Otomobil devi Mercedes TL'yi seçti

Otomobil devi Mercedes TL'yi seçti

Borç krizi yüzünden itibarı zedelenen Euro'yu bırakan Mercedes, TL'yi tercih etti..

Türk Lirası'nın yeni amblemi, uluslararası ticarete uğurlu geldi. Avrupa Bölgesi'nin en güçlü ülkesi Almanya, Türkiye ekonomisindeki istikrara ve Türk Lirası'na olan güvene kayıtsız kalamadı. Bugüne kadar Türkiye'deki otobüs ve kamyon fabrikalarına 710 milyon euro yatırım yapan Alman otomotiv devi Daimler, bu ay itibariyle ülkemizle olan ticaretinde borç krizi yüzünden itibarı tartışılan Euro yerine TL'yi tercih etti.

Daimler'in güveni tam

Buna göre, Mercedes-Benz Türk, fiyat listesini TL üzerinden açıklayacak. Ancak en önemlisi binek otomobillerin Almanya'dan Türkiye'ye ithalatı TL'yle gerçekleştirilecek. Mercedes'in aldığı bu kararla ilk kez bu düzeyde büyük uluslararası bir şirket ve aynı zamanda AB'nin lokomotifi Almanya ile TL bazlı ticaret başlamış oldu. Yeni dönemde artık Daimler ile Türkiye arasındaki alışverişte AB'nin ortak birimi Euro geçerliliğini yitirecek.

Böylece Euro'nun iniş çıkışlarından hem Türkiye hem de tüketiciler etkilenmeyecek. Türk Lirası'yla yapılacak ithalat ekonominin yumuşak karnı cari açığa da olumlu katkı sağlayacak. Yılda 250 milyon Euro'luk binek oto ithal eden Mercedes-Benz Türk, döviz kuru farkından etkilenmeyecek.

Mercedes-Benz Türk Satış ve Pazarlama Direktörü Süer Sülün, alınan kararın altında TL'nin güçlü para birimi olarak kabul edilmesinin yattığını belirterek, "Artık TL ile işlem yapan Daimler dünyası var. Daimler'in para birimi olarak TL'yi içine alması çok önemli bir karar. Daimler, Türkiye ekonomisinin geleceğine, istikrarına ve Türk Lirası'na güveniyor" dedi.

Kur etkilemeyecek

Alınan kararın cari açık açısından da olumlu etkisi olacağını belirten Sülün, şunları kaydetti:

"Artık Almanya'ya TL olarak ödeme yapabileceğiz. Bu, Türk Lirası'nın convert yani Almanya'da çevrilebilir ve geçerli bir para birimi olarak değerlendirilmesi anlamına geliyor. Mercedes-Benz Türk iki fabrika ile birlikte 2.5 milyar Euro ciro yapıyor. Almanya'dan 250 milyon Euro'luk ithalatımız bulunuyor. Şimdi bu rakamı TL karşılığı ne ise o şekilde ödeyeceğiz."

Türk Lirası'na geçerek tüketicilerin hayatını kolaylaştırdıklarını ifade eden Süer Sülün, günlük değişen kurlardan bağımsız olarak pazarın kendi dinamiklerine göre fiyat belirleyebileceklerini belirtti.

Sülün, "Euro iner, çıkar artık bizi ilgilendirmiyor. Türk Lirası geliri olan insanların sürekli değişen bir kur üzerinden karar alması zor. Müşterilerimiz Euro'daki dalgalanmalardan etkilenmeyecek" diye konuştu.

Orta gelirliye yönelecek, 20 binlik satışa ulaşacak

Türk Lirası fiyat listesi belirlenmesinde Mercedes'in orta sınıfa yönelmesinin de etkili olduğunu belirten Süer Sülün, şunları anlattı: "Satışlarımızda C ve alt sınıf araçların payı artacak. Piyasaya sunduğumuz yeni B Serisi ve ekim ayında piyasaya çıkaracağımız yeni A Serisi ile C Serisi, satışlarımızın yüzde 65'ini oluşturacak. Şu an bu oran yüzde 18 seviyesinde. Bu sınıftaki müşteri TL'ye göre düşünüyor. 2015 yılında 20 bin otomobil satışı hedefliyoruz. Ağırlık C ve küçük sınıfta olacak. Üstelik alt sınıflarda yeni yeni ürünler geliştiriyor Mercedes, önümüzdeki yıllarda göreceğiz."

Sülün, 3 lüks Alman üretici arasında bu kararı ilk alan şirket olmanın avantajlı olacağını sözlerine ekledi.

Küçük modeller olmasaydı satışlarımız % 40 düşerdi

Süer Sülün, 2012'yi geçen yıla yakın seviyede yani 13 bin adetlik otomobil satışıyla kapatacaklarını açıkladı. Ekim ayında gelen ÖTV artışı nedeniyle 2 litrenin üzerindeki motor hacmine sahip modellerde yüzde 40 düşüş yaşadıklarına dikkat çeken Sülün, "Ancak, tüketiciler bu dönemde alternatif küçük hacimli motorlara yöneldi. Biz de o alanda takviye yoluna gittik. Yoksa 2012 hedefimiz yüzde 40 daha düşük olacaktı. Bundan sonraki yeni modellerimiz de alt motor hacimlerine odaklı olacak. Ancak Mercedes, büyük sedan ve spor araçlar konusunda yeni model atağına devam edecek" diye konuştu.

Yeni A Serisi 1.6 lt benzinli ve dizel motorla ekimde geliyor

İlk olarak Cenevre Otomobil Fuarı'nda sergilenen yeni A Serisi, tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Araçtan yılda 140 bin adet üretecek olan Daimler, şimdiden 100 bin adetlik sipariş aldı. Mercedes Otomobil Pazarlama ve Satış Müdürü Şükrü Bekdikhan, Yeni A Serisi'nin Türkiye'de Ekim'de satışa sunulacağını belirterek, "A Serisi'nde 1.6 litrelik benzinli motorda manuel ve otomatik şanzıman, 1.6 litrelik dizel motorda ilk etapta manuel şanzıman yer alacak" dedi.

A Serisi'ne Türkiye'den de yoğun ilgi olduğunu, Facebook sayfasındaki 250 bin takipçi içinden her gün 800-850 kişinin otomobil hakkında bilgi istediğini belirten Bekdikhan, şöyle devam etti:

"2012'de istediğimiz kadar araç alamayabiliriz ama yılda 5 bin adetlik satışa ulaşırız. A Serisi'yle Mercedes'e tamamen yeni müşteri çekeceğiz. Bu yüzden araç mevcut modellerimizden rol çalmaz."

ÖTV artışından sonra hafif ticaride kan kaybı sürüyor

Yılın ilk 2 ayında beklentilerin üzerinde daralan otomotiv pazarı martta hareketlendi. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre, mart ayında satışlar şubata oranla yaklaşık 50 artarak 64 bin 886 adet olarak gerçekleşti. 78 bin 403 adet olan 2011 yılı mart ayı pazar toplamına göre ise satışlar yüzde 17.24 oranında azaldı. Ocak-Mart döneminde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 25.39 küçülerek 135 bin 753 adet oldu. Geçen yılın aynı döneminde toplam pazar 181 bin 958 adet olmuştu. İlk çeyrekte oto satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20.63 azalarak 97 bin 536 adede geriledi. Hafif ticari araç pazarı da 3 aylık dönemde ÖTV artışının etkisiyle geçen yıla oranla yüzde 35.29 oranında düşerek 38 bin 217 adet seviyesinde gerçekleşti. Geçen sene aynı dönemde 59 bin 63 adetlik satışa ulaşılmıştı. Martta hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.75 gerileyerek 17 bin 614 adet seviyesinde gerçekleşti.