Sivrisinek orayı da buldu! İlk defa görüldü
İzlanda, yüzyıllardır süren "sivrisineksiz ülke" statüsünü kaybedebilir. Reykjavik yakınlarında üç Culiseta annulata türü sivrisinek ilk kez doğal ortamda yakalandı.
Dünyada sivrisineklerin doğal olarak bulunmadığı nadir topraklardan biri olan İzlanda, statüsünü tehlikeye sokan bir gelişmeyle karşı karşıya. Ülkenin Doğa Bilimleri Enstitüsü'nden entomolog Matthias Alfredsson, başkent Reykjavik’in yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde, doğada ilk kez sivrisinek tespit edildiğini duyurdu.
Alfredsson ve ekibi, iki dişi ve bir erkek olmak üzere toplam üç adet Culiseta annulata türü sivrisineği, genellikle kelebek avlamak için kurulan, ısıtılmış şarap ve şeker karışımı içeren tuzaklarda yakaladı. Bu, ülkenin ekosistem kayıtları açısından bir dönüm noktası olarak görülüyor.
Taşıma veya İklim Etkisi Tartışılıyor
Daha önce sadece bir kez, yıllar önce Keflavik Havalimanı'na inen bir uçaktan geldiği düşünülen arktik bir türün kaydı tutulmuş, ancak bu örnek kaybolmuştu. Alfredsson, son tespiti "İzlanda'da doğal ortamda sivrisineklerin ilk kez kayda geçmesi" olarak nitelendiriyor.
Uzmanlar, bu türün gemiler veya kargo konteynerleri yoluyla adaya taşınmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Ancak, küresel ısınmanın doğrudan nedeni olup olmadığı konusunda görüş birliği yok. Alfredsson, Culiseta annulata türünün soğuk iklimlere oldukça dayanıklı olduğunu ve uzun, sert kışlarda bile hayatta kalabileceğini belirtiyor.
Uzun Süreli Varoluş Baharda Netleşecek
Bununla birlikte, küresel ısınmanın etkisiyle uzayan yaz mevsimleri ve yumuşayan kışlar, sivrisineklerin yeni bölgelere yayılma ve yerleşme yeteneğini artırıyor. Bu durum, İzlanda’nın ikliminin artık bu tür için bir yaşam alanı oluşturma potansiyelini yükseltiyor.
İzlandalı uzmanlar, türün ülkede kalıcı hale gelip gelmediğini anlamak için önümüzdeki bahar aylarında yapılacak yeni gözlemleri beklediklerini ifade ediyor. Eğer yeni tespitler yapılırsa, İzlanda'nın ekolojik dengesi ve halk sağlığı potansiyel olarak yeni bir zorlukla karşılaşabilir.