Suriyeli fizyoterapistten çocuklara gönüllü hizmet

Suriyeli fizyoterapistten çocuklara gönüllü hizmet

Suriye'nin İdlib kentinde yaşarken, savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan fizyoterapist Abdulraheem Bahro, Adana'da Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü bünyesindeki engelli çocuklara gönüllü olarak rehabilitasyon ve fizyoterapi hizmeti sunu

ADANA (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK - Suriye'deki iç savaş nedeniyle, yaklaşık 6 ay önce İdlib'ten kaçarak Türkiye'ye gelen 26 yaşındaki fizyoterapist Abdulraheem Bahro, Adana Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü bünyesindeki engelli çocuklara gönüllü olarak destek veriyor.

Fizyoterapist Bahro, kısa sürelerle Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep'te kaldıktan sonra Adana'ya yerleşmeye karar verdi. Kentte kurulu Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübüne ait bir evde kalmaya başlayan Bahro, engelli Suriyeli çocukların tedavilerine katkı sunmaya başladı.

Bahro, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spor ve fizyoterapi alanında üniversite eğitimi aldığını, savaştan önce Suriye'de bir fizyoterapi merkezinde engelli çocuklara yardım ettiğini anlattı.

Zaman zaman sivil toplum örgütleri aracılığıyla Türkiye'ye gelerek çeşitli projelerde yer aldığını belirten Bahro, çalıştığı hastanenin kullanılamaz hale geldiğini ve saldırılardan sonra kendisi gibi birçok doktor ve meslek uzmanının Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldığını ifade etti.

İnternet aracılığıyla tesadüfen Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübünün varlığından haberdar olduğunu ve hemen iletişime geçtiğini aktaran Bahro, görüşmeler üzerine kente gelip yaşamaya başladığını ve kulüp bünyesinde engelli mülteci çocuklara gönüllü olarak rehabilite ve fizyoterapi hizmeti sunduğunu söyledi.

Bahro, Suriyeli çocukların yanı sıra engelli Türk çocuklara da severek yardımcı olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adana'da bu kulüpte olmaktan, Türk ve Suriyeli ayrımı yapmadan engelli çocuklara yardım edebilmekten dolayı çok mutluyum. Çalışmalarıma devam etmeyi umut ediyorum. Kendimi burada çok rahat hissediyorum. Türk insanı bana çok yardımcı oluyor. Türkiye'de kendimi evimdeymiş gibi hissediyorum. Benim yaşadığım şehir artık yok. Her yerde savaş var. Burası benim evim artık. Dil dışında bir problem yaşamıyorum. Buradaki insanlarla gayet iyi anlaşıyoruz."

- Aileler memnun

Bahro, kendisi gibi Halep şehrindeki savaştan kaçarak kente yerleşen bir ailenin 5 çocuğundan birisi olan 10 yaşındaki down sendromlu Murat Muhammed'in fizyoterapistliğini de üsleniyor.

Kulübe annesiyle gelen Murat, eğitimlerine devam ediyor, burada bisiklete binip, resim yapıyor.

Murat'ın annesi Hatice Muhammed, yaptığı açıklamada, savaştan önce hayatlarının çok güzel olduğunu ancak savaştan sonra her şeyin değiştiğini kaydederek, Adana'ya geldikten sonra yaşama tutunmayı başardıklarını ifade etti.

Elindeki imkanların yetersizliği nedeniyle down sendromlu oğlunu kulaktan dolma bilgilerle eğitmeye çalıştığını anlatan Muhammed, çocuğunun kulübe gelip Bahro ile tanıştıktan sonra gelişim gösterip, tedavisinde mesafe katettiğini bildirdi.

Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Celal Karadoğan ise Adana'nın en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan kentlerden birisi olduğunu belirterek, "Suriyeli kardeşim burada hiç ayrım yapmadan engelli kardeşlerimize yardımcı oluyor. Dernekten de bir kuruş para almadan bunu yapıyor. Kendisine çok teşekkür ediyoruz, ona çok şey borçluyuz." diye konuştu.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :