Siirt'teki maden faciasında 26 gün

Siirt'teki maden faciasında 26 gün

Şirvan ilçesinde 16 işçinin heyelan sonucu toprak altında kaldığı maden ocağındaki arama kurtarma çalışmaları 26 gün sürdü- Yaklaşık 700 kişinin katıldığı çalışmalar, son işçinin cenazesine de ulaşılması sonucu tamamlandı- Şirvan Cumhuriyet Başsavcılığınc

SİİRT (AA) - Siirt'in Şirvan ilçesinde özel maden ocağında meydana gelen heyelanda toprak altında kalan 16 işçiye ulaşmak için 689 kişiden oluşan ekipler, 26 gün boyunca yoğun çaba harcadı. Son işçinin cenazesine ulaşılmasıyla çalışmalar tamamlandı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Maden köyündeki özel maden ocağında 17 Kasım'da akşam vardiyası sırasında heyelan sonucu 16 işçi toprak altında kaldı.

Toprak altında kalan işçiler Savaş Kızılkan, Kerem Arat, Murat Ant, İbrahim Kılınç, Kasim Tari, Şefik Tuncer, Sedat Bulut, Abdurrahman Sönmezsoy, Reşit Can, Halil Başer, Mahmut Batumak, Bedrettin Caylı, Nusret Beyazalma, Yavuz Yıldız, İsmail Tekin ve Abdulbaki Aydın'a ulaşmak için AFAD koordinasyonunda acil durum müdahale çalışmaları başlatıldı.

- Çalışmalara yaklaşık 700 kişilik ekip katıldı

Yaklaşık 1 milyon metreküp toprağın kaydığı olayın hemen ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarına Siirt, Batman, Şanlıurfa, Adıyaman, Samsun, Malatya, Bitlis, Diyarbakır, Van, Erzurum, Ankara, Konya ve Zonguldak'tan gelen AFAD ekipleri ile Kızılay, UMKE, Devlet Su İşleri, Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, TPAO, DEDAŞ, Türk Telekom, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Park Elektrik görevlilerinden oluşan 689 kişi katıldı. 213 iş makinesi yardımıyla kamyonlara yüklenen toprağın ocaktan dışarıya taşınmak suretiyle yürütülen çalışmalarda, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı eğitimli 15 arama kurtarma köpeği de kullanıldı.

- İlk işçiye aynı gece, son işçiye 26 gün sonra ulaşıldı

Kimi zaman iş makineleri ile yürütülen çalışmaya belirli süre ara verilerek, Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı ile AFAD'a ait 15 eğitimli köpek yardımıyla enkazın bulunduğu bölgede arama yapıldı.

Köpeklerin yoğunlaştığı noktalarda iş makinelerinin devreye girmesi ile devam eden arama kurtarma faaliyetlerinde, toprak altında kalan işçilerin çıkarılması için çalışma yürütüldü.

Toprak kayması ve kar yağışı dolayısıyla zaman zaman ara verilen çalışmalarda ilk olarak işçilerden Murat Ant'ın cenazesine aynı gece, son işçi İbrahim Kılınç'ın cenazesine ise 26 gün süren çalışmalar sonucu ulaşıldı.

Acil durum müdahalesinin sistematik şekilde yapılması için alana AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi kuruldu, çalışmalar AFAD Haberleşme Aracı ile uydu üzerinden canlı olarak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Merkezi'ne de aktarıldı. AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden çalışmaları yerinde bizzat yönetti.

Facianın ardından bölgeye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile bazı bakanlar ve yetkililer, çalışmaları yerinde takip etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve bazı bakanlar, enkaz altında kalan işçilerin yakınları ile görüşüp, cenazesi defnedilenlerin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu.

- Ailelere psikososyal destek

AFAD Kriz ve Koordinasyon Merkezince, maden sahasında yapılan çalışmalar ve yaşanan gelişmelerle ilgili enkaz altında kalan işçi yakınlarına belirli aralıklarla bilgilendirme yaptı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca da ailelere psikososyal destek sunuldu.

İşçi yakınları ile vatandaşlara Türk Kızılayı tarafından kurulan çadırda yiyecek ve içecek ikramında bulunuldu.

- 7 kişi tutuklandı

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarından işletme müdürü M.O'nun da bulunduğu 7 kişi tutuklandı. Firari şüpheli V.A'nın yakalanmasına çalışılıyor.

Hayatını kaybeden 16 işçinin yakınlarına SGK tarafından ölüm aylığı bağlanacak, gerekli ödemeler yapılacak.

- Olay yeri inceleme tutanağı

Soruşturma kapsamında Şirvan Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan olay yeri inceleme tutanağında maden mühendisleri ve iş güvenliği bilirkişilerinin ilk incelemeleri kapsamındaki izlenimleri aktarıldı.

Tutanağa göre, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından hazırlanan 8 maddelik raporda sonuç olarak, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde açıklanan iş güvenliği ile ilgili kusur ve durumlardan dolayı asıl işveren firmanın işvereni/işveren vekili, iş güvenliği uzmanı, alt yüklenici firmanın iş vereni/işveren vekilinin asli kusurlu olduğu, alt yüklenici firmanı kısmi zamanlı sözleşmeli iş güvenliği uzmanının tali kusurlu olarak değerlendirildiği belirtildi.

Kaymanın meydana geldiği kotlardaki şev açılarının yukarıda belirtilen verilere göre basamak, şev açısı ve basamak genişliği değerlerinin uygun değerler olmadığı ifade edilen tutanakta, "İşverenin açık ocak işletme müdürü, başmühendis, daimi nezaretçi asli kusurlu, alt yüklenici firmanın şantiye şefi asli kusurlu ve işveren/işveren vekili tali kusurlu olarak değerlendirilmiştir." ifadesi yer aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :