçeceği 20 il ve 67 ilçede çok sayıda küçük işletmeye de katkı vermeye başladığını da ifade etti.

- "TANAP çok önemli bir rol oynayacak"

BP Türkiye Üst Yöneticisi Buck Fackrell ise dünya genelinde enerji ihtiyacının gelecek 20 yılda yüzde 34 artacağını ifade ederek, "Dünyanın her yerinde projelerde yatırımlarda bulunuyoruz. Güney Gaz Koridoru stratejik bir proje. Türkiye enerji anlamında merkezi bir ülke olabilir. Bu bölgede bir çok ülkede bulundum. TANAP çok önemli bir rol oynayacak." diye konuştu.

Panelin moderatörü SETA Ekonomi Araştırmacısı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl de Türkiye'nin bölgede transi̇t deği̇l merkez ülke olmak i̇stediğini kaydederek, yeni dönemde enerji arz değil, talep eden bölgelerin öne çıktığını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :