Şehirler "akıllanarak" gelişiyor

Şehirler "akıllanarak" gelişiyor

İnsan hayatını kolaylaştıran "akıllı şehir" uygulamaları, teknolojiyle birlikte hızla yayılıyor- Deloitte Şirket Ortağı Cem Yılmaz:- "Dünya örneklerine bakıldığında 200-300 bin nüfuslu bir kentin akıllı şehir haline gelebilmesi için 25 milyon dolar civarı

ANKARA (AA) - AYŞE BÖCÜOĞLU BODUR/ERHAN CİHAN ÜNAL - Ulaştırmadan iletişime kadar pek çok alanda insan hayatını kolaylaştırmak için geliştirilen "akıllı şehir" uygulamaları, teknolojiyle birlikte hızla artıyor.

Deloitte'in şirket ortağı Cem Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu uygulamaların maliyetinin, şehir ölçeği arttıkça oransal olarak azalacağını söyledi.

Dünya örneklerine bakıldığında 200-300 bin nüfuslu bir kentin akıllı şehir haline gelebilmesi için 25 milyon dolar civarında bir maliyetin yeterli olabileceğine işaret eden Yılmaz, "Akıllı şehirler, kaynakları teknolojinin yardımıyla daha iyi yönetebilmeyi, sürdürülebilir kılmayı, kamu hizmetlerinin kalitesini artırmayı sağlıyor. Nihayetinde vatandaşların memnuniyeti artıyor." dedi.

Yılmaz, akıllı şehir projelerinin, ulaşımdan sağlığa, enerjiden atık suya, eğitimden turizme kadar pek çok alanda farklı çözümler ürettiğini anlattı.

Akıllı şehir çözümlerinin çok farklı teknolojiyi bünyesinde barındırdığına dikkati çeken Yılmaz, şehrin farklı yerlerine yerleştirilmiş sensörler ve kameralarla trafik yoğunluğunun tespit edilerek araçların ve insanların alternatif güzergahlara yönlendirilmesi, ambulans geçişlerinde trafik ışıklarının otomatik olarak yeşile dönmesi, acil durum ve afet anında hasar gören noktaların komuta kontrol merkezlerinden hızlı bir şekilde tespit edilmesi gibi alanlarda teknolojilerin kullanılarak fayda sağlanacağını ifade etti.

Yılmaz, akıllı şehir uygulamalarındaki hedefin kentte yaşam kalitesini artırmak, ekonomik büyümeyi desteklemek ve ekolojik sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu belirtti.

Türkiye’de bazı büyükşehir belediyeleri ile elektrik-gaz dağıtım şirketlerinin akıllı şehir odaklı uygulamaları olduğuna değinen Yılmaz, "Bu uygulamalar vatandaşın hayatını oldukça kolaylaştıran, hizmet kalitesini iyi bir noktaya getiren uygulamalar. Ancak şu ana kadar akıllı şehir stratejisini, vizyonunu ve yol haritasını tamamlamış, fayda maliyet analizlerini yürütmüş ve tüm paydaşlarıyla bütünsel ve yapısal bir şekilde akıllı şehir inşa etmiş bir örnek henüz ülkemizde yok." dedi.

Yılmaz, dünyada akıllı şehir örneklerinin varlığına ve bu konuda önemli yol katetmiş şehirlerin olduğuna dikkati çekerek, Barcelona, Valencia, Bilbao, New York, Johannesburg, Amsterdam ve Cakarta gibi şehirlerin bu örneklerden birkaçı olduğunu söyledi.

- "Şehirlerin stratejik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur"

IBM Türk Ülke Lideri Mehmet Dilek ise akıllı şehirlerin maliyetlerinde bir standart belirlenemeyeceğini ifade ederek, maliyetlerin proje hedeflerine ve kapsamına göre farklılıklar gösterdiğini ifade etti.

Akıllı şehir projelerinin getirdiği en büyük avantajın, şehirlerin gelişimine engel olan temel sorunlara, teknoloji aracılığıyla bütüncül çözümler sunmak olduğunu aktaran Dilek, "Akıllı şehirler, şehirlerin stratejik, vizyoner hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur, vatandaşların daha kaliteli bir yaşam sürmesine imkan sağlar ve bu sayede ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimin artması sağlanır." dedi.

Dilek, akıllı şehir projelerinin, can kaybının önüne geçme, trafik tıkanıklıklarını önleme, su ve elektrik altyapısının yönetimi, sağlık hizmetleri, kamu güvenliği, hava tahminleri gibi alanlarda yaşanan sorunlara çözümler getirdiğini kaydetti.

Dilek, Türkiye'de akıllı şehirler denildiği zaman insanların aklına, akıllı duraklar veya trafik yoğunluğu ölçen mobil uygulama benzeri çözümler geldiğini belirterek, "IBM olarak biz akıllı şehirleri tanımlarken şehrin genel vizyonuna hizmet eden, vatandaşa bir değer yaratan projeler olmasına vurgu yapıyoruz ve birden çok birimi kapsayan, yatay ve entegre çözümleri 'akıllı şehir projeleri' olarak tanımlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İleriki yıllarda akıllı şehir projelerinin artacağına dikkati çeken Dilek, "Akıllı şehirlere olan ilgi ve talebin artacağını öngörüyoruz. Bu, sadece gelişmiş ülkelerde değil tüm dünyada görülen bir trend. Stockholm, Singapur, Rio ve Kenya'nın başkenti Nairobi'de gerçekleştirdiğimiz trafik yönetimi projeleri birbirinden çok farklı ihtiyaçlara ve niteliklere sahip şehirlerin, akıllı şehir konusuna ilgi gösterdiklerinin hoş bir örneği. IBM olarak her kıtada 2 binin üzerinde akıllı şehir projesi üzerinde çalışıyoruz. Türkiye özelinde IBM olarak hedeflerimiz, akıllı şehirleri kapsamlı entegre çözümler haline getirmektir." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :