TİKA'dan Afganistan'da halıcılığa destek

"Herat Halıcılık Projesi" kapsamında, 140 aileye halı dokuma ekipmanı dağıtıldı

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın Herat kentindeki 140 aileye halı dokuma ekipmanı dağıttı.

TİKA'dan yapılan açıklamaya göre, Türk tarihinin en büyük birikimlerinden halı dokumacılığı, Herat'ta Türkmen kadınlarınca yaşatılıyor. Bu sanatı zor şartlar altında sürdürmeye çalışan aileler de destekleniyor. 

Bu kapsamda hayata geçirilen "Herat Halıcılık Projesi" ile kadınların meslek edinmesi ve ekonomik açıdan güçlenmesinin sağlanması amaçlanıyor. 

Proje, halı tezgahı çeşitlerinden ip ve boyaya kadar birçok materyalin üretimi, temin şartları, niteliği ve maliyetinin araştırılmasının ardından başlatıldı. Proje çerçevesinde temin edilen 60 halı tezgahı, bin 800 kilogram halı ipi, desen haritası, eriş ve argaç, ailelere dağıtıldı. 

Herat Terzilik Projesi kapsamında da 80 dikiş-nakış makinesi ihtiyaç sahiplerine teslim edildi.

Dağıtımlar, Herat Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve kentin ileri gelenlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Dağıtım öncesi Herat'a gelen TİKA Koordinatörü Süleyman Şahin ve beraberindeki heyet, Herat Valisi Muhammed Asıf Rahimi ve Herat Belediye Başkanı Gulam Gaus Nekbin tarafından kabul edildi.

Öte yandan, dağıtımda hak sahiplerine imzalatılan taahhütnameyle, halıların belirlenen zamanda dokunmasının sağlanacağı ve büyük bir sergiyle tanıtımının yapılacağı belirtildi. Satılan halıların bedelinin, ailelerde başlangıç sermayesi olarak kalacağı kaydedildi.

AA

Gündem Haberleri

Yüzsüzlüğün bu kadarı: Önce dolandırdı sonra harçlık istedi
Hatay'da El Sanatları Kursları Depremzede Kadınlara Geçim Kaynağı Oldu
Gökyüzünde görülen ve tanımlanamayan 3 cisim merak uyandırdı
Amatör balıkçı köpek balığını böyle görüntüledi
Erdoğan: İsrail'le tüm ilişkileri kestik