Soma'daki maden faciası davası

Soma'daki maden faciası davası

Davanın 46'ncı oturumu, müşteki avukatlarının taleplerinin alınmasıyla tamamlandı

MANİSA (AA) - Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davanın 46'ncı oturumu, müşteki avukatlarının taleplerinin alınmasıyla sona erdi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ile bazı tutuksuz yargılananlar, mağdur aileleri ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada, müşteki avukatları, Türk Sosyal Bilimler Derneğince hazırlanan 40 sayfalık raporu mahkeme heyetine sundu.

Müşteki avukatları, 301 kişinin öldüğü faciayı "cinayet" olarak nitelendirdi. Olayın sorumlusunun yalnızca şu anda tutuklu bulunanların olmadığını belirten avukatlar, sistemin de bu konuda yükümlülüğünün bulunduğunu savundu.

Avukatlar, "mahkeme heyetinin bu tür sosyal felaketlere özgü bir hukuk uygulamasında bulunmasını ve verilecek kararın emsal teşkil etmesini" isteyerek, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Müşteki avukatlarından Aziz Aytaç ise Türk Tabipleri Birliği ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin, Soma Eynez maden ocağındaki incelemelerine ilişkin rapor hakkında bilgi verdi.

Yaklaşık 3 bin kişinin çalıştığı madendeki iş yeri hekimliğinin yeterli olmadığını, karbonmonoksit zehirlenmesine ilişkin hiçbir tanının bulunmadığını, çalışanlara başağrısı nedeniyle günde 4-5 kutu ağrı kesici verildiğini savunan Aytaç, iş yeri hekimliğinde sağlıkla ilgili herhangi bir ekipmanın da yer almadığını öne sürdü.

Aytaç, Soma Devlet Hastanesi kayıtlarına göre olaydan sağ kurtulan 90 işçinin yüzde 93'ünde başağrısı, yüzde 73'ünde bulantı, yüzde 24'ünde bayılma, yüzde 63'ünde öksürük, yüzde 40'ında nefes darlığı olduğunun belirlendiğine işaret ederek, facia öncesinde karbonmonoksit gazı zehirlenmesi belirtilerinin görüldüğünü ancak iş yeri yetkililerinin buna duyarsız kaldığını iddia etti.

Müşteki avukatları, yaptıkları sunumlar ve okudukları raporların bilirkişi heyetine iletilmesi talebinde bulundu.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, oturuma yarına kadar ara verdi.

- Bilirkişi raporu bekleniyor

Müşteki avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, duruşma sonrası gazetecilere, mahkeme heyetine havalandırma programıyla ilgili sunum yaptıklarını söyledi. "Plan 3" adı verilen revize planının uygulanmadığını ileri süren Kozağaçlı, özellikle "S panosu"ndaki ölümlerin bu planın uygulanmaması nedeniyle gerçekleştiğini savundu.

Savunmaların yarın yapılacağı, tahliye taleplerinin alınacağı ve mahkemenin karar vereceğini ifade eden Kozağaçlı, "Bilirkişi raporu bekleniyor. Haziran ya da ağustosta gelmesini bekliyoruz. Bu geldikten sonra dava hareketlenecektir. Şu anda hem bekleme dönemindeyiz hem de delilleri sunuyoruz." dedi.

Davayı takip eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de işçi ailelerinin avukatlarının, davada, adaletin sağlanması ve somut gerçeğin ortaya çıkarılması yönündeki talepleri dile getirdiğini anlattı.

Türkiye'nin dört bir yanındaki madenleri güvenli kılmak adına bu davanın milat özelliği taşıdığını vurgulayan Özel, davada çıkan her konunun Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarına kılavuz olması, bu konuda düzenlemeler yapılması gerektiğini bildirdi.

Facianın meydana geldiği maden ocağında binlerce kişinin işsiz kaldığını, bunların tazminatlarının ödenmesiyle ilgili aksaklıkların yaşandığını kaydeden Özel, işçilerin bu konudaki mağduriyetinin giderilmesi için de ilgili bakan ve bakan yardımcıları, AK Parti grup başkanvekilleri ile görüşmeler yaptıklarını ve olumlu sonuçlar alındığını söyledi.

Özel, TMSF'nin holdinge ait varlıkları satışa çıkardığını, satışlar gerçekleştiğinde 2 bin 800 işçinin mağduriyetinin ortadan kalkabileceğini belirterek, kararı olumlu değerlendirdiklerini dile getirdi.

- Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi kurtarılmıştı.

Açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :