Plastik deniz canlılarına büyük zarar veriyor

Plastik deniz canlılarına büyük zarar veriyor

Araştırmacılar, kozmetikte kullanılan plastik kullanımının yasaklanması çağrısında bulundu

ANKARA (AA) - İsveçli bilim adamları, balık yavrularının, plastik atıklarıyla kirlenen sularda, gençlerin sağlıksız hazır gıdaya ilgisine benzer bir şekilde plastik parçacıklarını tercih ettiklerini söyledi.

BBC'de yayımlanan araştırmaya göre, yüksek miktarda plastik parçacıkları içeren ortama maruz kalan balık larvaları, yemek için plastiği tercih ediyor.

Plastiğe maruz kalan genç levreklerin diğerlerine oranla daha küçük, daha yavaş ve avlanmaya daha müsait olduklarını belirtilen araştırmacılar, kozmetikte plastik kullanımının yasaklanması çağrısında bulundu.

İsveçli bilim adamları, plastik mikro parçacıkların, yavru balıklar üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla, levrek larvalarını su tanklarında farklı yoğunluklarda polistirene maruz bıraktı. Temiz suda bulunan larvaların yüzde 96'sı yumurtadan çıkarken yüksek miktarda plastiğe maruz kalan larvaların yumurtadan çıkma oranı ise yüzde 81'de kaldı.

Kirlenmiş suda yumurtadan çıkan yavruların, diğerlerine göre daha "küçük ve yavaş" olduğunu söyleyen Uppsala Üniversitesinden Dr. Oona Lonnstedt, "Kendilerini yiyen turna balıklarıyla aynı ortama konduklarında, temiz suda yaşayan yavru balıkların yarısının 24 saatten daha fazla yaşadıkları gözlenirken, vücudunda yüksek miktarda plastik bulunan balıklar ise kısa sürede yem oldular." dedi.

Dr. Lonnstedt, tüm balık yavrularının ortamda plankton olmasına rağmen plastik parçacıklarını tercih etmesini çok ilginç bulduklarını söyledi. Plastiğin kimyasal yapısının balıklara çekici geldiğini ifade eden Lonnsted, bunu gençlerin sağlıksız hazır gıdalar tüketmesine benzettiğini belirtti.

Baltık denizinde canlı sayısındaki azalmanın balık yavrularının erken evrelerde ölümüyle bağlantılı olduğuna işaret eden araştırmacılar, plastiğin yavru balıklardaki etkisi dolayısıyla ekolojik sistemde çok derin etkiler oluşturacağını iddia etti.

Geçen yıl yapılan araştırmaya göre, yılda 8 milyon ton plastik atık okyanus sularına karışıyor. Morötesi radyasyonlar, kimyasal ayrışma ve dalgaların etkisiyle denizlerde mikro parçacıklara dönüştüğünü söyleyen bilim adamları, söz konusu parçacıkların deniz canlılarının vücudunda zehirli kimyasalların birikmesine yol açtığını ifade ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler