İlk geçici hükümetin ilkleri

Türk siyasi tarihinde ilk kez kurulan “geçici hükümet” de ilk farklılıklar da dikkat çekiyor. "Geçici hükümet”in bakan koltuğunda ilk kez başörtülü bir kadın oturacak. Türkeş soyadı, tam 37 yıl 8 ay sonra bir kez daha kabinede yer aldı

7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında koalisyon kurulamaması nedeniyle seçim hükümetini kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü’nde basın toplantısı düzenleyerek seçim hükümetinde görev verilen bakanları açıklayan Davutoğlu, basının karşısına çıkmadan önce bazı bakanları telefonla arayarak bilgi verdi. Başbakan’ın açıkladığı 26 sandalyeli Türkiye Cumhuriyeti’nin 63. Hükümet’inde, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte 12 AK Partili, 2 HDP’li, 1 MHP’li, 11 de bağımsız üye yer aldı. Başbakan’ın açıklaması öncesi ise şöyle gelişti:

Gecikmeli görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan Davutoğlu’nu saat 17.45’te kabul edeceği duyuruldu, 18.30 olarak revize edildi. Ancak kabul 19.08’de gerçekleşti. Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi’nden Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçti.

Bir yılda iki hükümet

Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından AK Parti Genel Başkanlığı’na getirilen Ahmet Davutoğlu, 29 Ağustos 2014’te 62. Hükümet’i kurmuştu. Davutoğlu, tam 1 yıl sonra ikinci kez Cumhurbaşkanı’na hükümet listesi sundu.

Erdoğan onayladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 saat 10 dakika süren görüşmenin ardından Başbakan Davutoğlu’nun başkanlığında kurulan Geçici Bakanlar Kurulu’nu onayladı. Davutoğlu, görüşmenin ardından Çankaya Köşkü’ne geçerek kabineyi açıkladı.

İlk başörtülü bakan

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na getirilen Ayşen Gürcan, ilk başörtülü bakan olarak tarihe geçti. Gürcan 63. Hükümet’in tek kadın bakanı olarak görev yapacak. 2012 yılında hacca gittikten sonra başını kapattığı belirtilen Gürcan, kabinede yer aldığını yurtdışında öğrendi.

HDP’den bir ilk daha

7 Haziran seçimlerinde yüzde 13’ün üzerinde oy alan ve ilk kez parti olarak Meclis’e girmeyi başaran Kürt siyasi hareketi, bir ilke daha imza attı. HDP’li 2 milletvekili, bakan olarak 63. Hükümet’te yer aldı. HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca AB Bakanlığı, İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ise Kalkınma Bakanlığı koltuğuna oturdu.

Gönül yine bağımsız

7 Haziran seçimleri öncesinde 3 dönem kuralına takıldığı için listeye giremeyen Vecdi Gönül, İsmet Yılmaz’ın Meclis Başkanlığı’na seçilmesinin ardından temmuz ayında bağımsız bakan olarak atanmış, kabineye girmişti. Yılmaz’dan önce de Milli Savunma Bakanı olan Vecdi Gönül, yine bağımsız sıfatıyla bakanlık görevine devam etti.

İki müsteşarla devam

7 Haziran seçimleri öncesi Anayasa gereği görevlerinden ayrılan 3 bakanın yerine müsteşarları atanmıştı. 7 Mart’ta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yerine Kenan İpek, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ’nın yerine Sebahattin Öztürk, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yerine de Feridun Bilgin getirilmişti. Anayasa’ya göre geçici hükümette de bu 3 bakanlığa bağımsızların atanması gerektiğinden İpek ile Bilgin bakanlık görevlerine devam etti. İçişleri Bakanlığı’na ise sürpriz bir isim, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok getirildi.

37 yıl 8 ay sonra

MHP Kurucu Başkanı merhum Alparslan Türkeş, 2 kez yürüttüğü Başbakan Yardımcılığı görevinden 5 Ocak 1978’de ayrılmıştı. 37 yıl 8 ay sonra oğul Türkeş, kabinede yine Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.

11 bakanı kabinede tuttu

Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Fikri Işık, İdris Güllüce, Nihat Zeybekci, Çağatay Kılıç, Mehmet Şimşek, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu ve Mehmet Müezzinoğlu yerlerini korudu. Cevdet Yılmaz, Başbakan Yardımcılığı’na kaydırıldı.

3 dönemlikler beklemede

Kabinede 7 Haziran seçimleri öncesinde 3 dönemlik olan 8 isim seçim hükümetine girmedi. Bülent Arınç, Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Taner Yıldız, Mehdi Eker, Nurettin Canikli ve Ömer Çelik yeni hükümette yer almadı. AK Parti hükümetlerinde kesintisiz en uzun süre bakanlık yapmış isim olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da geçici hükümette yer almadı. Babacan, 13 yıldır sürdürdüğü bakanlık görevinden ayrılırken, 3 dönem kuralının esnetilmesi nedeniyle 1 Kasım’da yapılacak erken seçimde AK Parti listelerinden aday olabilecek.

kanalahaber.com

Gündem Haberleri

Yüzsüzlüğün bu kadarı: Önce dolandırdı sonra harçlık istedi
Hatay'da El Sanatları Kursları Depremzede Kadınlara Geçim Kaynağı Oldu
Gökyüzünde görülen ve tanımlanamayan 3 cisim merak uyandırdı
Amatör balıkçı köpek balığını böyle görüntüledi
Erdoğan: İsrail'le tüm ilişkileri kestik