2. Uluslararası Radyasyondan Korunma Kongresi

Akkuyu Nükleer AŞ Başmühendis Yardımcısı Makarchuk:- "Akkuyu NGS devreye girdiğinde çalışanların yüzde 50'si Türklerden oluşacak"- "Radyasyon konusunda santralde çalışacak uzmanın en az 8 yıllık tecrübesi bulunması ve bunun en az 3 yılını radyasyon güvenl

ANKARA (AA) - Akkuyu Nükleer AŞ Başmühendis Yardımcısı Tatiana Makarchuk, Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali devreye girdiğinde çalışanların yarısının Türklerden, diğer yarısının da Ruslardan oluşacağını söyledi.

Makarchuk, Radyasyondan Koruma Uzmanları Derneği (RADKOR) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Radyasyondan Korunma Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşaatına başlamak için Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK) gelecek yıl izin almayı planladıklarını kaydetti.

Santralin ilk ünitesi için ön güvenlik raporunun hazır olduğunu da belirten Makarchuk, "Her vardiya düşünüldüğünde santralde çalışan sayısı toplamda bin kişiyi aşacak. Akkuyu NGS devreye girdiğinde çalışanların yüzde 50'si Türklerden, diğer yarısı da Ruslardan oluşacak. Ayrıca nükleer santralde çalışacak uzman grubun yüzde 42'si makine mühendisliği, yüzde 27'si elektrik güçleri ve mühendisliği branşından oluşacak. 2020'de ilk ünitenin eğitim merkezi, tesis yerleşkesinde devreye alınacak." dedi.

Çalışanların fiziksel, psikolojik ve ruh sağlıklarının önemli olduğuna işaret eden Makarchuk, çalışma programlarına uygun şekilde düzenli kontrollerinin yapılacağını aktardı.

Bir nükleer santrali işletmede tecrübenin en önemli unsurlardan biri olduğunu ifade eden Makarchuk, "Çalışanların işletme öncesi pratik becerilerinin olması gerekiyor. Radyasyon konusunda santralde çalışacak uzmanın en az 8 yıllık tecrübesinin bulunması ve bunun en az 3 yılını radyasyon güvenliği biriminde geçirmesi gerekiyor." diye konuştu.

Akkuyu NGS'de çalışma dilinin şimdilik Rusça ve İngilizce olacağını kaydeden Makarchuk, çalışacak uzmanların yüksek düzeyde eğitimli olması gerektiğine dikkati çekti.

Japonya'nın Kansai Electric Power Şirketi Genel Müdürü Hideki Nishitani de "Japonya'da Nükleer Güç Santralinde Radyolojik Yönetim Deneyimi" başlıklı bir sunum yaparak ülkelerindeki radyasyondan korunma deneyimlerini aktardı.



AA

Ekonomi Haberleri

EPDK, akaryakıtta fiyat farkını kaldırdı
SGK, 81 ilacı daha geri ödeme listesine aldı
İkinci el otomobilde fiyatlar geriledi
Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: Keskin düşüş bekleniyor
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı