Sorulara Kısa Cevaplar

SORULARA KISA CEVAPLAR

SİGORTALILIĞIN EMEKLİLİK AÇISINDAN BAŞLANGIÇ OLARAK KABUL EDİLEBİLMESİ İÇİN UZUN VADELİ SİGORTA KOLLARI AÇISINDAN DA PRİM ÖDEME GEREKTİREN BİR SİGORTALILIK OLMASI GEREKİR. DOLAYISIYLA ZORUNLU STAJ VE ÇIRAKLIK GİBİ DURUMLARDAKİ SİGORTALILIK, EMEKLİLİK İÇİN BAŞLANGIÇ OLMAZ.

 SORU   : Merhabalar.Ben Meslek Lisesinde okurken 1988 tarihinde o zaman bir kamu kuruluşu olan Krom Mağnezit Fabrikasında staja başladım.Yani 1988 yılında 16 yaşındayken sigorta başlangıcım görünüyor.Ama pirim yatmadığı için bu başlangıcın geçerli olmadığını söylüyorlar.Daha doğrusu kimse net bir şey söyleyemiyor.Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkür ederim. Ferhat Cankurtaran

CEVAP  : Merhaba, sigortalılığınızın emeklilik açısından başlangıç olarak kabul edilebilmesi için uzun vadeli sigorta kolları açısından da prim ödeme gerektiren bir sigortalılık olması gerekir. Zorunlu staj ve çıraklık gibi durumlarda bu söz konusu değil. Dolayısıyla sizin zorunlu staj dönemindeki sigortalılığınız emeklilik için hesaba katılmayacağı gibi, sigortalılık başlangıcı olarak da kabul edilmez.

İŞ SÖZLEŞMESİ DEVAM EDERKEN KIDEM TAZMİNATI ALMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR.

SORU    : Bir resmi kurumda 7 yıldır müteahhit elemanı olarak çalışıyorum ve her yıl sonunda ihale yapılıyor ve çıkış veriliyor bir başka firma alıyor şimdiye kadar 7 yıl içinde 5 firma değişti  bizim tazminat hakkımız var mı hangisinden alırız ve nereye başvurabiliriz. Teşekkürler. F.N.

 CEVAP : Merhaba, sizin durumunuzda olan çok sayıda işçi var ve bu büyük bir sorun. Anladığım kadarıyla şu anda sizin iş sözleşmeniz devam ediyor. İş sözleşmeniz devam ederken kıdem tazminatı almanız söz konusu değil, ancak daha önce kağıt üzerinde sona ermiş sözleşmeniz için talepte bulunabilirsiniz. Bu gün itibariyle Kanun sizin durumunuzda olanlar için net bir düzenleme getirmiyor. Ancak son dönemde çıkan ve sizin lehinize olan Yargıtay kararları var(son ihale alan firmanın sorumluluğu yönünde). Eğer sözleşmeniz sona ermişse veya sizden kaynaklanmayan nedenlerle sona ererse yargı yoluyla haklarınızı alabilirsiniz.

KADINLARA YÖNELİK OLARAK DOĞUM VE ÜCRETSİZ İZİN SÜRELERİNİN BORÇLANILMASI İMKANI GETİRİLDİ.

SORU: 08.07.1997 tarihinde işe giren annemin toplan prim ödeme gün sayısı 3982'dir. 1981 ve 1982 doğumlu için çocuğu bulunmaktadır. Yeni yasaya göre geçmişe dönük ödeme gerçekleştirip emekli olma imkanı var mıdır ? Cengiz T.

