Renk katmanları arasında yolculuğa çıkaran ressam: Ahmet Oran

Renk katmanları arasında yolculuğa çıkaran ressam: Ahmet Oran

Eserlerini tuvallerin yanı sıra dev kağıtlara uyguladığı kat kat yağlı boyaları kazıyarak da yapan Ahmet Oran, sanatseverleri adeta renklerin dünyasında sürprizlerle dolu bir maceraya çıkarıyor- Yurt dışında birçok sergi açan Oran, Ankara'daki ikinci solo sergisinde 2013'ten beri ürettiği 26 eseri, MAMM'da sanatseverlerle buluşturuyor- Ressam Ahmet Oran:- "Kağıtta bu kadar çok yağlı boya kullanmak kolay bir şey değil. Kağıdın kilolarca boyayı taşıması zor oluyor"

ANKARA (AA) - EDA ÖZDENER - Eserlerini tuvallerin yanı sıra dev kağıtlara uyguladığı kat kat yağlı boyaları kazıyarak da yapan ressam Ahmet Oran, Ankara'daki ikinci solo sergisinde 26 eserini sanatseverlerle buluşturuyor.

CerModern'in Kuzu Effect'teki MAMM Sanat Galerisi'nde açılan Ahmet Oran sergisinde, sanatçının sergilere çok fazla çıkarmadığı dev kağıtlara yaptığı çalışmaları da yer aldı.

Tuval ya da kağıtlar üzerine sürdüğü kat kat yağlı boyayı çeşitli boyutlardaki spatula ve dal parçalarıyla kazıyan Oran, sanatseverleri adeta renklerin dünyasında sürprizlerle dolu bir maceraya çıkarıyor.

Oran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankaralı sanatseverler için bir seçki hazırladıklarını belirterek, "Ankaralılar, çok ilgililer, farklı sorular soruyorlar, en önemlisi de çok samimiler. Bu da sanatçıya çok keyif veriyor." dedi.

Seçkide 2013'ten bugüne kadarki çalışmalarının yer aldığını dile getiren Oran, "Hem yağlı boya tuval üzerine olan işlerim hem de kağıt işlerim var. Kağıt işlerimi çok nadir gösteririm ben ama burada bayağı bir ağırlık verdik." diye konuştu.

- "2 metreye yakın hayli büyük kağıt işlerim var"

Kağıt üzerine yaptığı eserlerin kendisi için önem taşıdığını vurgulayan Oran, deney alanı olarak gördüğü kağıtta çalışırken daha yürekli davrandığını söyledi.

Kağıdın samimi bir yanı olduğunu dile getiren Oran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tuvali belki gözden çıkaramazsınız. Kağıtta nasıl yol izleyeceğimi daha iyi saptıyorum, kağıt bana kolaylık sağlıyor. O yüzden kağıt işlerimi çok önemsiyorum. Sergide de 2 metreye yakın hayli büyük kağıt işlerim var. Kağıtta bu kadar çok yağlı boya kullanmak kolay bir şey değil. Kağıdın kilolarca boyayı taşıması zor oluyor. Ayrıca, kağıdın da bu koşullarda üretilmiş bir iş olarak korunması lazım. O zaman da çerçeve ve parlamaması için müze camı devreye giriyor."

- "Resmin imkanlarını araştırma"

Oran, gerek tuval gerek kağıt üzerine yaptığı çalışmalarda aynı yolu izlediğini ifade ederek, renk katmanlarının üst üste geldiğini, henüz ıslakken kazıma işlemine başladığını anlattı.

Oran, "Önce renkleri yığıyorum, sonra tekrar geriye alıyorum. Geriye alırken de öbür malzemeden izler kalıyor. Önemsediğim, resmimi aradığım alanlar da oralar zaten benim. Resmin imkanlarını da araştıran bir durum söz konusu. Bu, beni çok ilgilendiriyor." dedi.

Doğadaki cazip kışkırtıcı renklerin ne zaman resme dönüşeceğine sanatçının karar verdiğini ifade eden Oran, kağıt işlerinde denediklerini sonra tuvale uyguladığını anlattı.

Oran, işin en önemli noktasının boyayı kurumadan kazımak olduğunu yoksa istenilen sonuca ulaşılamayacağını dile getirdi.

Ahmet Oran, Ankara'da daha kapsamlı bir sergi hazırlığında olduğunu belirterek, "Bu sergi, mayıs ayında CerModern'de açacağım serginin adeta bir öncüsü. Mayıstaki güncel, yeni bitmiş işlerin ağırlıkta bulunduğu ancak geriye dönük işleri de barındıran bir sergi olacak. Halihazırda hararetle çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sergi, 26 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı