Plastik Ambalaja Yerli ve Doğal Alternatif

Plastik Ambalaja Yerli ve Doğal Alternatif

Bursa Teknik Üniversitesi’nde hayata geçirilen TÜBİTAK destekli projeyle, petrol bazlı plastiklere alternatif, doğada çözünebilen kolofan esaslı ambalaj filmleri geliştirilecek. Bu sayede hem çevre korunacak hem de yerli üretim teşvik edilecek.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), petrol bazlı plastik kullanımını azaltmaya yönelik çevreci bir projeyi hayata geçiriyor. Kolofan temelli biyobozunur ambalaj filmi üretimini hedefleyen proje, gıda ve medikal gibi birçok sektörde kullanılabilecek yeni nesil ambalaj teknolojilerini gündeme taşıyor. Ultraviyole ışınlarına dayanıklı olacak bu ambalajlar, içindeki ürünlerin raf ömrünü de artıracak.

TÜBİTAK Destekli Proje ile Sürdürülebilir Üretim

BTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Merve Genç yürütücülüğünde, TÜBİTAK 1002-A programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan proje, çevre dostu üretimin kapılarını aralıyor.
Polimerize Kolofan ile Polimer Esaslı Biyobozunur Ambalaj Filmlerinin Geliştirilmesi ve Derin Ötektik Çözeltilerin Plastikleştirici Olarak Kullanım İmkanlarının Araştırılması” başlıklı projede Prof. Dr. Murat Ertaş danışman, Doç. Dr. Ömür Aras ise araştırmacı olarak yer alıyor.

Plastik Ambalaja Yerli ve Doğal Alternatif

İğne Yapraklı Ağaçlardan Yeni Nesil Ambalaja

Proje kapsamında, karaçam, kızılçam ve sarıçam gibi iğne yapraklı ağaçlardan elde edilen kolofan maddesi ile ambalaj filmleri üretilecek. Ham formda kırılgan ve düşük oksidasyon direncine sahip kolofan, çeşitli modifikasyon teknikleriyle dayanıklı hale getirilecek. Böylece termal kararlılığı yüksek, uzun ömürlü ve biyobozunur ambalaj çözümleri sunulacak.

Plastik Ambalaja Yerli ve Doğal Alternatif

“Doğada Kısa Sürede Çözünecek”

Proje yürütücüsü Merve Genç, geliştirdikleri ürünün hem çevre dostu hem de fonksiyonel olacağını belirtti:
“Amacımız, doğaya zarar vermeden çözünebilen, ultraviyole ışınlara dayanıklı ve uzun raf ömrü sunan ambalaj filmleri üretmek. Geliştireceğimiz film kısa sürede doğada çözünebilecek ve çevreye zarar vermeyecek” dedi.

Yerli Üretimle İthalatın Önü Kesilecek

BTÜ laboratuvarlarında geliştirilecek ambalaj filmi, düşük maliyetli ve enerji tasarruflu bir yöntemle üretilecek. Genç, projenin Türkiye’nin kolofan ithalatını azaltmaya da katkı sağlayacağını vurguladı.
“2023 yılında 28 bin tonun üzerinde kolofan ithal edilerek yaklaşık 55 milyon dolar ödeme yapıldı. Biz yerli hammadde ile katma değeri yüksek ürünler üretip, ülkemizde reçine üretimini yeniden canlandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Plastik Ambalaja Yerli ve Doğal Alternatif

Sürdürülebilir Gelecek İçin Bilimsel Katkı

BTÜ’nün bu projesi, sadece çevre dostu üretim değil, aynı zamanda yerli ve milli kaynakların etkin kullanımına da öncülük edecek. Projenin başarılı olması halinde, çevreci ambalaj çözümleriyle Türkiye'nin hem çevresel hem de ekonomik kazanımlar elde etmesi bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.