Şükran Mahallesi’nde gettolaşma tehlikesi!

Şükran Mahallesi’nde gettolaşma tehlikesi!

Geçtiğimiz günlerde esnaflarla Suriyeli mülteciler arasında yaşanan kavgayla gündeme gelen Şükran Mahallesi’nde 15-20 kişilik grubun başı çektiği bir gettolaşma oluşumu olduğu, önlem alınması gerektiği belirtildi

Ahde Vefa Turan Birliği Derneği’nin Başkanı Harun Meral, “Sahip Ata Caddesi’nde Suriyeliler, gettolaşmaya doğru giden, tıpkı Newyork’ta Çin Mahallesi’nde olduğu gibi, polisin bile müdahalede zorlandığı bir mahalle oluşturdular” dedi. Meral, hiçbir zaman mülteci kavramına karşı olmadıklarını ancak mülteci sıfatı tanımına uymadıkları halde Türkiye’ye girmiş olan milyonlarca genç insan olduğunu, Türkiye’deki yaklaşık 3 milyon mültecinin, yalnızca yüzde onluk bölümünün gerçekten mülteci tanımlaması içerisinde olabileceğini söyledi.

'GETTOLAŞMA VAR'

Meral, Şükran Mahallesi Sahip Ata Caddesi’nde gettolaşma olduğunu söyleyerek “Akşamları, burada yoldan geçenlere sataşmalar, pervasız hareketler, ahlaka uymayan, töreye aykırı, fevri davranışları biz her gün bu sokakta görüyoruz. Buradaki esnaflar da buna şahit. Geçen akşam yoldan geçen bir aileye sataştılar. Köşede bu mahallenin de muhtarının bulunduğu dükkanlara saldırdılar. Bir anda kendi aralarındaki haberleşme ile bu mahallede gettolaştıkları için toplandılar. Kırılmadık cam çerçeve bırakmadılar. Birkaç Konyalı hemşehrimizi yaraladılar. Ellerinde bir tanesinin silah gördük. Keser sapları, balta sapları, demir çubuklarla insanlara saldırdıklarına şahit olduk” dedi.

‘GERÇEKTEN YARDIMA MUHTAÇ OLANLARI VAR’

Meral, burada gerçekten yardıma muhtaç mültecilerin olduğunu, ancak burada toplumun huzurunu bozan 15-20 kişilik grup yüzünden, gerçekten yardıma muhtaç olanlara ulaşmakta zorlandıklarını ayrıca “Toplum mağdurlara karşı da ön yargı besliyor. Dolayısıyla devlet, huzuru bozan gruba çekidüzen verirse, halk merhametini muhtaç olan insanlara yönlendirmeye hazırdır” ifadesini kullandı.

‘KURALLARA UYMAYA MEYİLLİ İNSANLAR’

İki yıldır Suriyeliler ile iç içe olduğu için onların psikolojilerini anladığını söyleyen Meral, “Devlet otoritesi gösterilirse, bunlar çok korkak ve kurallara uymaya meyilli olan insanlar. Ama ensar, muhacir gibi, onlar din kardeşimiz gibi bir mantıkla yaklaşıldığını hissettikleri için, nasıl olsa biz ne yaparsak yapalım ‘Bize bir şey yapmıyorlar’ anlayışıyla hareket ediyorlar. Benim çözüm önerim, kanunların bunlara da uygulanıp, göz yumulmamasıdır.”

Hüseyin Candan - Memleket