"Rekabet öncesi iş birliğini getirenden Allah razı olsun"

Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Öztürk:- "Türkiye'de rekabet öncesi iş birliğine yönelik bir yasa yayınlandı. 'Bunu yayınlayanlardan, yapanlardan Allah razı olsun. Çünkü bizim içimizi en fazla burkan konulardan bir tanesi Tür

İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, Türkiye'de rekabet öncesi iş birliğine yönelik bir yasanın yayınlandığını belirterek, "Bunu yayınlayanlardan, yapanlardan Allah razı olsun. Çünkü bizim içimizi en fazla burkan konulardan bir tanesi Türk sanayisinin birbirleriyle iş birliği içerisinde olmamasıydı." dedi.

Öztürk, AA muhabirinin girişimcilik, inovasyon ve rekabetçilikle ilgili sorularını cevaplayarak, Arçelik'in Garage platformuyla ilgili bilgi verdi.

Yaratıcılık ve inovasyonun farklı kültürlerin bir arada yaşaması ve çalışmasıyla ortaya çıktığını belirten Öztürk, "Rönesans'la sağlanan bilim ve teknolojiyle beraber şehirlerin yapıları değişmiş. Eskiden şehirler surlarla korunup dışarıdan gelenler şehrin dışında dururken dışarıdan gelen herkes bugün İtalyan şehirlerinde görüldüğü gibi şehrin ortasındaki merkeze gelmiş. Farklı meslekler, farklı kültürler bir araya gelince, böyle bir kültürel zenginlik olunca aslında yaratıcılık ve inovasyon o zaman ortaya çıkıyor. O yüzden bizim sadece kendi kaynaklarımızın değil, üniversite, lise, ilköğretim öğrencilerinin, farklı ulus ve kültürlerden insanların bir araya gelebileceği ortamlar kurgulamalıyız." diye konuştu.

Son yıllarda büyük buluşların garajlardan çıktığını ifade eden Öztürk, Türkiye'deki evlerde garaj ortamının sağlanmadığını, gençlerin kendi zevklerine göre şekillendirebileceği uygun çalışma ortamlarının bulunmadığını söyledi.

HP ve Apple gibi dev teknoloji firmalarının temellerinin garajlarda atıldığını hatırlatan Öztürk, "Ben de dedim ki 'hepimiz garajsız evlerde büyüyoruz', evlerimizin ayrı birer garajı yok. Evde birer odamız var, ona da annelerimiz 'dağıtma' diyor, arkadaşlarınla toplanıp gürültü yapamıyorsun. Üniversitede de deneyler yaparken laboratuvarların sürekli düzenli olması kuralı vardı… Dedik ki; gençlerin rahatça hareket edebileceği bir ortam sağlamalıyız. Hem şirket içi hem şirket dışı insanlar için buluşlarını hayata geçirecekleri bir ortam oluşturduk bu yıl başında." bilgilerini verdi.

Buluşların her zaman iyi eğitimli insanlardan gelmediğini, buluşçulukla eğitim arasında bir ilişki olmadığını anlatan Öztürk, fikir sahiplerine üretkenliğini artıracak ortamlar sunmanın önemine işaret etti.


- "Önemli olan ürünü kendisinin sevmesi değil müşterilerinin sevmesi"


Öztürk, "Bir buluşun, fikrin zihne düşmesi için eğitime ihtiyaç yok ama buluşun hayata geçmesi için iyi eğitimli bir iş gücüne ihtiyacınız var. Garage'ı oluştururken dünyadaki en iyi örneklere baktık en iyi örneklerin öne çıkan yanlarını bir araya getirdik. Maker hareketinin hayat bulabileceği bir ortam var. Buluşçulara yol gösterebilecek eğitimli personelimiz var. Kafadaki fikirlerin uygulamaya geçebilmesi için mentorluk gerekiyor. Mentorlarımız var. Sonra da prototipleri yapacak bir ekip var." diye konuştu.

Garage'ın diğer Maker laboratuvarlarından farklı olarak çok katmanlı prototip üretme kabiliyetine sahip konumda bulunduğuna dikkati çeken Öztürk, başarısız olan fikirlerle zaman kaybetmeyip başarılı fikirlere her aşamada artan destek sağladıklarını kaydetti.

"Burada insanlar çok erken aşamada gelip fikirlerini, bizlerin de desteğiyle ürüne çeviriyor. Herkes ürününü kendi bebeği gibi çok seviyor. Ancak önemli olan ürünü kendisinin sevmesi değil müşterilerinin sevmesi. Bu ürünü satsam insanlar bundan alır mı diye hızla test etmek lazım. Bunu da hızla test etmesini istiyoruz." bilgilerini veren Öztürk, insanı ve müşteriyi önemseyen fikir sahiplerinin başarıya ulaştığını söyledi.


- "Büyük şirketleri davet ederek onları da cesaretlendiriyoruz"


Garage'a gelen yoğun talepleri arcelik.garage@arcelik.com maili üzerinden aldıklarını söyleyen Öztürk, fikri olan insanlara profesyonel olarak destek olduklarını söyledi.

Desteklerinin sadece üretimle ilgili olmadığını, satış ve pazarlama stratejileri konusunda da yol gösterdiklerini aktaran Öztürk, "Fikrinizin çok başarılı olacağına inanıyorsak size ortak olmak istiyoruz. Patent almanıza destek olmak istiyoruz. Böyle aslında hem ülkemize hem de şirketimize yeni ürünler, yeni gelir modelleri yaratmaya çaışıyoruz. Bunun da sadece Arçelik'le kalmayacağını düşünüyoruz. Böyle bir ortama çevremizdeki bütün büyük şirketleri davet ederek onları da cesaretlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.


- "Pazar sadece Türkiye değil, bütün dünya"


Türkiye'de inovasyona dayalı rekabet öncesi iş birliği anlayışının benimsenmesiyle yeni bir dönemin başladığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Geçen gün Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızda bir toplantıya katıldım ve orada da söyledim. Türkiye'de rekabet öncesi iş birliğine yönelik bir yasa yayınlandı. 'Bunu yayınlayanlardan, yapanlardan Allah razı olsun.' Çünkü bizim içimizi en fazla burkan konulardan bir tanesi Türk sanayisinin birbirleriyle iş birliği içerisinde olmamasıydı. Bilginin dışarıya kaçacağı korkusuyla iş birliği içerisinde olmaması. Halbuki rakibinizle ne kadar çok ortaklaşa proje çalışıyorsanız, bunu çalışmayanlara nazaran çok daha avantajlı ve önde oluyorsunuz. Çünkü pazar sadece Türkiye pazarı değil, pazar bütün dünya."

AA

Ekonomi Haberleri

Tavuk Eti İhracatı 2024 Sonuna Kadar Sınırlandırıldı
Simit Fiyatlarına Yönelik Yönetmelik Değişikliği Yürürlükte
Çiftçiler buğday için fiyat bekliyor
Aksaray’ın küçük Adana’sı seracılıkla geçiniyor
ABD'de İlk Banka İflası