Sokakta uyuşturucuyla mücadele ediyorlar

Sokakta uyuşturucuyla mücadele ediyorlar

Bitlis'teki "Sağlıklı Yaşam Danışma Birimi" çalışanları, kent genelinde sokak sokak gezerek uyuşturucu bağımlılığına karşı çalışma yürütüyor- Kentte uyuşturucunun zararları konusunda 2 bin 571 kişiye eğitim veren birim çalışanları, uyuşturucu bağımlıların

BİTLİS (AA) - AHMET OKUR - Bitlis'te valilik bünyesinde açılan "Sağlıklı Yaşam Danışma Birimi" personeli, sokak sokak gezerek uyuşturucunun zararlarını anlatıp aileleri bilinçlendiriyor.

Kentteki 3 kurumdan uzman görevlilerin yer aldığı birim, tespit ettikleri uyuşturucu bağımlısı gençlere yönelik çalışma yürütüyor. İkna ettikleri gençleri tedaviye yönlendiren birim çalışanları aileleri de bilgilendiriyor.

- "2 bin 571 kişiye eğitim verdik"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Madde Bağımlılığı Formatörü Psikolog Ahmet Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madde bağımlısı kişilerle görüşerek tedavi konusunda ikna etmek amacıyla birim kurulduğunu söyledi.

Özellikle ailelere madde bağımlısı çocuklarına nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda eğitim verdiklerini aktaran Erol, şöyle konuştu:

"Çoğu aile ne yapacağını bilmediği için çocuklarına destek olmak yerine zarar da verebilir. Bu konuda onlara rehberlik ediyoruz. Çünkü tedaviden olumlu sonuç alınması için ailenin desteği çok önemli. Aile destek verdiğinde kişinin temiz kalma davranışı uzun sürüyor. Bu birim Türkiye'de ilk burada kuruldu. Vali yardımcısının tavsiyesi üzerine bağımlılıkla mücadele konusunda yapılan çalışmalardaki düzensizlikleri ortadan kaldırmak için hepsi tek bir noktada birleştirildi. Bu birimde görev alan personeller haftalık belirlenen program çerçevesinde aile ziyaretleri yapmaya başladı. Aileyle iyi ilişkiler kurup bağımlılığa karşı nasıl daha iyi mücadele edileceği konusunda çalışmalar yürütüyoruz. 2 bin 571 kişiye eğitim verdik. Metruk halde bulunan ve uyuşturucu satıcılarının meskeni haline gelen 53 binanın yıkımını gerçekleştirdik."

Halkın desteğinin bu konuda çok önemli olduğunu aktaran Erol, zihinsel terbiye sağlamak için de kişileri terapiye aldıklarını anlattı.

Erol, bağımlılarla sürekli görüşerek zihinsel açıdan daha güçlü olmaları konusunda rehberlik yaptıklarını bildirerek, "Şimdiye kadar 75 kişiye ulaştık. 26 kişi ayakta tedavi olarak ilaç kullanmaya başladı. 33 kişiyi de tedaviye yönlendirdik. AMATEM ilaç verdikten sonra onlara rehberlik yapıyoruz." ifadesini kullandı.

- "Tüm olumsuzluklara rağmen pes etmiyoruz"

Sosyal hizmet uzmanı Nazlı Özügüzel de şubat ayından bu yana bu birimde rehberlik ve danışmanlık yaptığını dile getirdi.

Bu kapsamda ihtiyaç duyulan hizmeti vermeye çalıştıklarını kaydeden Özügüzel, "Aile görüşmelerini çok hızlı bir şekilde yapıyoruz. Aynı zamanda mahalle mahalle gezerek bunları tespit ediyoruz. Ulaşamadıklarımızın isimlerini sağlık kuruluşu ya da mahalle muhtarlarından alıyoruz. Bağımlılık aile ve kişi için zor bir süreçtir. Direnç gösteren aile ve kişilerde oluyor ancak biz onlarla ilişki kurup neden orada olduğumuzu anlattığımızda kendilerini bize açıyorlar. Tüm olumsuzluklara rağmen pes etmiyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :