Otomobil alacaklara kötü haber

Otomobil alacaklara kötü haber

Tarihi zirveye çıkan Amerikan Doları ve yılbaşından bu yana yüzde 7'nin üzerinde artışla 2,56 liraya kadar ulaşan Euro, otomobil fiyatlarına zam mı kaçınılmaz hale getiriyor

"Ay başında otomobile en az yüzde 1-1,5 oranında zam gelir"

Bazı markalar kurdaki değişimi fiyatlara yansıtmaya başladı, birçok şirket ise temmuz ayını bekliyor. Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, döviz kurundaki artışın zamlarıkaçınılmaz hale getirdiğini belirterek, "Piyasadaki dalgalanmanın dinmesini bekliyoruz. ÖzellikleABD Merkez Bankası'nın aldığı karar, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri zorluyor. Kur hızlıyükseldi ancak hızlı düşmez" ifadelerini kullandı.

Otomobil lere minimum yüzde 1-2 zam gelebileceğine dikkat çeken Karaarslan, "Tabii şunu da göz ardı etmemek gerekir. ‘Euro yükseliyor, araçlara zam gelecek' diye tüketiciler alımayönelebilir. Gezi olaylarıyla sakin geçen ilk iki haftaya rağmen haziranda pazarın 70-71 bin adetseviyesinde çıkacağını öngörüyoruz" diye konuştu. Kurdaki artışın otomobil fiyatlarınayansıtılmasını değerlendiren Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, şirketlerin bu tür yükleriuzun süre tüketiciye yansıtmadan üzerinde taşımasının mümkün olmayacağını ifade etti.

Fiat Marka Direktörü Okan Baş, Gezi Parkı eylemlerinden çok Euro'daki yükselişin kendilerini daha fazla zorladığını söyledi. Temmuz ayı başından itibaren otomobillere zam yapacaklarını açıklayan Baş, "Euro'nun 2,50 seviyelerinde kalması halinde bu kaçınılmaz olur. Tabii Euro'daki artış bir anda fiyatlara yansıtılmaz. Bir anda kimse yüzde 6-7 zam yapmaz, etap etap olur. Ay başında otomobile en az yüzde 1-1,5 oranında zam gelir" dedi.