"Endüstri 4.0'a Doğru Mesleklerin Geleceği" paneli

METESEN Genel Başkanı Yılmaz:- "Endüstri 4.0 ile yakın dönemde yaşanacak geçişi yönetmek için planlı hamlelerle kalifiye iş gücünü inşa etmek gerekiyor"- TEPAV İcra Direktörü Sak:- "(Meslek liseleri) Bu işi yeniden markalandırmamız, teknik işlerle ilgilen

ANKARA (AA) - Mesleki ve Teknik Eğitim Sendikası (METESEN) Genel Başkanı Şahap Yılmaz, "Endüstri 4.0 ile yakın dönemde yaşanacak geçişi yönetmek için planlı hamlelerle kalifiye iş gücünü inşa etmek gerekiyor." dedi.

Türkiye Odalar Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde, Mesleki ve Teknik Eğitim Sendikası (METESEN) koordinatörlüğünde, üniversite ve STK'ların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de "Endüstri 4.0'a Doğru Mesleklerin Geleceği" konulu panel düzenlendi.

Yılmaz, panelin açılış konuşmasında, ülkelerin gelişmişliğinin yenilikçilik, yüksek teknoloji üretimi ve bu teknolojiye patent alıp pazarlamasıyla değerlendirildiğini ifade etti.

Geleceğin dünyasının Endüstri 4.0 ile şekillenerek kendi kurallarını ortaya koyduğunu söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Endüstri 4.0 ile yakın dönemde yaşanacak geçişi yönetmek için planlı hamlelerle kalifiye iş gücünü inşa etmek gerekiyor. Ülkemi̇zdeki mesleki ve teknik eği̇ti̇min yeni iş kollarına göre planlanması ve gerekli hazırlıkların zaman geçirmeden başlatılması gerekmektedir. Kalkınmanın en önemli araçlarından birisi olan meslek ve teknik eğitimimize gereken önceliği vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Mesleki eğitimin geleceği Türkiye'nin geleceğidir."

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İcra Direktörü Güven Sak ise yeni dönemde mesleki eğitimin önemine dikkati çekerek, "Her durumda yeniliğe adapte olabilecek yeni neslin gelmesi gerekiyor. Mesleki eğitimli çalışanın, iş yerinde karşılaştığı sorunun nereden geldiğini anında fark edecek kadar iyi eğitilmiş, problem çözme kabiliyetine sahip olması gerekecek. Makinalardan anlayacaklar, dilini, programlamayı ve müdahale etme yolunu bilecekler." diye konuştu.

Meslek liselerinin toplumda uyandırdığı çağrışımın ötesine geçirmenin gerekliliğine vurgu yapan Sak, "Bu işi yeniden markalandırmamız, teknik işlerle ilgilenecek personelin adını yeniden koymamız ve o okullara yeni isimler vermek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Panelde mesleki ve teknik eğitimin mevcut durumu, mezunların istihdamı, ileri teknolojilere yönelik yapılması gerekenler ele alındı.

AA

Ekonomi Haberleri

Konyalıları Şaşırtan İflas Haberi: Maksul Gıda 400 Milyon TL Borçla İflas Etti
Türkiye ve Tacikistan Arasında Sanayi ve Teknoloji Alanında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Turkcell Paraya Para Demiyor!
Emekli Bayram İkramiyeleri Ne Zaman Yatacak? Maaşlar Bayram Öncesi Ödenecek Mi?
JPMorgan'dan Altın ve Gümüş Fiyatlarında Yeni Hedefler! 2024 ve 2025 Tahminleri Açıklandı