Sökmek yasak ihracat serbest

Sökmek yasak ihracat serbest

Toros kardeleni (Galanthus elwesii) doğadan sökümü yasaklanırken, Tarım ve Orman Bakanlığı izinli üretim parsellerinde yılda 7 milyon soğanın Avrupa’ya ihracatına onay verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, anavatanı Antalya'nın Akseki ilçesi olan Toros kardeleni (Galanthus elwesii) için sürdürülebilir üretim ve ihracat modeli uyguluyor. Doğadan toplama yasaklanırken, üretim yalnızca Bakanlık izniyle oluşturulan özel parsellerde gerçekleştiriliyor.

Üreticiler, Bakanlık tarafından denetlenen parsellerde yılda belirlenen kota kadar üretim yapabiliyor ve söküm işlemleri ziraat mühendislerinin gözetiminde yürütülüyor. Bu model, hem doğal popülasyonların korunmasını hem de üreticilerin yasal ve sürdürülebilir ihracat yapabilmesini sağlıyor.

Sökmek yasak ihracat serbest

Avrupa Pazarına 7 Milyon Kardelen Soğanı İhraç Edilecek

12 Aralık 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, 1 Ocak 2026 itibarıyla 7 milyon adet Toros kardeleni soğanının üretim parsellerinden sökülerek Avrupa ülkelerine ihracatı yapılabilecek.

Bakanlık, doğadan toplanan kardelenler ve bazı diğer bitki türlerinin ihracatını yasaklarken, bazı siklamen çeşitleri ve Toros kardeleni için kota uygulaması getirdi. Bu sayede popülasyonun korunması ve biyolojik çeşitliliğin devamı hedefleniyor.

Sökmek yasak ihracat serbest

Akseki’de Üretim Parselleri Kuruldu

Antalya’nın Akseki ilçesinde üretim yapan Mehmet Oğuz, “Torosların gelinliği” olarak bilinen kardelenlerin ilaç ve kozmetik sanayisinde yüksek talep gördüğünü belirtiyor. 2016 yılında 250 kilogram tohumla başladıkları üretimde, bugün 600 binden fazla büyük boy kardelen soğanı elde edildi.

Sökmek yasak ihracat serbest

Oğuz, üretim süreçlerini şöyle özetliyor:

  • Kardelenler hem tohumdan hem de kökten çoğalıyor.

  • Çiçekten 50-100 arasında tohum elde ediliyor.

  • Yumru soğanlar büyüklüğüne göre 8-20 yavru veriyor.

  • Elek altı ürünler doğaya geri ekiliyor, doğal üretim destekleniyor.

Doğadan Söküm 5 Yıl Yasak

Tarım ve Orman Bakanlığı, doğal Toros kardeleni popülasyonlarını korumak amacıyla Akseki bölgesinde doğadan sökümü 5 yıl süreyle yasakladı. İzinsiz toplama yapan kişiler, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında yasal işlem görecek.

Sökmek yasak ihracat serbest

Bakanlık yetkilileri, kontrollü üretim parseli modelinin yaygınlaştırılmasının hem biyolojik çeşitliliğin korunmasına hem de sürdürülebilir ihracata katkı sağlayacağını vurguluyor.

Sökmek yasak ihracat serbest

Sökmek yasak ihracat serbest

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.