"Roman İstihdam ve Mesleki Danışmanlık Ağı Projesi"

"Roman İstihdam ve Mesleki Danışmanlık Ağı Projesi"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca desteklenen projeyle, Roman vatandaşların istihdamına katkı sağlanmasının yanı sıra gençlerin tiyatro ve müzikal eğitimi alması sağlanacak- Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Çokyaşar:- "Proje kapsamında

KOCAELİ (AA) - Türkiye Romanlar Konfederasyonu tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının desteğiyle yürütülen projeyle, Roman vatandaşların istihdamına yönelik veri tabanı kurulacak, gençlere tiyatro ve müzikal eğitimi alma imkanı tanınacak.

Kocaeli'nin Başiskele ilçesindeki bir otelde "Roman İstihdam ve Mesleki Danışmanlık Ağı Projesi"nin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Konfederasyon Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, burada yaptığı konuşmada, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.

Projenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanlığının "Dezavantajlı Kişiler Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı" kapsamında desteklendiğini bildiren Çokyaşar, 112 bin avroluk projenin 6 bin 720 avroluk kısmının, federasyon tarafından karşılanacağını bildirdi.

Proje kapsamında Roman vatandaşların istihdamına yönelik veri tabanı kurulacağını anlatan Çokyaşar, şöyle konuştu:

"Toplanan istihdam ağından, İŞKUR Müdürlüğü, iş ihtiyacı olan arkadaşlarımızla iletişime geçecek. Kurumsal süreçte istihdamdan birçok kişi yararlanabilecek. Projemiz, işvereni, eğitim sağlayıcıları, yerel politika üreticileri, sivil toplum organları ve Romanlar arasında istihdam bazlı bir ağ oluşturmayı amaçlıyor. Mesleki eğitim danışmanlık merkezinden bin Roman'ın, danışmanlık, eğitim ve istihdam yönlendirme hizmetlerinden yararlanması beklenmektedir. Projede verilecek eğitimler sonucunda 100 Roman'ın istihdamının gerçekleşmesi beklenmektedir."

- "Roman gençler tiyatro ve müzikal eğitimi alacak"

Kocaeli Roman Kadınlar Derneği Başkanı ve Proje Yürütücüsü Emine Dömek de projenin "mesleki eğitim", "mesleki tanıtım", "mesleki danışmanlık", "sosyal entegrasyon" ve "araştırma" olmak üzere 5 faaliyetten oluştuğunu söyledi.

Projenin en büyük amacını "kurumsal verinin oluşturulması" şeklinde açıklayan Dömek, İŞKUR ile gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında sertifika alan vatandaşlara iş imkanı sağlanacağını belirtti.

Eğitim faaliyetlerinin hem yurt içi hem de yurt dışında süreceğini vurgulayan Dömek, şunları kaydetti:

"Roman sivil toplum örgütleri ve yöneticilerine kurumsal kapasitelerini artırmalarına yönelik 8 günlük eğitim düzenlenecek. Mesleki eğitim programlarından da ev ve kurum temizliğinde 50 Roman kadına, forklift operatörlüğünde 25, kaynakçılıkta 25 Roman erkeğe, özel güvenlikte de 50 kişiye eğitim verilecek. Ayrıca Roman gençlerden kurulacak Roman Tiyatrosu, Roman Ritim Saz Orkestrası ve fotoğraf sergisiyle, Kocaeli'de toplumsal farkındalık yaratılacak. Bu programlar kapsamında 20 Roman genç, tiyatro ve müzikal eğitimi alacak."

Veri tabanının oluşturulması sonucunda 500 kişilik kaydın gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini anlatan Dömek, "11 yöneticimize eğitim verilecek. 11 yöneticiyle il dışı ziyaretleri yapılacak. 600 kişiye mesleki tanıtım faaliyetlerinden yararlanma fırsatı sunulacak. Umarım projelerin sonunda istenilen veriler elde edilir. Kocaeli'nin kalkınmasına bir katkı sağlanır." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :