Sahil Güvenlik Komutanlığı darbe girişimi davası

Sahil Güvenlik Komutanlığı darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin eski Sahil Güvenlik Komutanı tümamiral Üstem'in de aralarında bulunduğu 28 kişi hakkında açılan davaya, sanıkların esas hakkındaki savunmalarıyla devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin aralarında eski Sahil Güvenlik Komutanı tümamiral Hakan Üstem'in de yer aldığı 28 kişinin yargılandığı davaya, sanıkların esas hakkındaki savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan sanık eski Binbaşı Mehmet Yılmaz, iddianamedeki suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Uçak seslerini ilk duyduğunda Ayrancı semtinde olduğunu, bunun üzerine Anıtkabir yakınındaki evine gitmek için dışarı çıktığını anlatan Yılmaz, evine en kestirme yol olarak bilinen Merasim Sokak'tan geçerken, bağlı bulunduğu Sahil Güvenlik Komutanlığına da uğramak istediğini, nizamiyede komutanı Tümamiral Hakan Üstem ile karşılaştığını ve onunla birlikte 23.15 civarında birliğe giriş yaptığını ifade etti.

İddianamedeki komuta katında bulunmasıyla ilgili ifadelere yönelik, başka şube müdürleri gibi bu katta bulunma yetkisi olduğunu belirterek cevap veren Yılmaz, cephanelik bölgesinde görüldüğü ve silah aldığı iddiasını da reddetti.

Yılmaz, asker olarak silah bulundurmasının suç teşkil etmeyeceğini öne sürerek, çelik yeleği de korunma içgüdüsüyle giydiğini iddia etti.

"Ben, mesai yaptığım binanın içinde bekleyerek darbeyi kime karşı nasıl yaptım bilemiyorum." ifadesini kullanan Yılmaz, darbeye katılmak için birliğe gittiği iddiasının da doğru olmadığını savundu.

Yılmaz, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u da kullanmadığını öne sürerek, "Masum olduğuma eminim. Ben masumum, beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Sanık eski Astsubay Samet Sorkulu da 15 Temmuz'da nöbetçi olduğunu ve bu görevini yerine getirdiğini savundu. Sorkulu, "Soruşturma bile geçirmemiş yüzlerce TSK personeli var. Ben de onlar gibi masum olduğumu düşünüyorum. İddiaların hepsini reddediyorum. Vereceğiniz karara saygılıyım. Adalete güveniyorum." diye konuştu.

Sorkulu'nun avukatı ise müvekili hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Müvekkilinde ByLock tespiti yapıldığını da anımsatan sanık avukatı, eğer bir ceza verilecekse Sorkulu'nun terör örgütüne üyeliğine yönelik 314/2 maddesi hükmüyle cezalandırılmasını, diğer maddelerden ceza verilmemesini istedi.

- Darbe girişimine iştirak etmemiş

Sanık eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Genel Sekreteri Yarbay İsa Aydın da 15 Temmuz'da, daha önceden aldığı yıllık izin doğrultusunda ailesi ve eşinin anne babasıyla kampta tatil yaptıklarını, Ankara'da bulunmayıp, karargaha da gitmediğini söyledi.

O gece Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem'in görev telefonundan aramasına rağmen karargaha gitmediğini, kimin darbeci olduğuna yönelik de bir bilgisi bulunmadığını belirten Aydın, yola çıkıp evine geçtiğini dile getirdi.

Üstem'in aradığına yönelik bir delil olmadığını, bunu kendisinin ifade verirken belirttiğini dile getiren Aydın, darbe girişiminde bulunmuş olsa, yasal ya da yasa dışı yollardan kaçma girişiminde bulunabileceğini öne sürdü.

Aydın, Kurmay Başkanı Bülent Olcay ile görüşmesi sonrası Merkez Komutanlığına giderek bilgi verdiğini ifade ederek, darbecilerin atama listesinde isminin geçmesiyle ilgili bilgisi bulunmadığını da savundu. Aydın, şunları söyledi:

"Darbeci değilim. FETÖ mensubu değilim. Bu girişimde de yer almadım. Darbeden ve darbe planlamalarından habersiz bir şekilde tatilde olmam, yasal bir şekilde karargaha çağrılmama rağmen karargaha gitmek yerine olayları takip ederek kendi evime gelmem, iddianın aksine atama listesinden haberimin olmaması, emir vermemem, darbeciler kaçarken benim kaçmamam, bilgi vermek üzere Merkez Komutanlığına gitmem, darbecilerle bir irtibatımın olmaması, eşim ve 3 çocuğumun yanımda olması dikkate alındığında darbe girişimiyle irtibatımın olmadığı aşikardır."

Akıncı Üssü'nde darbeye iştirak ettiği açık olan bazı askeri personelin darbeci olmadığını, darbeye iştirak etmediklerini söylemesinin, darbeye iştirak etmeyenlerin söylemlerine de şüpheyle bakılmasına neden olduğunu öne süren Aydın, "Benim darbe girişimiyle bir alakam yoktur. Darbe girişimine iştirak anlamında bir faaliyette bulunmadım." dedi.

Aydın, beraatini talep etti.

Sanık eski Yarbay Mustafa Şaban Gümüşiğne de iddianamedeki suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Gümüşiğne, sıralı amirlerinden emir alıp bunları uyguladığını belirterek, aldığı emirlerin darbeyi destekleyici nitelikte olmadığını savundu.

"Karargahta darbe ile ilgili bir eylem ya da söyleme şahit olmadım. Kanunsuz bir emir vermedim, kanunsuz bir emir almadım. FETÖ ile de bir bağlantım yok." diyen Gümüşiğne, beraatini istedi.

Duruşmaya, pazartesi günü devam edilmek üzere ara verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :