Suriyeli öğrencilerin kaderini değiştirdiler

Suriyeli öğrencilerin kaderini değiştirdiler

İzmir'in Gaziemir ilçesinde öğretmenlerin girişimiyle Suriyeli öğrencilerin okuldan sonraki zamanlarını değerlendirmeleri için halk oyunları, resim, ebru, müzik kursları düzenlendi - Kursların verildiği Anafartalar İlkokulu Müdürü Başkonuş:- "İzmir'de Sur

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - İzmir'in Gaziemir ilçesinde öğretmenler, Suriyeli öğrencilerin okul dışındaki zamanlarını sokaklarda geçirmelerini önlemek amacıyla eğitici kurslar açtı.

Suriyeli ailelerin yoğun olarak yaşadığı bölgedeki Anafartalar İlkokulu, şiddet eğilimli, okula devam problemi yaşayan öğrencilerin okula ve yaşadıkları bölgeye uyumunu, "Okullar Hayat Olsun" projesi kapsamında açtıkları 9 kursla sağladı.

Öğrencilerine yönelik sanatsal kursların sayısını, Suriyeli çocukların gelmesiyle artıran okul, 29 Suriyeli öğrencisinin her birini, maske, kukla, gitar, heykel, drama, ebru, halk oyunları, resim ya da futbol kurslarından en az biriyle tanıştırdı. Ders saati dışında yapılan bu etkinlikler, Suriyelilerin okulda daha fazla vakit geçirmesini, arkadaşlarıyla daha sağlıklı iletişim kurmasını sağladı.

Okul Müdürü Samet Başkonuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocuklarının, şahit oldukları şiddet olayları nedeniyle davranışsal bozukluklar gösterebildiğini, okula karşı ilgisiz oldukları için devamsızlık yaptıklarını aktardı.

Okula geldiklerinde uyum sorunu yaşayan çocukların Türkçe bilmedikleri için bir süre arkadaş da edinemediğine dikkati çeken Başkonuş, "İzmir'de Suriyelilerin yoğun yaşadığı yerlerde trafik ışıklarında cam silmeye çalışan, bozuk para isteyen birçok çocuk görüyoruz. Suriyeli çocuklarımızın, kurslarla okulda sosyalleşmesini sağlama fikrimiz de burada çıktı. Bizi, bir gün bu ışıklarda para isteyen kendi öğrencimizi görürsek korkusu buna yönlendirdi. Eğitimci olarak görmek istemediğimiz bu manzara için ne yapabiliriz, elimizden ne gelir diye düşündük ve okulda onları rehabilite etme fikri doğdu" diye konuştu.

- Suriyeli çocukların davranış problemleri azaldı

Başkonuş, Suriyeli çocukların bu kurslarla diğer çocuklarla iletişime geçmeye başladığını kaydederek, davranış problemlerinin yüzde 80-90 seviyesinde azaldığını, devamsızlık sorununun da neredeyse ortadan kalktığını ifade etti.

Çocukların ders saati dışındaki zamanlarını okulda geçirdiklerini vurgulayan Başkonuş, şöyle devam etti:

"Kurslardaki çalışmalarına yaşadıklarını da yansıtıyorlar. Geleneklerini, kültürlerini, aynı zamanda ülkelerinde gördükleri şiddet olaylarını yaptıkları resimlere, maskelere, heykellere yansıtıyorlar. Resim kursundaki çocuğumuz bir çocuk çizdiğinde yöresel kıyafetleriyle, ev çizdiğinde onlara özgü mimari yapıyla çiziyor. Maske kursundaki kendi öğrencilerimiz daha iç açıcı, cıvıl cıvıl maskeler yaparken Suriye'den gelenler daha karanlık, sert yüz ifadelerin bulunduğu maskeler yapıyor."

Okulun 1. sınıf öğrencisi Suriyeli Yahya Aladullah (9) geçen yaz İzmir'e geldiğini belirterek resim kursundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Öğretmenlerinin "ilk geldiği dönemde çok asi ve içe kapanıktı" dediği Aladullah, son resim çalışmasında Suriye'de babasıyla balık tuttuğu anı resmettiğini aktararak ayrıca Suriye'de gördüğü kar yağışını da çizmeyi sevdiğini söyledi.

Halep'ten gelen Hasan Mustafa (12), maske yapmayı okuldaki kursla öğrendiğini belirterek burada keyifli vakit geçirdiğini kaydetti.

Suriyeli öğrencilerin kaderini değiştirdiler

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :