Onun adı nezaket

 

     1-Selamlaşma 2-Empati 3-Teşekkür  etme 4-Büyüklere Saygı 5-Küçüklere sevgi

     6-Özür dileme 7-Birlikte Yaşama Kuralları 8- Hal hatır sorma, gönül almak nezaket ve görgü kurallarındandır.

     Değerler Eğitimi, insanın insanca yaşamı için şart olan değer ve davranışların çocuklarımıza  kazandırılması amacı ile yürüttüğümüz bir programdır. Ancak bizler eminiz ki anne babanın desteği olmadan bunu başarmamız imkansız.

     Belediyelerimiz, okul idarecileri ve öğretmenlerimiz yaptıkları çalışmalar sonucunda; milli, manevi, ahlaki, kültürel ve evrensel değerleri öğrencilerimize kazandırmayı ve bunları davranışa geçirmelerini hedefliyoruz. Böylelikle toplumsal çözülmenin de önüne geçilebileceğini düşünüyorum.  

     Günümüzde;  karşımızda ki konuşanı dinlememek, sözünü kesmek, yüzüne bakmamak, değer vermemek, enaniyet ve kibir hissi vermek en çok yaptığımız hatalardandır. Bu konularda eksiklerimiz çok olunca kuvvetli dostluk ve arkadaşlıklar kurulamıyor.

    Farkında olmadan yaptığımız kabalıkların etkisi  kalıcı kırıcılığa kadar varabiliyor.

    “NEZAKET”

Rüzgar, Güneş´e der ki:

“Ben senden daha kudretliyim. Bak, şu ihtiyarın ceketini sırtından fırlatıvereceğim.”

Rüzgar esmeye başlar, fırtınaya dönüşür ama ihtiyar ceketine daha sıkı sarılır.

Güneş, “Beceremedin” der: ben daha kudretliyim. İhtiyara ceketini şimdi çıkarttıracağım.

Saklandığı bulutun arkasından çıkan Güneş, bir gülümsemeyle ortalığı ısıtıverir. İhtiyar, ceketini eline alır ve neşe içinde yürür.

Güneş Rüzgar´a döner ve der ki:

“Nezaket ve dostluk sertlikten kuvvetlidir.”
    Teşekkür etmek, teşekküre cevap vermek, lütfen kelimesini kullanmak, karşımızdaki bireye ismiyle hitap etmek, birisi geldiğinde ayağa kalkmak, selam vermek, empati kurmak, iyi bir dinleyici olmak nezaket kurallarından bazılarındandır.
    Kimi zaman bir teşekkür kimi zaman bir çiçek hallolması zor bir meselenin üstesinden gelebilir.

    Çocuğa Nezaket Kavramı Nasıl Kazandırılmalıdır?

   Toplum tarafından onay gören nezaket kuralları, zorlama olmaksızın çocuğa kazandırılmalıdır. Bu da en iyi davranışlarımızla çocuğa model olunarak mümkündür. Aile içinde olan ilişkilerdeki incelik ve samimiyet topluma yayılacaktır. Nezaketi, saygıyı aile içindeki tüm bireylerin benimsemesi gerekir. Ailesi tarafından kibar davranılan çocukların görgü kurallarını öğrenmeleri daha kolay olur.

    Çocuğa aile içerisinde yaşına göre provalarla zorlamadan aşağıda sıralanan konular işlenmelidir.  Neden ve nasıl özür dilenir? (3 yaşından itibaren işlenebilir.) Sofra adabı nasıl olmalıdır? (3 yaşından itibaren işlenebilir.) Misafir karşılama ve uğurlama nasıl olmalıdır? (4 yaşından itibaren işlenebilir.) Kapı çalma şekli nasıl olmalıdır? (3 yaşından itibaren işlenebilir.)
    Çocuğa beklentilerinizi ifade ederken neleri yapmamalarını değil, neleri yapmalarını beklediğimizi söylemeli ve iyi davranışlarını takdir etmeliyiz. Örnek olarak; "Ellerinle yemek yeme” yerine, “Lütfen çatalı kullanır mısın?” “Çatalını ne kadar kibar tutuyorsun” “Yemeğini kendi önünden yemen ne kadar güzel" gibi ifadeler çocuğunuzu nazik davranışlar için yüreklendirir.

•  Nezaket içten gelir; ama her şeyi satın alır. Victor HUGO
•  Bir şey verirken davranışımız, verdiğimiz hediyeden daha kıymetlidir.  Pierre CORNEİLLE
•  Her şey incelikten, insan kabalıktan kırılır. Anonim

SEDEP: Selçuklu Belediyesi’nin dört yıldır üzerinde titizlikle çalıştığı, değerler eğitimi projesidir. Bu proje kapsamında çocuklarımıza;  Adalet, Saygı, Dostluk, Öz Denetim, Sabır, Doğruluk, Sorumluluk, Yardımseverlik öğretilmektedir.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.