ÖTV ikinci eli bitirdi

ÖTV ikinci eli bitirdi

Bütçede meydana gelen açığı kapatmak isteyen hükümet otomobile yüklendi. 1,6 litre ve altındaki motor hacmine sahip araçların ÖTV’sinde 3 puan artış meydana geldi

Bütçe açığını kapatmak için çözüm arayan hükümetin otomobil dâhil olmak üzere birçok farklı sektörde yaptığı vergi artışı sektörü endişelendirdi. Yeni ÖTV artışı, pazarın açık ara hâkimi konumuna gelen bin 600 cc ve altı hacimli motorlara getirildi. ÖTV’de yapılan 3 puanlık artış ortalama satış fiyatları 30 bin TL’den başlayan bin 600 cc motor hacmini aşmayan otomobillere yaklaşık bin 100 ila bin 300 TL zam olarak yansıyacak. ÖTV’nin yüzde 37’den yüzde 40’a çıkarılmasının işlerini olumsuz etkilediğini söyleyen Fatih Otomotiv Sahibi Fatih Ceylan, “Bu günlerde bin 600 cc ve altı motorlu araçlarda yüzde 3’lük ÖTV zammı geldi. Maliyenin esnafa yaptığı denetim ve vergi artışları da birçok esnafı zora soktu. Önceden Konya’da resmi olarak bin galerici varsa şimdi bu sayı 600-650’lere düştü. Bankaların düşük faizle kredi vermesi ve sıfır araçlarda kampanyaların da olması ikinci el piyasasını araç satamaz hale getirdi” dedi.

KRONİK KRİZ GEÇİRİYORUZ

Son 5 aydır sektörün iş yapamadığını belirten Ceylan, “Dövizde meydana gelen oynamalar ve çiftçinin durumu da bizi ister istemez etkiledi. Fiyatlarda beklenilen yükselişin aksine bugün araçlar daha ucuza satılıyor. Bugünün şartlarında 116 bin lira olan bir araç 96 bin liraya satılıyor. Piyasada hiçbir şey göründüğü gibi değil. Biz şu anda kronik bir kriz geçiriyoruz. 1,6 litre hacimli motorlara yapılacak her 1 puanlık vergi artışı otomotiv pazarının yüzde 3 daralmasına neden oluyor. Süreç böyle devam ederse 2-3 ay içerisinde birçok esnaf işyerini kapatmak zorunda kalacak. Şu anda Mercedes, BMW satamaz hale geldik. Ben son 7 ayda inanılmaz BMW satarken vergilerin artmasıyla bu aylarda BMW satamaz hale geldim” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler