Otomobil zammı yolda

Otomobil zammı yolda

Oyder Yönetim Kurulu Başkanı Ilısal: Araç fiyatları kademeli olarak artacak ve yıl sonunda araç fiyatlarının yüzde 20-30 arasında, kura bağlı olarak daha fazla artacağı öngörülmektedir

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal, "Araç fiyatları kademeli olarak artacak ve yıl sonunda araç fiyatlarının yüzde 20 - yüzde 30 arasında kura bağlı olarak daha fazla artacağı öngörülmektedir" dedi.

Ilısal, OYDER adına GfK'nin Nisan-Ekim 2013 tarihleri arasında sıfır  otomobil alan bin 768 kişi ile gerçekleştirdiği Otomobil Alıcıları Takibi  Araştırması'nın sonuçlarının paylaşıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, 2013'ün  otomotiv sektörü tarihinin en iyi ikinci yılı olduğunu, ancak bu başarının  otomotiv perakendecilerine yansımasının karlılık adına memnuniyet verici  olmadığını kaydetti.

TÜKETİCİ ÖNCE İNTERNETTEN BAKIYOR

Ilısal, meslektaşlarının şehrin en değerli noktalarındaki bayilik  yatırımlarının artık yeterli kar üretemediği gerekçesi ile şehir dışına daha  düşük maliyetli ve daha kullanışlı alanlara yönlendirme peşinde olduğunu ifade  ederek, şunları kaydetti:

"İş ortaklarımızda bayilik yapılarının şehir merkezlerinde olması  takıntısından vazgeçip finansal olarak ve teknolojik olarak daha güçlü  bayilerinin olmasına destek vermeliler. Araştırmamız sonuçlarında da bundan sonra  müşterilerimiz ile kuracağımız iletişimin farklılaşacağını gösteriyor. Yani  gelişmekte olan dünyada başarılı olmak için kurguyu hemen yapmamız gerekiyor.  Tüketiciler artık bireysel olarak kendilerine özel hizmetler bekliyorlar,  dolayısıyla bizler müşterilerimizin alışveriş alışkanlıklarını  öğrenmek ve  kişiye özel pazarlama teknikleri geliştirmemiz gerekiyor. Bugün tüketici alacağı  aracı tespit etme ve araştırma aşamasında büyük bir orandan internetten  faydalanıyor, bu araştırma neticesinde tüketici kendisini daha iyi  bilgilendirebiliyor ve kendisini güvende hissediyor."

Tüketicinin aslında showroomlara alacağı aracı belirlemek için değil  belirlediği aracın fiyatını, rengini, opsiyonlarını veya bulunurluluğunu tespit  etmek için geldiğine işaret eden Ilısal, alım kararını vermek üzere son aşamaya  gelmiş müşteri ile yakın ilişki kurmaya çalışan personele ihtiyaç duyulduğunu  söyledi.

ARAÇ FİYATLARI KADEMELİ OLARAK ARTACAK

Ilısal, sektörün kur baskısı, kredilerdeki düzenleme ve ÖTV'nin artışı  ile 2014'e olumsuz bir başlangıç yaptığını belirterek, sözlerine şöyle devam  etti:

"Bu durumun 2013 yılındaki 853 bin rakamının 700 bine inmesine neden  olacağı tahmin edilmekte. OYDER olarak (otomobil ve hafif ticari araç toplam  pazarı) tahmini 670 bin-720 bin aralığında tutuyoruz. Araç fiyatları kademeli  olarak artacak ve yıl sonunda araç fiyatlarının yüzde 20-yüzde 30 arasında kura  bağlı olarak daha fazla artacağı öngörülmektedir. Daha öncede belirttiğim gibi 1  milyon adetlere göre yapılanmasını gerçekleştirmiş otomotiv perakendecileri için  zor günlerin geri gelebileceği tehdidi ortaya çıkmaktadır. Eğer bu senaryo  gerçekleşirse ki büyük bir kısmı gerçekleşecek o zaman istihdam kaybı yaşanması  ne yazık ki gerçekleşebilir."

2014 yılı için tek pozitif beklentisinin uygun şartlarda hazırlanmış  "Hurda Teşviki"nin devreye alınması olacağını aktaran Ilısal, "Hurda teşvikinin  Torba Yasa'nın içine dahil edileceğiyle ilgili duyum almıştık. Bu uygulama aynen  Almanya'da, İngiltere'de olduğu gibi bir seferlik değil yıllara yayılmış bir  politika olarak benimsenmeli ve sonucunun eski aracını hurdaya veren tüketicinin  tekrardan yeni araç alımına itmesi olarak gerçekleşmesi gerekmektedir" diye  konuştu.