CEVAP: Merhabalar, sigortalı olunmayan sürenin priminin ödenmesi suretiyle geçmişe dönük sigortalılık sağlanamaz. Bu eskiden de mümkün değildi, yeni kanuna göre de mümkün değil. Kadınlara yönelik olarak doğum ve ücretsiz izin sürelerinin borçlanılması imkanı getirildi. Ancak bu borçlanma sigortalılık devam ederken doğumun gerçekleşmesi halinde söz konusu olabilir. Doğum, sigortalılığın başlangıcından önce gerçekleşmişse borçlanma söz konusu olmaz.
Annenizin geçmişe dönük prim ödemesi mümkün olmadığı gibi yukarıda bahsettiğim borçlanmadan yararlanması da mümkün değil.

YENİ KANUNLA SSK İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIĞI DİYE BİRŞEY KALMADI. BUNDAN SONRA TÜM İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR 4/B Lİ DEDEĞİMİZ BAĞ-KUR LU İMİŞ GİBİ DEĞERLENDİRİLECEK.

SORU:  Merhaba adım, Muammer Sarıhan 22.04.1961 doğumluyum SSK. girişim 01.07.1981 askere gitmeden 120 gün SSK numaram.  3400014007295. BAGKUR girişim. 01.04.1985 BAĞKURU 2000 yılında taksitlendirdim ödedim BAĞKUR NO. 0421394331. 16 yıl 15 gün ödedim BAĞKUR umu kapattım   sonra 2005 yılında SSK lı olarak çalışmaya başladım 3,5 yıl SSK ödememi söylediler 2008.   4 ayında işten çıktım 7ci ayda isteğe bağlı SSK lı oldum 3 aydır ödüyorum  toplam SSK gün sayısı 1090 gün oldu sizin geçen hafta benim konumla ilgili bir cevabınız vardı anlayamadım lütfen bana bir yol gösterir misiniz saygılarımla. Yalnız benim 140 günüm kaldı yalnız 3 aydır isteğe bağlı olarak SSK lıyım öncesi bir işyerinde çalışıyordum işten çıkardılar 140 günü isteğe bağlı olarak ödesem kaybım ne olur teşekkür ederim saygılarımla. Muammer Sarıhan

CEVAP: Merhabalar, öncelikle 3.5 yıl SSK lı prim öde demelerinin sebebi, eski kanuna göre SSK lılar gibi emekli olabilmeniz için, şimdiki adıyla 4/a'lı. Siz de bunun için işçi olarak çalışmışsınız ve daha sonra SSK isteğe bağlı sigortalısı olmuşsunuz. Ancak yeni Kanunla SSK isteğe bağlı sigortalılığı diye bir şey kalmadı. Bundan sonra tüm isteğe bağlı sigortalılar 4/b li dediğimiz Bağ-Kur lu imiş gibi değerlendirilecek. Dolayısıyla siz işçiler gibi emekli olmak istiyorsanız, isteğe bağlı sigortalılıktan ayrılıp işçi olarak sigortalı olmalısınız. Aksi halde 4/b liler (eski Bağ-Kur lular gibi) emekli olursunuz. Her ne kadar isteğe bağlı sigortalılık 4/b liler gibi değerlendirilse de, sizin için sadece 140 gün olması nedeniyle size olumsuz bir yönü olmaz. Çünkü son dönemde sigortalılığın büyük kısmı işçi olarak geçirilmiş.

ASKERLİK BORÇLANMASINDA BİR AY İÇİNDE ÖDENMEYEN BORÇLANMALAR İÇİN YENİ BAŞVURU ŞARTI ARANIR.

SORU: Merhaba, askerlik borçlanmasını nasıl yapabilirim. Bekir Öğdüm

CEVAP: Merhaba, askerlik borçlanması yapmak istiyorsanız ne kadarlık bir borçlanma yapmak istediğiniz belirten bir dilekçe ile SGK İl Müdürlüğüne başvurmanız gerekir. Daha sonra borçlanmak istediğiniz gün üzerinden en az asgari ücret esas alınarak prim oranı hesaplanarak size bildiriminden itibaren bir ay içinde ödemeniz gerekir. Hesaplama yapılırken prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32'si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise yeni başvuru şartı aranır. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.